En directe
Governabilitat a l'Estat
30/04/2024

Feijóo anuncia mobilitzacions contra Sánchez

Segueix en directe totes les reaccions després que el president espanyol hagi descartat dimitir

Bona nit! Amb el pas de les hores es confirma que el moviment de Pedro Sánchez realment ha fet enfadar gairebé tota l'oposició al complet, en menor o major mesura.

L'endemà de l'anunci que seguia al capdavant de l'executiu, el PP ha redoblat els atacs d'ahir i avui Feijóo ha anunciat que es mobilitzaran per defensar una "llibertat" que veuen amenaçada per Sánchez, i que demanaran que comparegui al Senat i al Congrés per donar explicacions sobre els suposats contactes amb empresaris de la seva dona, Begoña Gómez.

Els independentistes segueixen criticant la doble vara de mesurar davant casos de persecució política i critiquen que hagi fet un moviment electoralista per interferir a les eleccions catalanes.

Tampoc els seus socis de Sumar estan del tot satisfets, i li exigeixen que concreti les mesures de regeneració democràtica que va anunciar. Els de Yolanda Díaz ja han concretat avui que la seva primera proposta passa per reformar les majories per nomenar magistrats al Consell General del Poder Judicial. El PSOE, malgrat que ha dit que si el PP no s'avé a renovar-lo caldrà fer-hi alguna cosa, no ha concretat si n'és partidari.

30 Apr 2024

De l'onada de solidaritat a l'efecte bumerang

David Miró

El PSOE anuncia accions legals contra el director d'un pseudomitjà que va dir que Sánchez tindria un "final tràgic"

El PSOE ha anunciat aquest vespre que emprendrà accions legals contra Bieito Rubido, director del pseudomitjà El Debate, per afirmar en un vídeo del seu mitjà que Pedro Sánchez "ha comprat els bitllets per acabar la seva carrera política de la forma més tràgica possible". En referència a la decisió de Sánchez de no dimitir, Rubido afirmava que, "malgrat que no sabia quant, ni on, ni com, ni perquè" i per culpa "d'haver portat la situació tant a l'extrem", Sánchez s'havia de preparar per tenir un "final tràgic" a la seva carrera política. La denúncia es produeix enmig del debat sobre les notícies falses i la desinformació de pseudomitjans que, en el cas de la denúncia de Manos Limpias a Begoña Gómez, han servit de fonts de denúncies per corrupció.

Així pretén Pedro Sánchez evitar les 'fake news'

A l’entrevista dilluns a la nit de Pedro Sánchez a RTVE hi va haver dues idees que es van repetir insistentment: la “màquina del fang”, com a manera de definir l’entramat polític, mediàtic i policial basat en el que el president espanyol va considerar la mentida i l’insult i que les víctimes de les campanyes de desinformació són també periodistes i mitjans de comunicació. Sánchez es va resistir –fins a tres cops– a explicar quines mesures es poden impulsar per lluitar contra les notícies falses i és conscient de la dificultat de legislar sense violentar el dret fonamental a la llibertat d’expressió.

Ho explica Àlex Gutiérrez: 'Així pretén Pedro Sánchez evitar les 'fake news''

El Consell de la Informació de Catalunya demana un marc legal pels pseudomitjans

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha reivindicat aquest dimarts en un comunicat la necessitat d'un marc legal que garanteixi la transparència i la responsabilitat dels mitjans de comunicació. Ho hhan demanat davant de l'"intens debat sobre l'ecosistema mediàtic a Espanya" als darrers dies, en referència a la denúncia de Manos Limpias a la dona de Pedro Sánchez, Begoña Gómez, substanciada a base d'informacions aparegudes a pseudomitjans d'ultradreta.

Ha explicat que la polèmica coincideix amb un increment de les queixes rebudes pel CIC sobre notícies a pàgines web i altres formats digitals que generen confusió ciutadana i ha recalcat que, "sense intenció d'incidir en el debat polític", cal una regulació que permeti distingir entre els mitjans que practiquen un periodisme veraç i els que responen a altres propòsits. Com a entitat que vetlla per l'exercici ètic del periodisme, ha destacat la funció social i democràtica i la importància de la transparència "per evitar l'existència de mitjans amb aparença periodística que engeguen campanyes de manipulació, intoxicació i rumors".

Sánchez es planteja reformar el CGPJ sense el PP: com es podria fer?

La decisió de Pedro Sánchez iniciarà una sèrie de reformes que no ha anunciat però que els socis d'investidura ja li han plantejat. Sumar, Podem i les formacions sobiranistes defensen una reforma legal per renovar el Consell General del Poder Judicial sense el PP i que deixi d'haver-hi una majoria conservadora a l'òrgan de govern dels jutges. Com es podria fer?

