Política01/03/2016

La Mesa del Parlament admet a tràmit la creació de les ponències de les lleis de desconnexió

L'oposició carrega contra JxSí i la CUP per "pervertir" el reglament del Parlament i "menysprear" l'informe dels lletrats de la cambra

Laia Vicens / Núria Orriols
i Laia Vicens / Núria Orriols

BarcelonaLlum verda a a la creació de les tres ponències de les lleis de desconnexió. La Mesa del Parlament ha admès a tràmit aquest dimarts la petició de Junts pel Sí i la CUP en la seva reunió ordinària, tot i l'informe contrari dels lletrats del Parlament, que recomanava tramitar-ho en forma de proposició de llei o dins d'una comissió d'estudi. La resta de grups (Catalunya Sí que es Pot, el PSC, PP i Ciutadans) hi han votat en contra.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El vicepresident de la Mesa i diputat de Junts pel Sí, Lluís Maria Corominas, ha explicat a la sortida de la reunió, en declaracions als mitjans de comunicació, que la Mesa ha admès a tràmit les tres ponències perquè compleixen els "requisits formals" que fixa el reglament del Parlament, tot i que els serveis jurídics de la cambra havien desaconsellat que s'optés per aquesta via.

Cargando
No hay anuncios

Per part de la CUP, la diputada Eulàlia Reguant ha celebrat que s'hagi acabat "el temps de les argúcies legals" i comenci el temps de "fer política". "Podem començar el debat polític, el temps dels debats legals i reglamentaris s'ha acabat, ara comença el mandat de la legislatura", ha afirmat. Reguant ha convidat la resta de partits a participar en la redacció de les tres ponències de llei.

Ara la Junta de Portaveus decidirà en quines comissions legislatives s'emmarquen les tres ponències, que han de ser un marc de treball per començar a redactar el text de les lleis de desconnexió.

Cargando
No hay anuncios

El PSC, PP i C's demanen que es reconsideri la decisió

Després de l'admissió a tràmit de la creació de les tres ponències, el PSC, el PP i C's han anunciat que demanaran que es reconsideri la decisió. Tenen 48 hores per fer-ho. Els tres partits consideren que per crear una ponència conjunta cal que hi estiguin d'acord tots els grups o que les matèries legislatives despleguin l'Estatut. De fet, denuncien que la creació de les ponències els obliga a participar-hi encara que no estiguin d'acord a tirar endavant les tres lleis de desconnexió -dues de les quals previstes a la declaració de ruptura del 9-N-. Una interpretació que no comparteixen des de Junts pel Sí, ja que consideren que els grups polítics poden optar per no participar a la ponència conjunta.

Cargando
No hay anuncios

Així, l'oposició ha carregat durament contra la decisió de la Mesa, on Junts pel Sí té majoria. La socialista Eva Granados ha titllat d'"imposició" la creació de les tres ponències i ha acusat la Mesa del Parlament de decidir de forma "arbitrària" sense tenir en compte el reglament de la cambra catalana.

Des de Catalunya Sí que es Pot, el seu portaveu, Joan Coscubiela, ha lamentat en concret l'actitud de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver deixat "sense autoritat" els serveis de la cambra i haver actuat de forma "partidista i no institucional". "No farem cap drama, però no seran ponències conjuntes sinó ponències 'cupjuntes'", ha dit Coscubiela, que ha advertit que els independentistes "no poden pretendre" que els que no estan d'acord amb les lleis les redactin. Amb tot, CSQP ha dit que "ja els és igual" què facin JxSí i la CUP i ha afirmat que en principi no presentaran cap petició de reprovació.

Cargando
No hay anuncios

Un recurs d'empara al TC

Si la Mesa no reconsidera la decisió -presa amb els vots a favor de JxSí i la CUP-, el PP i C's encara aniran més enllà i han anunciat que presentarien un recurs d'empara al Tribunal Constitucional, per vulneració dels drets dels diputats a la participació política. En aquest sentit, els dos partits demanen que JxSí i la CUP "no obliguin" els diputats contraris a fer aquestes lleis a participar en la redacció dels textos legislatius en les ponències conjuntes i exigeixen que facin cas a l'informe dels lletrats i ho tramitin via proposició de llei.

Cargando
No hay anuncios

De fet, PP i Ciutadans s'han mostrat especialment contundents contra la decisió de la Mesa. Des de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra ha titllat d'"insòlit" el fet que "per primera vegada en democràcia" el Parlament hagi "desoït" un informe dels lletrats del Parlament i hagi "menyspreat" el criteri de l'equip jurídic de la cambra. "És una interpretació arbitrària que lesiona el dret a participar dels altres grups", ha afirmat el diputat i membre de la Mesa.

Molt semblant s'ha manifestat el portaveu del PP, Enric Millo, en criticar el "menyspreu inaudit i insòlit" de JxSí i la CUP als lletrats del Parlament. El dirigent popular ha avisat que esgotaran tots els mecanismes parlamentaris per evitar que es produeixi una "perversió" del reglament.