Política20/02/2013

Qui és qui i qui ha fet què en el cas de Método 3

Guia per no perdre's en la suposada trama d'espionatge que ha sacsejat la política catalana

Isaac Salvatierra
i Isaac Salvatierra

BarcelonaNo és una novel·la d'espies. És la notícia que ha sacsejat la política catalana les últimes setmanes. Suposats espionatges entre els partits polítics catalans, tots contra tots. La policia investiga centenars d'informes, bona part realitzats per l'agència de detectius Método 3. El cas es va destapar en descobrir-se que algú va enregistrar un dinar al restaurant La Camarga de Barcelona entre la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, en el qual María Victoria Álvarez Martín va revelar-li el suposat delicte de blanqueig de capitals del fill de l'expresident de la Generalitat transportant en una bossa bitllets de 500 euros cap a Andorra. Qui és qui en tot l'entramat?

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els detinguts

Cargando
No hay anuncios
  • Francisco Marco, director de Método 3: En la declaració davant de la policia, ha negat rotundament haver ordenat les espies a La Camarga i ha acusat els extreballadors Julián Peribáñez i Antonio Tamarit –exdirector de l'oficina a Madrid, que no ha estat detingut– d'intentar fer-li xantatge. En una entrevista a 'El Mundo', va explicar que li van reclamar 50.000 euros cadascun per deixar de filtrar a la premsa informació de Método 3.
  • Elisenda Villena, directora de seguretat: Germana d'Ana Villena, assessora jurídica del PSC i amiga de l'exsecretari d'organització, José Zaragoza. Ha admès ser l'enllaç de Método 3 amb el PSC, tal com va publicar 'El Periódico', però nega tenir res a veure amb les escoltes a La Camarga. Villena va coordinar l'operació per inspeccionar si hi havia micros ocults a la seu del carrer Nicaragua. En aquest vídeo explica la feina que va fer per al PSC.
  • Julián Peribáñez, exresponsable de seguiments i vigilàncies: Ha admès haver fet les fotos de Sánchez-Camacho i Victòria Álvarez a La Camarga "a instàncies dels seus caps".
  • Álex Borreguero, exbecari: Ha declarat que es va fer passar per assistent de la presidenta del PPC per entrar al restaurant La Camarga, on s'havia citat amb l'exparella de Pujol Ferrusola. Segons ha explicat el seu advocat, va entrar amb un gerro comprat en una botiga xinesa per 20 euros amb el micro amagat a dins i el va col·locar al centre de la taula. Després va sortir al carrer, on l'esperava Julián Peribáñez. Borreguero va insinuar a la policia que Camacho estava al corrent dels enregistraments.

Els espiats: l'origen

Cargando
No hay anuncios
  • Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP de Catalunya: 'El Mundo' i 'El Periódico' van treure a la llum el famós dinar a La Camarga amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola. A hores d'ara no se sap qui va encarregar les espies ni per què. Camacho ha negat saber-ne res i ha portat les escoltes a la policia i als tribunals.
  • María Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola: Acusa el fill de l'expresident de la Generalitat d'un possible delicte de blanqueig i de transportar grans quantitats de diners a Andorra en bitllets de 500 euros. El 17 de gener va declarar a l'Audiència Nacional. L'11 de febrer 'El Mundo' i 'El Periódico' revelen que el 2010 va denunciar els fets a Alícia Sánchez-Camacho en un dinar a La Camarga. 'El Mundo' afegeix que les escoltes les va ordenar el PSC, però els socialistes ho neguen.

El espiats: la trama s'estén

Cargando
No hay anuncios

Les escoltes a Sánchez-Camacho no eren puntuals. La policia investiga una xarxa d'espionatge que hauria enregistrat il·legalment converses de diversos polítics i estaria en condicions de "traficar-hi". Aquests són alguns noms que han transcendit fins ara. La majoria d'escoltes les hauria fet l'agència Método 3.