Ho explica l'Ot Serra: 'Sánchez es planteja reformar el CGPJ sense el PP: com es podria fer?'

Les associacions judicials discrepen sobre la proposta de rebaixar les majories per renovar el CGPJ

Les associacions de jutges discrepen sobre la possibilitat de rebaixar les majories per renovar el Consell General del Poder Judicial. Aquesta és una possibilitat que membres de l'executiu espanyol de Sumar han plantejat, cosa que passaria per reprendre la reforma que va plantejar l'executiu de Pedro Sánchez el 2020. La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, no ha explicitat aquesta mesura, però ha avisat: "És aquest l'acord amb el PP, però si hi ha un afany total i absolut de bloquejar la renovació, hauran d'entendre que hem d'estudiar valorar nous mecanismes", ha assenyalat.

Ll'Associació Professional de la Magistratura, majoritària a la carrera, a través del seu portaveu, María Jesús del Barco, diu que "no té cabuda a la Constitució" i que "aprofundeix en la politització dels jutges", i l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV) també ho rebutja. Per contra, Jutges per a la Democràcia no rebutja de ple la possibilitat de rebaixar les majories i, per tant, consideren que "qualsevol fórmula per intentar superar l'actual bloqueig hauria de ser estudiada pel Parlament".

Errejón qüestiona el sondeig del CIS sobre la reflexió de Sánchez

El portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, ha afirmat que el Centre d'Investigacions Sociològiques fa temps que "pren decisions que resulten molt estranyes a la comunitat científica", després del seu darrer sondeig sobre la reflexió del president del Govern, Pedro Sánchez, sobre continuar al càrrec. Durant una roda de premsa ha manifestat des de fa un temps l'organisme realitza estudis en moments determinats i inclou "preguntes atípiques" per al consens científic a l'àmbit sociològic. Això m'ho sé bé dels meus temps de la facultat, i als sociòlegs i als politòlegs els costa entendre", ha conclòs per afirmar que ha de ser el mateix CIS qui ofereixi explicacions.

L'enquesta flaix sobre la carta de Sánchez planteja que la meitat dels enquestats, un 48,2%, creu que l'obertura de la causa contra la parella de Sánchez "és una manera d'intentar fer mal" al president, i només un 30,5% veu justificada la decisió del jutge. El 82,6% creu que la justícia espanyola "a vegades es veu influïda per poders polítics o econòmics. L'oposició de PP i Vox també ha denunciat que Sánchez "utilitzi de forma partidista" el CIS, i ERC va presentar una denúncia a la JEC per l'enquesta, l'entrevista a RTVE i la compareixença.

Díaz defensa enèrgicament la rebaixa de majories per al CGPJ davant la prudència del PSOE

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha fet una defensa enèrgica de la reformar legal per rebaixar la majoria necessària per renovar el Consell General del Poder Judicial. Es tracta d'una via que el PSOE va promoure i després descartar perquè no agradava a Brussel·les, tot i que torna a estar sobre la taula davant el bloqueig sostingut del PP. "No em portin al segon escenari perquè encara estem treballant [amb el PP]", ha demanat la portaveu de la Moncloa, Pilar Alegría, que ha apostat per una majoria més àmplia per escollir els nous vocals de CGPJ. En canvi, Díaz s'ha mostrat partidària de no esperar més al PP perquè Alberto Núñez Feijóo té la "vocació absoluta de destrossar les institucions i necessita controlar l'òrgan de govern dels jutges".

Feijóo anuncia mobilitzacions per defensar la "llibertat", que veu amenaçada per Sánchez

Si en els últims mesos l'objectiu de les mobilitzacions del PP era defensar la "igualtat" dels espanyols amenaçada per l'amnistia, a partir d'ara ho serà la "defensa de la llibertat". Alberto Núñez Feijóo ha avançat que el PP "tornarà al carrer" per protestar contra el que considera un gir autoritari de Pedro Sánchez. En una intervenció al Congrés davant dels grups parlamentaris dels populars a les dues cambres, el líder del partit ha avançat que hi haurà noves mobilitzacions. Segons Feijóo, el president del govern espanyol vol un "país que no li doni rèplica" i ha garantit que el PP "no callarà".

D'altra banda, Feijóo ha anunciat que el PP portarà als tribunals "l'ús del CIS per a interessos contraris a l'interès general". També ha recuperat el pla de qualitat institucional que va presentar fa un any i mig. Feijóo ha rebutjat parlar de la regeneració democràtica que planteja Sánchez i l'ha instat a pronunciar-se sobre les propostes que va fer el PP. "Si està disposat a alguna cosa, que ens avisi", ha dit.

