La mesa recomana ajornar les comissions pel cas Juvillà
La proposta inicial era suspendre tota l'activitat parlamentària durant 15 dies
BarcelonaFinalment, el Parlament no suspendrà tota la seva activitat parlamentària. Tot i que des de primera hora, tal com ha avançat l'ARA, la mesa de la cambra ha estudiat la possibilitat de paralitzar el dia a dia de l'hemicicle durant mig mes arran de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l'escó al cupaire Pau Juvillà, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha anunciat que finalment s'ha decidit que es convocarà tan aviat com sigui possible la comissió de l'estatut del diputat per emetre un nou dictamen que defensi l'escó de Juvillà i, mentrestant, es recomana a les meses de les comissions que posposin les seves convocatòries.
Paralitzar la cambra hauria sigut una manera, creuen, d'evidenciar que la decisió altera majories parlamentàries i el funcionament del Parlament. El reglament de la cambra, en tot cas, no parla de suspensió de l'activitat més enllà del que està previst a les vacances i la mesa s'ha trobat amb osbtacles legals per aplicar aquesta suspensió. Tampoc hi ha hagut unanimitat independentista sobre la proposta de 15 dies de Borràs, ja que fonts d'ERC argumentaven que ells eren partidaris de suspendre l'activitat entre 24 i 48 hores.
Amb tot, la decisió definitiva verbalitzada per Borràs ha sigut convocar el més ràpid possible la comissió de l'estatut del diputat perquè aprovi un nou dictamen que protegeixi l'escó de Juvillà. Previsiblement es reunirà dijous, ja que es necessiten 48 hores de marge per convocar-la, i, de mentres, Borràs ha recomanat a totes les altres que posposin la seva activitat. El nou dictamen aprovat haurà de ser ratificat per un ple que es convocarà o bé a finals d'aquesta setmana o a principis de la vinent -ja n'hi ha un de programat per dimarts-. La presidenta de la cambra, en una compareixença sense preguntes, ha advocat per "defensar la sobirania del Parlament de les ingerències" i ha criticat que la JEC és un "òrgan administratiu" que està actuant "com una instància judicial".
La clau de l'èxit de la mesura impulsada pels partits independentistes està en les meses de les comissions, i s'ha de tenir en compte que ERC, Junts i la CUP no tenen majoria en totes aquestes meses. Hi ha, però, un altre mecanisme que JxCat ja ha avançat que faria servir: si no hi ha la majoria absoluta dels assistents en una comissió, aquesta es posposa de forma automàtica. Si els membres independentistes no hi van, doncs, la sessió s'haurà d'ajornar. De fet, això és el que ha passat aquest dimarts a la comissió d'Estudi sobre el Desplegament d'un Sistema Educatiu Inclusiu, que presideix el PSC. D'altres, com la d'Agricultura, s'han ajornat per votació.
Precisament, aquest dimarts Junts ha decidit substituir el seu actual president de la comissió de l'estatut del diputat, David Saldoni, per Jaume Alonso Cuevillas, tot i que des del partit apunten que és una reestructuració interna que ja es va decidir abans que la mesa fixés un rumb en el cas Juvillà. Amb tot, segons recull Efe, es posposaran comissions clau com la que ha d'analizar els candidats a ocupar òrgans com el CAC o la Sindicatura de Comptes o no es reunirà la ponència que treballa la llei que regula el fons que la Generalitat va crear per cobrir les fiances del Tribunal de Comptes.
Sigui com sigui, i així ho ha admès ERC en roda de premsa, que s'ajorni bona part de l'activitat parlamentària permet denunciar la situació de "repressió permanent" que viu la cambra, però també no posar en risc cap votació on hi podria haver participat Juvillà. En aquest sentit, dilluns el diputat cipaire va anunciar que reduirà la seva activitat parlamentària per una situació greu de salut, però va demanar a la presidenta del Parlament que li mantingui l'escó de diputat. Borràs, des que es va produir aquesta situació, sempre ha assegurat que "acompanyaria" Juvillà fins allà on volgués arribar.
En l'anterior mandat, el president de la Generalitat, Quim Torra, també es va quedar sense escó per decisió de la JEC, ja que el president del Parlament, Roger Torrent, va executar la resolució. Ara bé, no ho va fer d'entrada, sinó que també va esperar que el Suprem es pronunciés –va rebutjar les cautelars de Torra per aturar la retirada de l'escó– per deixar sense acta el president.
L'oposició s'oposa a paralitzar la cambra
Quan l'opció de paralitzar la cambra encara estava damunt la taula de la mesa, el PSC, Cs i els comuns han sortit en roda de premsa per criticar l'aturada. Primer, el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco ha assegurat que "el senyor Pau Juvillà ja no és diputat del Parlament" i ha anunciat un recurs al Tribunal Constitucional si se suspèn l'activitat parlamentària. Fonts del partit taronja expliquen, però, que a hores d'ara no veuen motius per interposar cap querella contra Borràs. També el PSC ha avisat que estudiarà si emprèn mesures jurídiques. La seva portaveu, Alícia Romero, ha afirmat que aturar l'activitat parlamentària és una "degradació" de la institució. Per últim, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha mantingut que Juvillà "continua tenint el seu escó" fins que no hi hagi sentència ferma del Suprem, però ha considerat que donar-li suport és "compatible" amb "mantenir l'activitat" a la cambra.
Juns i ERC han criticat l'oposició d'aquests grups, i fins i tot els republicans, en boca de Marta Vilalta, han "lamentat que alguns grups hagin girat l’esquena al que han pogut viure en altres cambres" -en referència velada als comuns i l'escó d'Alberto Rodríguez-. Amb tot, les seves versions són les mateixes que les de dilluns: Junts anirà fins on vulgui Juvillà i ERC creu que hi ha "marge" per defensar-se fins que arribi la resolució del Suprem que avali o no a la JEC.