El Parlament suspèn Borràs per presumpta corrupció i sacseja el Govern
La líder de Junts titlla ERC, el PSC i la CUP de "jutges hipòcrites" i els acusa de ser "còmplices" de la "guerra bruta"
Barcelona“Els que em vulguin morta, m’hauran de matar i embrutar-se les mans”. És la frase que dimarts a la matinada Laura Borràs va llançar a Twitter per avisar els grups parlamentaris que no dimitiria. I anticipava l’escenari que s’ha produït aquest dijous al Parlament: la mesa ha suspès la presidenta de la cambra en aplicació del reglament –que mana apartar temporalment els diputats que vagin a judici per delictes vinculats a la corrupció– arran de la causa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). I Borràs, seguint el símil que ella mateixa va utilitzar, ha volgut morir matant: ha atacat els “cinc diputats” d’ERC, el PSC i la CUP a la mesa que, “vestits de jutges hipòcrites” –ha dit–, han votat favorablement la seva suspensió. En una declaració institucional posterior als fets, els ha acusat de “violar descarnadament” la seva presumpció d’innocència i també el dret dels seus electors a ser representats. “Jo no dimiteixo, se m’ha suspès i s’ha fet contra la meva voluntat –ha declarat–, és extraordinàriament greu”. Un episodi que fa trontollar la sempre dèbil relació entre socis al Govern.
Malgrat que el ja famós article 25.4 és una previsió reglamentària introduïda per la majoria independentista el 2017 –i votada, en aquest sentit, per diputats del seu propi partit–, en el seu discurs Borràs ha assegurat que ha sigut “víctima” d’un “reglament de l’enemic”, ja que a parer seu en aquest cas els grups parlamentaris han utilitzat la norma per apartar-la “políticament”. La presidenta del Parlament ara ja suspesa no ha participat en la deliberació que ha tingut lloc a la mesa a partir de les dotze del migdia per evitar un conflicte d’interessos, però sí que ha inaugurat la sessió fent un al·legat final per defensar-se. Fonts parlamentàries expliquen que ha insistit que el seu cas es tracta de “lawfare” i que suspendre-la era vulnerar els seus drets, i ha retret a la mesa que no hagi demanat un informe jurídic als lletrats abans de prendre la decisió o enviat el seu cas a la comissió de l’Estatut dels Diputats pels “dubtes”, ha assegurat, que hi ha sobre els delictes que se li imputen.
Des d’un primer moment la líder de Junts ha dit que no se sent interpel·lada pel 25.4, especialment des que la Fiscalia va fer caure la malversació i frau de l’escrit d’acusació. Però seurà al banc dels acusats per presumpta falsedat i prevaricació, que és un dels delictes –aquest últim– que el Consell General del Poder Judicial classifica com a corrupció. La decisió de la mesa de tirar pel dret i aplicar el reglament ha enervat l'única representant de Junts a dins la reunió, la secretària segona, Aurora Madaula, que ha considerat –plorant i amb un to de veu fort– que el que s’estava produint allà era “inhumà”, “inquisidor” i “antidemocràtic”.
Conseqüències a l'executiu?
L’acord aprovat per la mesa deixa clar que a partir d'ara Borràs queda suspesa de “tots els drets i deures” com a diputada (és a dir, no cobrarà ni votarà) i, en conseqüència, de “totes les atribucions com a presidenta del Parlament”, i afegeix que de forma temporal assumirà les prerrogatives la vicepresidenta primera, Alba Vergés (ERC). Això té implicacions directes entre els socis de govern, ja que s’altera l’acord de l’inici de legislatura pel qual Esquerra ostentaria la presidència de la Generalitat i Junts la del Parlament. Els republicans s'han mostrat disposats a cedir la vicepresidència, però des de JxCat de moment ho rebutgen perquè volen evidenciar la suspensió, tal com ha demanat Borràs.
Ara bé, això és el menys important tenint en compte la crisi que ha obert la situació entre els republicans i la presidenta de JxCat. En el seu discurs després de ser suspesa ha acusat els seus socis –i també la CUP– de ser “còmplices” de la “guerra bruta” contra l’independentisme i de no tenir “una altra expectativa que l’autonomia” ni una “altra motivació que els seus respectius partits”. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha respost defensant la decisió del seu partit asseverant que “cada mil·límetre de tolerància amb les sospites i acusacions de corrupció” afebleix l’independentisme, i s'ha mostrat convençuda que han actuat amb “responsabilitat i coherència”. Tot i que ha evitat entrar a valorar el discurs de Borràs, fonts republicanes sí que han expressat en privat el seu malestar.
I com afectarà tot això el Govern? Segons el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no perilla. “No tinc cap informació de cap membre del Govern que no cregui que el Govern ha de continuar treballant sòlidament”, ha dit a la tarda des d’un acte a l’Agència Catalana de l’Aigua. I ha avalat la suspensió de Borràs: “No estem davant d’un cas de repressió política, sinó de presumpta corrupció”. Tampoc volen sentir a parlar de trencar el Govern bona part dels dirigents de Junts –exceptuant els més afins a Borràs–. Creuen que la causa de la Institució de les Lletres Catalanes en cap cas pot condicionar la continuïtat a l’executiu.
De fet, l’estratègia que ha seguit la presidenta del partit fins ara ja ha generat malestar a dins la formació i en l’última executiva de dimarts fins i tot dirigents de pes –entre els quals diversos consellers– li van suggerir que fes un pas al costat. El secretari general de Junts, Jordi Turull, no ho va fer però sí que va deixar clar que aquest cas no podia condicionar la continuïtat de Junts al Govern. Cal veure ara quina de les dues ànimes del partit s’imposa, tenint en compte que aquest dijous el secretari d’organització del partit, David Torrents, ja ha dit que “no s’entendria que Junts es quedés quiet sense fer res”. Una tesi que també ha avalat l’expresident de la Generalitat Quim Torra, present aquest dijous a la cambra en suport a Borràs.