Política20/12/2012

Les 10 mesures de Rajoy per avortar la consulta, segons la premsa de Madrid

Des de l'ofec fiscal fins a la inhabilitació de Mas. Els diaris espanyols especulen aquest dijous amb les mesures que estudia el govern espanyol per "asfixiar" el pacte CiU-ERC

Francina Bosch

BarcelonaSegellat el pacte CiU-ERC, l'executiu espanyol ja s'ha posat a treballar per avortar-lo davant qualsevol cosa que vagi en contra dels interessos de l'Estat. Aquest dijous, 'El País', 'El Mundo', l''Abc' i 'La Razón', citant fonts del govern espanyol, especulen amb el full de ruta de Rajoy per "asfixiar" l'acord de governabilitat dels dos partits catalans, amb l'epicentre en la consulta del 2014. Tots els diaris coincideixen en un triple front jurídic, polític i econòmic. 'El Mundo' i l''Abc' són els que van més enllà, i apunten que Madrid podria arribar a inhabilitar el president Artur Mas si no atura el procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Pagar autònoms a ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Front legal

Cargando
No hay anuncios

1. Madrid portarà al Constitucional els nous impostos catalans, com la taxa sobre els dipòsits bancaris, per evitar la recaptació pròpia i fomentar la dependència econòmica de Catalunya amb l'Estat. L'executiu espanyol ja va recórrer, la setmana passada, l'euro per recepta.

2. El govern espanyol s'oposarà a la petició catalana de convocar el referèndum pactat amb Madrid. Rajoy manté que la sobirania espanyola recau sobre el poble espanyol i que el referèndum sobre el futur de Catalunya s'hauria de fer al conjunt de l'Estat. Avui, l''Abc' cita l'article 92 de la Constitució, que recull que "les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans". El plebiscit l'hauria de convocar el rei.

Cargando
No hay anuncios

3. CiU i ERC es comprometen a treballar els procediments jurídics possibles fins al 31 de desembre del 2013 i, a partir d'aleshores, convocar la consulta. El govern del PP recorrerà la llei de consultes catalana al Constitucional. Segons els diaris de Madrid, si aquesta mesura no té èxit –fet que des de l'executiu espanyol es descarta–, recorreran la convocatòria de la mateixa consulta.

4. Rajoy utilitzarà l'article 161.2 de la Constitució per paralitzar totes les mesures de la Generalitat que vulnerin la carta magna i l'Estatut, com la Hisenda pròpia.

Cargando
No hay anuncios

5. 'El Mundo' i l''Abc' asseguren que l'executiu espanyol reclamarà davant la justícia la inhabilitació d'Artur Mas com a president de la Generalitat per un delicte de desobediència i prevaricació, aferrant-se als articles 410 i 404 del Codi Penal.

6. Com a últim recurs, 'El Mundo' i l''Abc' asseguren que Rajoy està disposat a invocar l'article 155 de la Constitució per intervenir 'de facto' l'autonomia de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Front econòmic

7. El govern espanyol engegarà una campanya de pressió per dinamitar el pacte CiU-ERC. Aquesta tasca correspondrà, principalment, al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que amenaçarà la Generalitat amb l'ofec fiscal si no es compleix l'objectiu de dèficit, com ja va fer ahir mateix. Una de les armes és tancar l'aixeta del fons de liquidat autonòmic, al qual la Generalitat ja s'ha acollit enguany i té previst tornar-ho a fer el 2013.

Cargando
No hay anuncios

8. Hisenda enviarà una carta a Artur Mas per recordar-li les obligacions que es deriven de llei d'estabilitat pressupostària i advertir-lo dels riscos de l'incompliment, que passen per la multa o la intervenció de l'autonomia que s'ho salti.

Front polític

Cargando
No hay anuncios

9. El PP utilitzarà el líder d'Unió i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, perquè pressioni sobre una eventual ruptura dels dos socis de la coalició (CDC i UDC), amb l'objectiu de desgastar el pacte de Govern entre CiU i ERC.

10. Els populars temptejaran l'empresariat català contrari a la plena sobirania de Catalunya perquè pressionin Mas.