Visita de Milei

Milei i Ayuso es conjuren perquè Espanya "es desperti" contra Sánchez

El mandatari argentí torna a carregar contra la família del president espanyol

3 min
Milei i Ayuso aquest divendres a la seu del govern de Madrid

MadridJavier Milei i Isabel Díaz Ayuso s’han unit aquest divendres en la seva croada contra el socialisme i contra Pedro Sánchez. La presidenta de la Comunitat de Madrid ha rebut el president argentí a la seu del govern autonòmic per fer-li entrega d’una medalla i en els seus discursos han aprofitat per enviar dards al cap de l’executiu espanyol, en els quals no han faltat referències implícites a la família de Sánchez. Mentre tornava a criticar que la justícia social és “una aberració profundament injusta”, Milei ha qüestionat que els seus defensors abanderen “qüestions nobles” però que estan condicionades per la “discrecionalitat” i les “mans poroses dels polítics”. “Potser no sempre pels polítics directament, pot ser un germà, la parella... qui em vulgui entendre que m’entengui”, ha afirmat l’argentí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després Milei sí que ha pronunciat el nom de Sánchez. Sota la premissa que “si els socialistes entenguessin d’economia no serien socialistes”, ha acusat el líder del PSOE de “no entendre res” tot i haver estudiat economia, o bé d’agradar-li “molt l’estat per passar per damunt dels espanyols”. “Tinc l’esperança que [els ciutadans] s'estiguin despertant com s'estan despertant a l’Argentina”, ha desitjat, avalat per una Ayuso que ha elogiat les retallades socials de Milei al seu país. “Bancs espanyols avui mateix han donat suport a les teves decisions perquè estan reduint la inflació i perquè els preus comencen a contenir-se”, ha dit, en referència al fet que el BBVA hagi revisat a la baixa les previsions d’inflació a l'Argentina per al 2024. Ayuso ha traçat “paral·lelismes” entre les “mesures liberals” del país sud-americà i de Madrid i ha subratllat que portar-les a terme comporta un “preu a pagar” en forma de "crítiques cruels”.

Sortida al balcó

La seu de la Comunitat de Madrid s’ha convertit en una mena de plató televisiu per retransmetre en directe la fotografia entre Ayuso i Milei, a la qual no els ha acompanyat cap altre dirigent del PP. S’havia posat molt èmfasi en el fet que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, no havia estat convidat a l’entrega de la medalla, i de fet ha continuat amb la seva agenda prevista, que era una visita a infants i adolescents de la fundació Acció per la Música. Però és que la realitat és que no hi havia ningú més que els membres del consell de govern d’Ayuso, treballadors del seu equip i una nodrida representació de mitjans de comunicació. A la Puerta del Sol uns centenars de persones han cridat “presidenta, presidenta!” quan ha sortit Ayuso a esperar l’arribada de Milei, que ha estat aplaudit per alguns i criticat pels assistents a la concentració que havien convocat algunes associacions com Argentina Soberana Madrid. Després de mantenir una reunió privada, els dos mandataris han sortit al balcó de l’edifici i el president argentí ha mirat d’arengar-los amb gestos i crits de “llibertat, llibertat”.

El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, estava preparat per si havia de comparèixer i respondre de nou a alguna sortida de to de Milei, però no ha elevat el xoc diplomàtic que els dos governs mantenen des que fa un mes l’argentí va qualificar de “corrupta” Begoña Gómez i Sánchez va retirar l’ambaixadora.

 

Diversos ministres han atacat Ayuso per la seva iniciativa. La vicepresidenta primera, María Jesús Montero, ha criticat la "provocació" de la presidenta de Madrid a Sánchez, que veu motivada per la voluntat de "provocar una baralla". La vicepresidenta primera ha denunciat el "silenci eixordador" de Feijóo. Des de Saragossa, Félix Bolaños ha posat el focus en el fet que Ayuso "va contra la llei" perquè no va informar el ministeri d'Exteriors de la trobada amb un mandatari estranger.

Uns nous aliats

Però Ayuso ja està acostumada a anar per lliure. La presidenta madrilenya ha assegurat que ella "no té la culpa" que Milei no faci una visita institucional al govern espanyol. De fet, tot el contrari: responsabilitza l'executiu de Sánchez de la crisi sorgida arran de les declaracions de Milei en un acte de Vox que van acabar amb la retirada de l'ambaixadora de Buenos Aires. "És un president legítim, triat, ell sí, per àmplia majoria a les urnes", ha assegurat.

La visita de Milei a Espanya també suposa l'exhibició de nous aliats del president argentí a l'Estat. Si bé fins ara el dirigent llibertari només s'havia deixat veure al costat de Vox, ara és Ayuso qui se l'apropia. Tot i això, el president de Vox, Santiago Abascal, li ha donat la benvinguda a través d'X.

A banda del reconeixement que li farà la Comunitat de Madrid, Javier Milei també aprofitarà aquesta visita per rebre el premi de l'Institut Juan de Mariana. Serà aquesta nit al Casino de Madrid. Aquest institut està dirigit per Manuel Llamas Fraga, un exviceconseller d'Economia del govern d'Isabel Díaz Ayuso. L'Institut Juan de Mariana és un think tank ultraliberal.

stats