La mesa del Congrés ajorna el debat sobre la qüestió de confiança a Sánchez
L'òrgan de govern de la cambra havia de deliberar si tramitava la iniciativa de Junts
MadridAmb les vacances de Nadal i un mes de gener inhàbil pel mig, la mesa del Congrés ha preferit ajornar el debat sobre la iniciativa de Junts que demanava una qüestió de confiança de Pedro Sánchez. L'òrgan de govern de la cambra baixa es reunia aquest dimarts amb un informe dels serveis jurídics sobre la taula que deixava totes les opcions obertes: validava que es pogués portar a ple aquesta proposició no de llei de la formació independentista, de manera que una hipotètica decisió de no admetre-la tràmit –amb l'argument que seria una moció de censura encoberta o que l'ordenament jurídic ja recull la prerrogativa del president espanyol de sotmetre's a una qüestió de confiança– seria bàsicament política.
El PSOE posposa, doncs, aquesta deliberació, que afecta de ple les negociacions obertes amb Junts. Les dues formacions es troben en una fase en què Carles Puigdemont ha llençat l'avís que no es donen les condicions per parlar dels pressupostos de l'Estat. El dilema dels socialistes és que si impedeixen el debat de la iniciativa juntaire poden complicar-se les converses i, si l'accepten, obririen la porta a un revés del Congrés a Sánchez. "La qüestió de confiança està regulada a la Constitució i únicament la pot presentar el president. Qualsevol altra iniciativa tindrà una finalitat que haurà de dir el grup que la presenti", ha manifestat el ministre de Presidència, Félix Bolaños, en roda de premsa posterior al consell de ministres. La portaveu de la Moncloa, Pilar Alegría, ha afegit que una qüestió de confiança "no té lloc" en aquest moment. Sobre el contingut de les negociacions amb Junts, fonts de la Moncloa no hi volen entrar.
Encara que s'hagués qualificat aquest dimarts, la iniciativa de Junts no hauria anat a ple fins al febrer, per la qual cosa els socis de govern han triat donar-se temps per estudiar el cas, que també estava envoltat d'una forta càrrega jurídica, apuntaven fonts parlamentàries. El PP, en canvi, subratllava que els lletrats no s'oposaven a la seva tramitació i eren partidaris de validar-la. La previsió és que no hi hagi una altra reunió de la mesa fins a principis de gener. Fonts parlamentàries subratllen que no s'ha volgut prendre una decisió en qüestió d'hores, tenint en compte que no hi ha una conseqüència directa d'haver resolt la qüestió aquest mateix dimarts. No hi havia necessitat de fer-ho ara, insisteixen, i el que s'ha volgut prioritzar és estudiar-ho amb més deteniment perquè és una decisió que establiria un precedent.
Junts, a dues bandes?
L'aliança del PSOE amb Junts passa per un moment delicat. El partit de Puigdemont juga a dues bandes i així es demostra aquestes setmanes a les Corts espanyoles. Aquest dimarts a la tarda es vota la presa en consideració d'una proposició de llei presentada per Sumar, ERC i EH Bildu per regular els lloguers de temporada. És la iniciativa impulsada pel Sindicat de Llogateres que Junts va tombar d'entrada, amb una forta polèmica que va fer que acabés anunciant que corregiria el seu posicionament i en permetria la tramitació.
En paral·lel, al Senat aquesta tarda es votaran al ple algunes esmenes a la reforma fiscal que fa unes setmanes es va aprovar agònicament al Congrés. El PP farà servir la seva majoria absoluta per introduir diverses esmenes al paquet i podria donar suport a una impulsada per Junts que pretén incloure la rebaixa de l'IVA al 4% a la llei fermentada per afavorir a empreses com la Fageda. Caldrà veure si, a canvi, els independentistes també donen suport a alguna del PP. En principi, Junts i PNB van afirmar que no votarien a favor de modificacions que deixessin en paper mullat el paquet fiscal del govern espanyol. Dijous serà la votació definitiva al Congrés. El que sí que van pactar Junts i PP la setmana passada és l'eliminació de l'impost sobre la producció elèctrica —ERC també hi està d'acord—.