El PP demana la compareixença de Sánchez al Congrés i amenaça amb citar-lo al Senat

Alberto Núñez Feijóo ha detallat un seguit d'iniciatives que impulsarà el PP per respondre al que considera que és un atac a la llibertat per part de Pedro Sánchez. Els populars demanen que el president del govern espanyol comparegui al ple del Congrés per donar les explicacions que el principal partit de l'oposició reclama sobre els contactes amb empresaris de la seva dona, Begoña Gómez.

En una intervenció a la cambra baixa davant dels grups parlamentaris del PP al Congrés i al Senat, Feijóo ha advertit que, si la majoria del PSOE i Sumar a la Mesa veta la sol·licitud, els populars cridaran Sánchez perquè comparegui al Senat i ha amenaçat amb demanar tota la informació que no faciliti a través de la comissió d'investigació pel cas Koldo a la cambra alta. "No callarem davant la corrupció econòmica i no ens quedarem quiets davant la corrupció institucional", ha avisat.

Armengol assumeix que ha de "prendre la iniciativa" per aparcar els insults del Congrés

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, se sent interpel·lada pel procés de reflexió que vol obrir Pedro Sánchez. Una de les potes que va explicar ahir a l'entrevista a TVE és la d'"aparcar els insults" del debat parlamentari per donar entrada als arguments. En aquest sentit, la presidenta de la cambra baixa ha admès que li correspon "prendre la iniciativa" i ha assegurat que al Congrés es poden fer "moltíssimes coses" perquè l'hemicicle sigui el "temple de la paraula, del debat, de la proposta, de les idees, del respecte i de l'educació". Ara bé, no ha concretat què pot fer, tampoc respecte de la presència dels "pseudomitjans de la maquinària del fang" que, en paraules de Sánchez, contaminen la política al Congrés.

Pisarello demana a Sánchez que convoqui la majoria plurinacional i concreti mesures amb "rapidesa"

Gerardo Pisarello ha demanat a Pedro Sánchez que convoqui la majoria plurinacional per abordar quines mesures de regeneració democràtica cal impulsar i ha reclamat que actuï amb "rapidesa", si bé ha admès que la coincidència amb el període electoral ho dificulta. El diputat dels comuns al Congrés i secretari primer de la Mesa ha afirmat que la dreta no canviarà i, per tant, cal dur a terme els canvis amb la majoria de la investidura.

"Perquè s'esvaeixi qualsevol mena de dubte sobre el caràcter tacticista" del plantejament del president del govern espanyol, és "important que els canvis es produeixin al més aviat possible" i que no siguin "de partit", ha dit Pisarello en roda de premsa a la cambra baixa. En línia amb el que ha expressat també Yolanda Díaz, el diputat de Sumar ha confiat que Sánchez no va paralitzar cinc dies la seva agenda seguint una estratègia sinó per "raons personals de pes".

Sánchez: "He dormit poc i he menjat menys, però he trobat la força per defensar la democràcia"

Sánchez torna al capdavant del govern espanyol després de cinc dies en què, segons ha remarcat a la SER, ho ha passat "malament" per la campanya d'assetjament i difamació contra ell i la seva dona, Begoña Gómez, que atribueix a les dretes espanyoles.

Així ho ha resumit al final de l'entrevista: "Ho he passat malament, he dormit poc i he menjat menys, però he trobat la força necessària per afrontar com defensar la democràcia davant l'onada reaccionària".

El líder socialista ha assegurat que no va comunicar a ningú que dimecres passat publicaria la carta a la ciutadania en la qual plantejava una possible dimissió. "Ni tan sols a la meva dona", ha dit. "I ella va ser la primera en dir-me que no dimitís", ha repetit.

Ayuso acusa Sánchez de ser "el fang" i li atribueix tics dictatorials

Isabel Díaz Ayuso insisteix a atribuir tics dictatorials a Pedro Sánchez. En línia amb el discurs del líder del PP, que va emprar ahir un argumentari pròxim al de l'ala dura del partit encarnada per la presidenta de Madrid, Ayuso ha apuntalat el relat que acusa el cap de l'executiu espanyol d'estar tractant d'esquivar la crítica i anul·lant l'oposició.

En una entrevista a la COPE, la líder madrilenya ha assegurat que "Sánchez és el fang" del qual ell es considera víctima. "És Sánchez el que ha utilitzat aquesta estratègia durant tots aquests anys de la forma més dictatorial que existeix", ha dit Ayuso, que ha lamentat que ella fa "cinc anys que suporta tota mena de campanyes de descrèdit contra la seva família".

Sánchez: "Estic animat per tres anys i pels que vulguin els espanyols amb el seu vot"

"Durant aquests cinc dies he reflexionat i he assumit el compromís de liderar, que no monopolitzar, un debat que és molt necessari al nostre país, que és la regeneració democràtica", ha repetit Sánchez a la SER. "I això no és una tasca que es faci ni en tres dies ni en tres mesos ni en tres anys, que és el que ens queda de legislatura. Transcendeix aquesta legislatura", ha afegit, per acabar afirmant que té "ànims per a aquests tres anys i per als que vulguin els espanyols amb el seu vot".

