Política24/04/2018

El Parlament accepta la delegació de vot de Comín i JxCat i ERC ja tenen majoria per a una investidura en segona volta

El diputat a l'exili delega el vot en el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, a partir de demà mateix

Aleix Moldes / Mireia Esteve
i Aleix Moldes / Mireia Esteve

BarcelonaLa mesa del Parlament ha acceptat la delegació de vot de Toni Comín. El diputat a l'exili delegarà el vot en el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, a partir d'aquest dimecres, quan el ple convalidi dos decrets llei impulsats pel govern espanyol. La mesa ho ha acceptat malgrat l'oposició de Cs i el PSC.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant Toni Comín com Carles Puigdemont han argumentat que les mesures cautelars imposades contra ells per la justícia belga i alemanya respectivament els impedeixen sortir del país. JxCat i ERC faran servir les delegacions demà com a prova del que podria passar en un futur ple d'investidura, en què necessitaran els dos vots per superar l'abstenció de la CUP.

Cargando
No hay anuncios

Tot i l'amenaça de Mariano Rajoy d'emprendre accions legals per evitar la delegació del vot de Toni Comín, JxCat de moment no hi ha donat més importància i ha assegurat que estan acostumats a les seves "amenaces" i a la "cantarella de la impugnació de vot". De fet, per a la diputada de JxCat Gemma Geis, "no tenen prou fonament jurídic" per iniciar una impugnació.

"Estem convençuts que aquesta delegació pot ser efectiva perquè la situació de Comín a Bèlgica és exactament la mateixa que la de Puigdemont a Alemanya. No hi ha cap motiu per invalidar-lo a hores d’ara", ha subratllat el portaveu parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià. Ell és qui ha explicat que des del 9 d’abril s’havia pactat amb Comín la delegació del seu vot, però no s’ha fet efectiu fins que s’ha comprovat que les limitacions per sortir del país són les mateixes que les de Puigdemont. Ara JxCat i ERC ja tenen majoria per guanyar una investidura en segona volta, però encara no hi ha candidat –formalment ho continua sent Jordi Sànchez–. ERC demana a JxCat que fixi el pla D: "No és a nosaltres que ens pertoca posar un nom sobre la taula sinó a JxCat".

Cargando
No hay anuncios

Junts per Catalunya continua pensant en Puigdemont. La llei de la presidència és la via que han fixat per investir-lo a distància però, de moment, ERC no en té cap constància: "Puigdemont va renunciar a ser candidat l’1 de març i per a nosaltres no hi ha novetat". Els contactes entre les dues formacions continuen i ERC insisteix a desbloquejar la situació sense esgotar el termini del 22 de maig. Geis, però, assegura que, malgrat que el rellotge corri i que tinguin els vots assegurats amb les dues delegacions de vot de Comín i Puigdemont, no senten pressió per tirar endavant la investidura. "És una qüestió de percepcions. Jo, passejant per Girona, no he trobat gaire pressió perquè proposéssim un candidat. La gent està entenent que cada vegada que hem proposat un candidat s'han vulnerat els seus drets. No, no notem pressió", ha argumentat.

Les limitacions per sortir d’Alemanya i Bèlgica dels dos diputats a l’exili no ofereixen marge de dubte per a la delegació del vot, en opinió del grup parlamentari de Junts per Catalunya. De fet, en cas que ni Puigdemont ni Comín siguin extradits i, per tant, tornin a tenir llibertat de moviments, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ja ha anunciat que les accions de JxCat s’encaminaran a respectar la correlació de forces resultant del 21-D. Una de les opcions seria la reforma del reglament per preveure que poguessin delegar el vot igualment.

Cargando
No hay anuncios

I, des de la CUP, celebren que la mesa hagi permès la delegació del vot de Comín. "Cal garantir la sobirania del Parlament i que tots els diputats puguin participar de la representació que els hi ha estat assignada", ha argumentat la diputada de la CUP Natàlia Sànchez.

La CUP, però, no vol entrar a valorar el calendari per a la investidura i Sànchez ha assegurat que, per als anticapitalistes, la seva prioritat és que "tots els diputats escollits puguin exercir els seus drets". "Un cop es garanteixin aquests drets, els tempos es decidiran a través de les majories", ha defensat la diputada cupaire, tot i que ha admès que són partidaris que es faci "com més aviat millor".

Cargando
No hay anuncios

Els anticapitalistes mantenen la seva aposta per investir Carles Puigdemont i per això defensen "totes les vies i accions per la via parlamentària per garantir la sobirania del Parlament", ha explicat Natàlia Sànchez. Amb tot, els cupaires mantenen les seves quatre abstencions si els independentistes proposen un altre candidat que no sigui Puigdemont: "No tenim cap indicador ni cap context que ens faci revisar aquesta postura".

Els comuns reclamen celeritat per formar govern

No s'han oposat ni a la delegació de vot de Puigdemont ni a la de Comín i ara reclamen a l'independentisme que aprofiti la majoria per formar govern ràpidament. La portaveu parlamentària dels comuns, Elisenda Alamany, s'ha mostrat partidària de garantir "els drets polítics dels diputats escollits per la ciutadania". "Ja tenen tots els números per fer govern", els ha recordat.