  • Joana Ortega, vicepresidenta del Govern (UDC): Ja ha presentat denuncia als Mossos
  • José Montilla, expresident de la Generalitat (PSC)
  • Josep Lluís Carod-Rovira, exvicepresident del Govern (ERC)
  • Felip Puig, conseller d'Empresa: Segons van publicar 'El Periódico' i 'La Razón', l'exsecretari general adjunt de CDC va ser espiat el 2009 pels seus propis companys de partit. Germà Gordó, conseller de Justícia i antic gerent de Convergència, i Xavier Martorell, director general de Serveis Penitenciaris, haurien encarregat l'informe. Puig va dir que coneixia l'informe però va negar que l'encarregués CDC. De fet, 'El Periódico' aclareix aquest dimecres que "ni CDC ni Germà Gordó van mantenir cap contacte amb Método 3 i no van tenir coneixement dels informes que va realitzar aquesta agència de detectius".
  • Àngel Ros, alcalde de Lleida (PSC)
  • Joaquim Llena, exconseller (PSC)
  • Xavier Sabaté, diputat (PSC)
Cargando
No hay anuncios
  • Joaquín Almunia, comissari europeu (PSOE)
  • Ignacio González, president de Madrid (PP)
  • José María Barreda, expresident de la Junta de Castella-La Manxa (PSOE)
  • Maria Antònia Munar, expresidenta del Parlament de les Balears (UM)
  • Ana Hernández, esposa de Montilla
Cargando
No hay anuncios

El cas català no és nou. Al llarg de les últimes dècades s'han produït a l'Estat diversos casos d'espionatge en les altes esferes dirigents. El 2009, per exemple, es va saber que Esperanza Aguirre investigava rivals al PP.

Foc creuat d'acusacions

Cargando
No hay anuncios
  • José Zaragoza, exsecretari d'Organització del PSC: 'El Mundo' va publicar que el PSC era darrere la gravació del dinar entre Camacho i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola. L'exsecretari d'Organització ho ha negat i ha anunciat una querella contra el diari. L'únic que admet el PSC són diversos contractes amb empreses de seguretat "del mateix grup" que Método 3. Un d'ells era per escorcollar la seu del carrer Nicaragua i comprovar si hi havia micròfons. L'operació la va supervisar Elisenda Villena –germana d'Ana Villena, advocada del PSC– ara detinguda. L'ARA va comprovar que les empreses que deia Zaragoza, de fet, es troben a les mateixes oficines de Método 3, curiosament davant el restaurant La Camarga.
  • Xavier Martorell, director general de Serveis Penitenciaris: Segons 'La Vanguardia', la policia investiga els vincles del qui va ser director dels Mossos d'Esquadra i exdirector de seguretat del Barça amb Francisco Marco, director de l'agència Método 3. Martorell és qui va encarregar a Método 3 el seguiment secret –les "auditories"– de quatre vicepresidents del Barça, segons ha assegurat l'exdirector general Joan Oliver.
  • El CNI: El Sindicat Unificat de la Policia (SUP) ha assegurat que l'agència Método 3 hauria treballat pels serveis d'intel·ligència espanyols. El director del CNI, Félix Sanz, ha anunciat que compareixerà davant del Congrés "en el termini més breu possible" després de la petició que ha fet CiU. Ho farà a porta tancada. ERC vol preguntar al cap del CNI sobre l'increment d'efectius destinats a Barcelona des que va començar l'impuls del projecte sobiranista.

Els investigadors

Cargando
No hay anuncios

Qui ha d'investigar el cas? L'espionatge ha provocat un nou pols entre la Generalitat i l'Estat. Alguns membres del Govern i líders de CiU i ERC creuen que no és casual l'aparició ara dels casos d'espionatge i ho vinculen amb un atac al procés sobiranista.

  • Policia espanyola: Dijous 14 de febrer, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, anuncia una investigació "molt a fons" del cas. Dilluns 18, la cúpula de la policia es reuneix a Madrid sense citar cap responsable dels Mossos d'Esquadra. Aquella nit mateix es fan les quatre detencions dels extreballadors de Método 3. Aquest dimarts es va saber que la Policia Nacional ja havia inspeccionat Método 3 el maig del 2011 perquè havia detectat "irregularitats molt greus". Però amb això no n'hi va haver prou perquè el ministeri de l'Interior, llavors en mans de l'ara líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, considerés necessari estirar el fil, i la secretaria d'estat de Seguretat va decidir arxivar-ho quan el titular d'Interior era ja Antonio Camacho.
  • Mossos d'Esquadra: Al contrari que Sánchez-Camacho –que va portar el cas a la policia espanyola–, la vicepresidenta Joana Ortega ha denunciat les escoltes que suposadament va rebre al Mossos. Això ha permès que la policia catalana no quedi fora del cas. Aquesta estratègia, però, podria resultar estèril. Quan la denúncia arribi al jutjat d'instrucció número 14 de Barcelona, que porta el cas de Método 3, el jutge podria impedir l'actuació dels Mossos. Si parteix del fet que la investigació ja és en mans de la Policia Nacional, és molt possible que el magistrat consideri que aquest cos ha de continuar amb l'afer i assumir-ne totes les ramificacions que sorgeixin. A més a més, l'agència de detectius té una delegació a Madrid, fet que permetrà el CNP al·legar que el cas és suprautonòmic i que tot l'empara per quedar-se'l. Les conselleries de Presidència, Interior i Justícia han anunciat que es coordinaran per prendre mesures i involucrar els Mossos en la investigació.
Cargando
No hay anuncios

