El Parlament aprova la moció de JxSí-CUP que declara vigent la declaració de ruptura del 9-N

Garriga (CUP): "No hem vingut a gesticular, som acceleradors del procés"

El Parlament debat la moció de la CUP sobre la declaració de ruptura del 9-N
Gerard Pruna / Núria Orriols
07/04/2016
4 min

BarcelonaLlum verda a la moció que declara vigent la declaració rupturista del 9 de novembre, que havia estat anul·lada pel Tribunal Constitucional. Després d'un debat intens, Junts pel Sí i la CUP han aprovat la majoria de punts de la resolució, per un total de 71 vots a favor i 52 en contra de PP, PSC i C's. Catalunya Sí que es Pot no ha participat en la votació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el Parlament "ratifica la seva ferma voluntat de seguir portant a terme les actuacions necessàries [...] per assolir i culminar democràticament el procés d'independència" –diu la moció–, i per això "reitera els objectius continguts de la declaració del 9-N". Una resolució que va declarar il·legal el Tribunal Constitucional. També mostra el "màxim suport" a tots els ajuntaments investigats per haver donat suport a la declaració i insta el Govern a elaborar un pla d'actuació per fomentar la participació ciutadana en el procés constituent que s'inclogui als pressupostos.

Ara bé, JxSí i la CUP no han estat d'acord en tots els punts: no s'han aprovat els que fan referència explícita a la desobediència. JxSí s'ha abstingut a l'hora d'"encoratjar els càrrecs electes a seguir desatenent les peticions" de les institucions espanyoles i ha votat en contra en el punt que s'ordenava als Mossos d'Esquadra que no executin els requeriments de l'Audiència Nacional.

JxSí i CUP defensen el mandat del 27-S

"No hem vingut a fer gesticulacions polítiques ni mostrar perfil, anem de cara i serem acceleradors del procés". Així de clar s'ha mostrat el diputat de la CUP Joan Garriga en la seva intervenció en el debat sobre la moció de Junts pel Sí i la CUP que declara la vigència de la resolució de ruptura del 9 de novembre. El cupaire ha assegurat que l'esquerra anticapitalista treballarà per crear les bases de la República Catalana i ha proclamat que, lluny del que s'ha dit, la moció és el "compromís" del compliment del mandat de les eleccions del 27 de setembre.

Des de Junts pel Sí, l'encarregat de defensar les esmenes a la moció ha estat el diputat Lluís Llach, que ha celebrat que no s'hagin complert les profecies que apuntaven que hi hauria ganivetades entre els grups independentistes. Llach ha assegurat que amb la moció els 72 diputats independentistes "confirmen que segueixen endavant i que estan compromesos amb el mandat del 27-S". "Som aquí per fer el que vam dir que faríem".

L'oposició s'acarnissa contra els independentistes

En un to agre, el portaveu de C’s, Carlos Carrizosa, ha batejat aquest dijous com un “dia trist” per a l’autogovern de Catalunya, un dia en què els “partits antisistema han pres el timó de la política catalana”. El diputat del partit taronja s’ha dirigit directament a Junts pel Sí i els ha acusat de saltar-se la legalitat i estar al servei de l’esquerra anticapitalista. “Com tindran autoritat vostès per sancionar els ciutadans que incompleixin les normes?”, ha preguntat, i ha asseverat que la moció de la CUP i Junts pel Sí entra en ple xoc amb la sentència del Tribunal Constitucional contra la resolució de ruptura del 9 de novembre. "Les institucions catalanes han perdut tota la credibilitat, fan el ridícul nacional i internacional, i posen en perill l'autogovern de Catalunya", ha asseverat.

El diputat del PSC Ferran Pedret ha estat l'encarregat de fixar posició per part dels socialistes. Pedret ha considerat el debat "irresponsable i innecessari", i ha lamentat que els grups independentistes portin les institucions catalanes "molt a la vora o directament fora de l'àmbit de les solucions que el dret pot fornir". Segons Pedret, que ha acusat JxSí d'utilitzar de forma partidista la mesa del Parlament per forçar la CUP a arribar a un acord, hi ha marge dins la democràcia espanyola per trobar solucions a l'aspiració de celebrar un referèndum.

Joan Coscubiela, per part de Catalunya Sí que es Pot, ha fet un discurs dur contra JxSí i la CUP. “Aquest és un pacte de supervivència mútua”, ha dit, i els ha instat a desenvolupar realment la declaració de ruptura i deixar de fer declaracions. Coscubiela ha assenyalat als independentistes el que creu que són contradiccions: "Voten desconnexió unilateral però també la connexió al fons de liquiditat autonòmic". Coscubiela ha acusat la CUP d'acceptar pressupostos "continuistes" a canvi de "jocs florals", mentre que ha responsabilitzat directament el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de les conseqüències de la moció.

També s'ha mostrat bel·ligerant amb la moció el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, que ha assegraut que el text és "una gran mentida, no serveix per a res i val el mateix que un bitllet de deu euros del Monopoli". El dirigent popular ha assegurat que, malgrat la moció, Catalunya "seguirà sent Espanya", i ha dit que el que ha aconseguit el Parlament és mantenir la perplexitat internacional. A més, ha avisat que el fet d'incloure als pressupostos una partida per finançar el procés constituent impedeix que Junts pel Sí arribi a acords amb qualsevol altre grup que no sigui la CUP.

La primera reacció: Societat Civil Catalana

Després de l'aprovació de la moció, l'entitat unionista Societat Civil Catalana ha demanat al govern espanyol i al Tribunal Constitucional que facin el requeriment que correspongui a les autoritats catalanes, ja que considera que s'ha incomplert la sentència de l'alt tribunal que anul·lava la declaració de ruptura del 9-N.

Votació dels 135 diputats

Abans de debatre's en el plenari, s'ha sotmès a votació dels 135 diputats si es retirava o no la moció de l'ordre del dia, tal com van exigir el PP, PSC i C's per impedir la discussió. Junts pel Sí i la CUP han votat junts perquè continués a l'ordre del dia; PP, PSC i C's han demanat que es retirés, mentre que Catalunya Sí que es Pot no ha votat: s'han quedat drets. Anteriorment, l'oposició havia demanat a la mesa del Parlament que reconsiderés la decisió d'admetre a tràmit la moció.

Els lletrats del Parlament van demanar no tramitar la moció de la CUP

Els lletrats del Parlament, que estan presents a les reunions de la mesa, van demanar en el seu moment que no es tramités el text inicial de la moció de la CUP. Segons va informar ahir Europa Press, que ha tingut accés a una acta de la reunió, els juristes del Parlament van advertir, després d'analitzar la moció original de la CUP, que no s'hauria d'acceptar perquè "tots els poders públics han de complir amb les sentències del Tribunal Constitucional".

stats