Milers de persones surten al carrer al País Valencià per celebrar la diada del 25 d'abril

La jornada, marcada pel canvi a les institucions valencianes, reclama als nous governants "un pas més decidit" per deixar enrere 20 anys del PP

Capçalera de la manifestació per la diada del 25 d'abril
Acn
23/04/2016
2 min

ValènciaMilers de persones s’han manifestat aquest dissabte a València en la commemoració de la diada del 25 d’abril en la convocatòria d’Acció Cultural del País Valencià sota el lema ‘Fem País Valencià’. El canvi a les institucions, després de 20 anys de governs del PP a la Generalitat Valenciana, ha marcat enguany la commemoració de la diada, aniversari de la Batalla d’Almansa de 1707 i la derrota a mans de Felip V.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre el nou context polític, el president d’Acció Cultural del País Valencià, Joan Francesc Mira, ha assenyalat que gairebé un any després de les eleccions “ha passat el temps de situar-se” i ara toca que els nous governants facin més passes endavant i siguin “més decidits”. En aquest sentit, Mira ha dit que els manifestants “vénen a expressar que estem contents del canvi” però ha advertit que “farem més pressió i emprenyarem si és precís perquè el canvi es noti encara més”.

La manifestació ha anat des de la plaça Sant Agustí de València fins a la plaça de bous, on l'ACPV organitza un espectacle de caire reivindicatiu i cultural amb el títol ‘Homenatge a València’. Sobre el fet que l’entitat hagi pogut recuperar el recinte després de 16 anys de prohibició de permisos per part de les institucions governades pel PP, Joan Francesc Mira ha dit que els valencians “tenim un amor no correspost amb aquesta ciutat en termes culturals, cívics, polítics, però ja comença a ser correspost”. Mira ha afegit que s’ha de commemorar el 25 d’abril però que enguany és “una cosa diferent, una festa d’alegria”.

Manifest

El manifest amb el qual s’ha clos la convocatòria remarca que després de 20 anys de "mal govern" la llista dels greuges dels valencians és molt llarga, amb molts anys en els quals “uns pocs construïen el seu paradís particular destruint el país, tant a través del malbaratament de la riquesa com de l’acumulació de despropòsits en la gestió”.

El text recorda la frase de Joan Fuster “Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres” i assenyala que si bé amb el canvi de govern “ens hem alleugerit de l’asfixiant sensació de respirar un aire enrarit”, ara toca “posar fil a l’agulla”.

“El dol ha finalitzat. No podem dedicar-li més temps, el necessitem tot”, indiquen. En aquest sentit, demana que els valencians es posin a construir “un país més culte, més just, més bonic”, on la cultura i la llengua pròpia tornin al lloc que els correspon.

També recorda que milers de persones han treballat durant aquests anys perquè els ciments de la societat valenciana no s’enfonsessin i que el nou govern “ha d’aportar solidesa institucional als ciments que des del carrer hem estat construint durant anys”.

Finalment, el text assenyala que amb això els valencians aconseguiran “un país on sigui fàcil que ens reconeguem i ens reconeguin. Un país on siguem més feliços perquè se’ns respecta des del que som. Fem un país més nostre. Fem País Valencià. Més unit, i més digne i més just”.

stats