Política24/11/2020

La mesa defensa l'indult per a un dels condemnats pel setge al Parlament del 2011

També preveu posicionar-se a favor de la possibilitat que els set acusats restants obtinguin la mesura de gràcia

Q.bertomeu / M.esteve
i Q.bertomeu / M.esteve

BarcelonaLa mesa del Parlament ha expressat aquest dimarts el suport a la possibilitat que sigui indultat un dels vuit condemnats pel setge contra la cambra del 15 de juny del 2011. Segons han explicat fonts parlamentàries, l'òrgan que presideix Roger Torrent considera que la pena de presó de tres anys contra José María Vázquez és "desproporcionada" i per això es mostra "a favor" que se li concedeixi la mesura de gràcia. El total de condemnats per aquells fets és de vuit persones, però el Parlament només s'ha posicionat en relació amb una. Es deu al fet que el ministeri de Justícia, que tramita l'indult, només ha demanat a la cambra el posicionament sobre un dels nois. Tot i això, les mateixes fonts expliquen que preveuen posicionar-se en el mateix sentit pel que fa als set restants.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Parlament no ha tramitat una petició formal d'indult per als joves condemnats, sinó que mostra el seu suport a les que ja hi ha en marxa. Ha escollit aquest moment per posicionar-s'hi perquè el ministeri de Justícia ja està tramitant la petició dels indults i ho ha trasllat a les parts afectades perquè hi diguin la seva. Amb aquesta posició, la mesa vol donar un impuls perquè la iniciativa prosperi –la decisió final correspon exclusivament al govern espanyol–. La mesa ha pres aquesta determinació amb cinc vots a favor, els d'ERC, JxCat i el PSC, i els dos en contra de Ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

El setge al Parlament es va produir el 15 de juny del 2011 quan una manifestació d'indignats es va concentrar davant la cambra per protestar contra l'aprovació dels pressupostos catalans, el primers confeccionats pel Govern d'Artur Mas i coneguts com els comptes de les retallades. La protesta va intentar dificultar l'accés dels diputats a la cambra –molts no hi van poder entrar i el mateix Mas hi va accedir amb helicòpter– i va derivar en topades amb la policia.

El cas, en primera instància, el va portar l'Audiència Nacional, que va decidir absoldre els acusats. El ponent de la sentència va ser Ramón Sáez, el mateix que fa poques setmanes va escriure el veredicte d'absolució per al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. Però la sentència relativa al setge, el Tribunal Suprem la va acabar tombant i va condemnar els acusats a tres anys de presó.

Cargando
No hay anuncios

El paper del Parlament

El Parlament ha tingut un paper polèmic en tot el procés judicial. Aquest dimarts s'ha posicionat a favor de l'indult dels condemnats però el 2013 tant la cambra com la Generalitat van exercir d'acusació en el judici a l'Audiència Nacional demanant penes de presó per als acusats. En aquell judici també Manos Limpias va exercir d'acusació particular.

Cargando
No hay anuncios