Política20/04/2021

La mesa del Parlament frena dues preguntes del PSC sobre el col·lectiu trans

Els membres independentistes les consideren transfòbiques i els socialistes els acusen d'actuar com un òrgan censor

BarcelonaDe les més de 450 preguntes escrites dirigides al Govern que han presentat diversos grups parlamentaris, la mesa del Parlament n'ha deixat dues sense tramitar. Les havia formulat el PSC, estaven relacionades amb les persones trans i els membres independentistes de la mesa les han considerat transfòbiques. Emparant-se en l'article 163 del reglament del Parlament i després d'un llarg debat en el si de l'òrgan rector de la cambra, en el qual els dos representants del PSC demanaven que es tramitessin les preguntes, la mesa ha decidit deixar-les sense admetre a tràmit pel seu contingut i ha demanat al PSC que les reformuli.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una de les preguntes, els socialistes preguntaven sobre un capítol de X, la sèrie, en què les Tres Bessones feien referència a qüestions sexuals i que posteriorment va ser retirat perquè la seva creadora, Roser Capdevila, va protestar. "Quina és la base científica de presentar la sexualitat humana dissociant els òrgans sexuals del sexe de les persones?", demana el PSC a la pregunta escrita. Aquest dilluns, la diputada Gemma Lienas ja va anunciar a través de Twitter que el PSC havia preguntat sobre aquesta qüestió al Govern. Un anunci que llavors ja va rebre la resposta de la diputada d'ERC Jenn Díaz, que va equiparar la pregunta de Lienas amb les consignes que exhibien els autobusos d'HazteOir.

Cargando
No hay anuncios

A banda d'aquesta qüestió, la mesa també ha deixat en stand-by una altra pregunta que havien formulat els socialistes sobre el fet que les persones trans empresonades puguin demanar un trasllat a un centre penitenciari que correspongui al seu gènere. "S'han avaluat les conseqüències que per a les dones han tingut els trasllats de persones trans a les presons de dones?", pregunta el PSC. Des del 2019 que la Generalitat autoritza a fer-ho. A les presons de l'Estat es permet des del 2006, durant la presidència del socialista José Luis Rodríguez Zapatero.

Cargando
No hay anuncios

Els lletrats, a favor de tramitar-les

Per als membres independentistes de la mesa, les dues qüestions xoquen amb el que estableix l'article 163 del reglament, on s'afirma que no es poden admetre a tràmit preguntes que "contenen expressions ofensives per a la dignitat de les persones o que en menystenen els drets". "Hi ha hagut un debat sobre la motivació de les preguntes", han explicat fonts parlamentàries.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de la majoria independentista de l'òrgan consideren que les preguntes "estigmatitzen" el col·lectiu trans i són "poc respectuoses". Insisteixen que no s'han inadmès, sinó que se n'ha posposat el debat a la setmana vinent, després d'instar a reformular les preguntes. Fonts del PSC afirmen que no se'ls ha comunicat formalment la petició de presentar les peticions d'informació amb un altre redactat: esperen aclarir per escrit si finalment es tramiten o no i els arguments que donin en cas que no s'admetin abans de prendre accions.

En aquest sentit, fonts socialistes de la mesa critiquen que l'òrgan hagi actuat "amb una lògica de censura" sobre el contingut de les preguntes, i recalquen que no és habitual que l'òrgan rector de la cambra entri en el fons de les qüestions. També neguen que es tracti de preguntes que vulguin discriminar el col·lectiu trans. La portaveu del PSC, Alícia Romero, s'ha preguntat en roda de premsa si "la mesa farà política de filtrar el que fan els grups abans que es publiquin" les preguntes, i ha alertat que s'està anant per un "mal camí". Diverses fonts parlamentàries expliquen que els lletrats s'han posicionat a favor d'admetre a tràmit les dues preguntes però que també han deixat l'opció de posposar el tràmit.

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat, diversos col·lectius pels drets LGTBI (la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals, la Fundació Triangle i Chrysallis) han criticat les preguntes perquè les consideren "estigmatitzadores".