Eleccions al Parlament

La Mesa rebutja les peticions del PSC, Vox, Cs i PP i manté el vot delegat per a Lluís Puig

El secretari segon de la mesa, Jaume Alonso Cuevillas, s'ha abstingut al·legant conflicte d'interessos

La mesa del Parlament ha donat llum verda a la delegació del vot del diputat de JxCat Lluís Puig, exconseller a Bèlgica, després d'una reunió que ha retardat l'inici del ple d'investidura. El PSC, Ciutadans i Vox havien presentat peticions de reconsideració a la delegació, que ahir ja havia validat la presidenta del Parlament, Laura Borràs. L'òrgan les ha tombat totes tres per majoria, encata que l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat), s'ha abstingut al·legant un conflicte d'interessos, ja que va formar part de la defensa de Puig, confirmen fonts parlamentàries.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un fet que el mateix Cuevillas ha confirmat des del seu compte de Twitter, al·legant que al ser "advocat" de l'exconseller, no ha votat en contra per "evitar" una "impugnació" per aquest motiu. El missatge de Cuevillas ha arribat per respondre un tuit del quart secretari de la mesa, el republicà Ruben Wagensberg -avui absent en el ple per ser contacte estret d'un positiu de covid-19-, que ha criticat l'abstenció del vicepresident segon dient que "per tornar a teixir confiances i acords fóra bo compartir amb els membres independentistes de la mesa el sentit d'un vot tan important com aquest". "Es tractava de protegir en bloc els drets polítics d'un diputat", ha afegit Wagensberg.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, tot i l'abstenció de Cuevillas, les reconsideracions s'han desestimat. En aquest sentit, Borràs ha criticat a l'inici del ple que una de les peticions (la de Ciutadans) hagi entrat més tard, fet que ha portat l'òrgan rector de la cambra i també la Junta de Portaveus a tornar-se a reunir, motiu pel qual el debat d'investidura ha començat uns tres quarts d'hora més tard.

Cargando
No hay anuncios

Tant el PSC com Cs argumentaven en les seves peticions de reconsideració que la situació de Puig no s'ajusta als supòsits previstos en el reglament del Parlament perquè un parlamentari pugui delegar el seu vot: malaltia, paternitat o maternitat. Els socialistes es van referir en el seu escrit a un informe dels lletrats del gener del 2018 que es pronunciava en aquest sentit. D’altra banda, la portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero, va demanar per carta a Borràs que sol·liciti un nou pronunciament dels lletrats sobre la qüestió.

Cs, PP i Vox ho portaran al Constitucional

A l'inici de la sessió, el diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha demanat la paraula per expressar el rebuig del seu grup a la decisió de la mesa, però Borràs l'ha tallat, insistint que ja s'havia debatut la qüestió en "l'espai corresponent". Ciutadans ha anunciat que portarà la decisió al Tribunal Constitucional. Buscaran fer-ho, segons ha dit el seu líder Carlos Carrizosa, per la via d'un recurs d'empara, al·legant que s'han vulnerat els drets dels diputats i s'ha menyspreat "la pluralitat". "Ja tenim la primera resolució prevaricadora", ha criticat Carrizosa. Al moviment del partit taronja s'hi ha sumat Vox, ja que el partit ultra ha anunciat a mig ple que també traslladarà l'aval al vot de Puig al Constitucional. I a primera hora de la tarda també s'hi ha afegit el PP, que ha anunciat a través d'un comunicat que també recorrerien la decisió de la mesa a l'alt tribunal.

Cargando
No hay anuncios

Puig, que va ser conseller de Cultura en el Govern de l’1-O i és a l’exili, ja va sol·licitar la delegació del vot en la sessió constitutiva de la nova legislatura. No obstant, la mesa d’edat ho va rebutjar. Aquest matí també hi ha tres diputats més que han demanat la delegació del vot per qüestions mèdiques.