Després de la reflexió que el va portar a plantejar-se "abandonar", doncs, Sánchez es referma en la seva voluntat de continuar governant i, no només es mostra disposat a acabar la legislatura, sinó que tampoc descarta tornar-se a presentar a les eleccions. "Si els espanyols i meu partit volen que continuï sent el responsable i el líder del PSOE, mentre tingui ganes, conviccions i idees de transformació, ho faré", ha dit.

Sánchez: "Si el PP persisteix en el bloqueig del CGPJ, caldran mecanismes per treure'l d'aquesta situació"

El president espanyol s'ha referit novament en l'entrevista a la SER al bloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "Si el PP continua en el segrest al CGPJ, el Parlament necessitarà articular mecanismes per poder treure d'aquesta situació tan lamentable [...] l'òrgan de govern dels jutges", ha dit.

El líder socialista no ha volgut admetre si estava fent referència a l'impuls d'un canvi de les majories necessàries per renovar el Poder Judicial, però ha afegit: "El que li diré és que la responsabilitat del govern [espanyol] serà renovar el CGPJ, i ho farem. I tant de bo compti amb una majoria parlamentària per poder tirar-ho endavant".

Per contra, Sánchez ha descartat que la regeneració democràtica passi per canvis al capdavant del CIS, acusat per l'oposició d'inflar els resultats del PSOE a les enquestes. Després d'assegurar que es va assabentar pels mitjans de l'enquesta que l'organisme que lidera José Félix Tezanos sobre el seu procés de reflexió, ha defensat que el CIS sempre publica les dades brutes dels seus sondejos: "Es pot estar d'acord o no amb l'estimació, però no poden dir que la matèria prima no es mostra".

Sánchez es declara víctima de 'lawfare': "Vaig ser espiat per la policia patriòtica de Rajoy"

"Si sóc l'enemic públic número u i vull trencar la Constitució i Espanya, val tot. I com va dir [José María] Aznar, qui pugui fer que faci". Amb aquestes paraules a la SER, Pedro Sánchez ha assenyalat directament l'expresident espanyol de la "campanya d'assetjament i enderrocament per terra, mar i aire" contra ell.

També ha carregat contra l'actual líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a qui ha retret que digués que "Espanya ha de ser un estat democràtic", qüestionant que ara mateix ho sigui. I davant d'això, "com va dir Aznar, qui pugui fer que faci", ha repetit en almenys tres ocasions.

Sánchez també s'ha declarat víctima de lawfare: "Sense cap dubte. Ho han dit mitjans de comunicació amb proves [...] que vaig ser objecte d'espionatge per part de la policia patriòtica de Mariano Rajoy el 2014". Segons ha defensat, però, aquestes "males praxis" es van acabar amb la moció de censura del 2018: "No hi ha policia patriòtica al nostre país".

Sánchez es justifica: "No se li pot demanar a ningú que en cinc dies resolgui un problema de les democràcies contemporànies"

Pedro Sánchez es torna a justificar avui, en una entrevista a la SER, per haver plantejat una regeneració democràtica sense posar sobre la taula mesures concretes a impulsar.

"Tampoc en cinc dies se li pot demanar a ningú que resolgui un problema de les democràcies contemporànies", ha dit en relació a les campanyes de desinformació i difamació, i ha posat els exemples dels Estats Units, el Brasil i l'Argentina. "Pensem que la desinformació ve de fora, de Putin i del règim rus, però resulta que a dins tenim el cavall de Troia", ha afegit.

Sánchez ha insistit, com ja va fer ahir, que "si hagués aparegut amb totes les respostes a un problema que està afectant a totes les democràcies, hagués estat frívol". "He de reconèixer que no tinc totes les respostes", ha afegit, reiterant el seu compromís de "liderar" un procés de regeneració democràtica sense "monopolitzar-lo": "No ho podré fer sol".

Com pot afectar la decisió de Sánchez a la campanya del PSC?

L’alleugeriment va arribar ahir a la seu del PSC quan Pedro Sánchez va anunciar públicament que es manté al capdavant de l’executiu espanyol. Ara els socialistes confien a poder comptar amb ell per fer campanya a Catalunya, on tots els grans actes del partit fins ara han estat marcats per la seva absència. Fonts socialistes admeten, de fet, que l'episodi els ha servit per activar el vot de votants abstencionistes o que optaran per la papereta d'Illa com a forma d'expressar el seu suport al president espanyol.

Ho explica Martina Alcobendas: "És la millor notícia": el PSC respira alleujat i ja espera Sánchez per a la campanya'.