Els espais

  • Método 3: L'agència va néixer el 1985 a Barcelona, segons s'explica a la seva web, "per trencar les estructures, formes i maneres que havien malmès la confiança en el detectiu". Es defineixen com una "veritable empresa d'investigació privada, i no només una agència de detectius". L'empresa va presentar un ERO i va tancar fa uns mesos. Alguns dels seus extreballadors, com Elisenda Villena, tenen obert un conflicte laboral amb el seu director, Francisco Marco. Aquest dimarts va transcendir que Método 3 va rebre almenys tres subvencions entre el 2008 i el 2011 del tripartit per valor de 38.716 euros. Método 3 també està vinculat amb l'espionatge que el Barça va fer a quatre vicepresidents.
  • La Camarga: Escenari clau d'aquest vodevil a mig camí entre la crònica política i la crònica negra. Restaurant situat al carrer Aribau de Barcelona –just davant d'una de les oficines de Método 3– molt freqüentat per la classe política catalana pel gran nombre d'espais reservats que té. El cas dels espies ha generat una certa psicosi entre alguns dels comensals habituals. Fa uns dies es va saber que el ministre Jorgé Fernández Díaz va dinar-hi l'abril de 2012 amb la cúpula d'Interior. El govern espanyol assegura que no van ser espiats.
  • La seu del PSC: Les oficines del carrer Nicaragua de Barcelona van ser objecte d'un escorcoll –una operació de "barrido" n'hi diuen– de Método 3 per comprovar que no hi havia micròfons ocults.

L'atrezzo

  • El micro: Se sap que tenia una qualitat molt bona i que ha permès que la conversa entre Sánchez-Camacho i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola s'hagi enregistrat perfectament. La llei permet enregistrar converses si un dels que en pren part n'està al corrent. És il·legal si es fa d'esquena als interlocutors.
  • El gerro xinès: Va costar 20 euros en un bazar xinès de Barcelona. L'encarregat de comprar-lo era el becari de Método 3 Álex Borreguero, segons la versió que ell mateix ha donat a la policia. El jove es va fer passar per un assistent de Camacho i el va deixar al centre de la taula on dinava a La Camarga amb Victoria Álvarez amb el micro amagat.
  • Els informes: El director de Método 3 assegura haver-ne destruït 20.000. Però en queden molts i molts, tots comissats. Prous per omplir-ne 10 furgonetes.
  • El llibre de registres: És el document on haurien d'estar anotats tots els encàrrecs, que demana els dossiers i el tipus d'investigacions. Segueix sent una incògnita. El jutge que investiga la denúncia de Sánchez-Camacho contra l'agència de detectius ha demanat a Método 3 que entregui a la policia el llibre de registres per poder determinar qui va encarregar les escoltes. Segons diverses versions, el juny del 2012 una de les propietàries de l'agència va assegurar que a finals del 2011 una inundació al magatzem va destruir part de la informació i, entre altres documents, els llibres de registres. Aquests llibres són clau per aclarir la veracitat dels informes entregats a la policia presumptament per un dels exdirectius.

Les querelles anunciades

  • Sánchez-Camacho: Contra tothom que l'acusi d'encobrir la informació que li va proporcionar l'examant de Pujol Ferrusola.
  • José Zaragoza: Contra 'El Mundo' per publicar que havien encarregat les escoltes a Sánchez-Camacho.
  • Germà Gordó i Xavier Martorell: Contra 'El Periódico' per l'informe sobre Puig.
  • La Camarga: Contra 'El Mundo' per dir que havien posat ells el micro.