La legislatura catalana

La mesa acorda assumir les "conseqüències jurídiques" de comptar el vot de Puig

L'independentisme busca mantenir així el dret a votar del diputat de Junts exiliat malgrat el Constitucional

3 min
Imatge de la reunió de la mesa del Parlament aquest dijous pel vot de Lluís Puig

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha comptabilitzat verbalment el vot del diputat de Junts Lluís Puig al llarg de tot el ple aquesta setmana malgrat que el Tribunal Constitucional (TC) va tombar la delegació del parlamentari exiliat la setmana passada. ¿Això vol dir que compta de manera oficial? Aquest dijous al vespre, després d’acabar el ple, la majoria de la mesa formada per ERC, Junts i la CUP ha fet un pas per intentar que així sigui, aprovant que la responsabilitat de reflectir el vot de Puig a les actes de la sessió plenària i la seva publicació al diari de sessions serà dels polítics. En concret han rubricat un acord que afirma que "per evitar conseqüències jurídiques i responsabilitats dels serveis de la cambra, la mesa acorda assumir la responsabilitat a tots els efectes de l'acta de les sessions plenàries i de la publicació dels acords presos" als plens. Els grups independentistes consideren que serà una garantia suficient per "protegir els funcionaris" i que l'engranatge de l'administració tracti el vot de Lluís Puig com la resta malgrat la resolució del Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La dignitat del Parlament es preserva defensant el vot d'un diputat electe en un context de repressió. És el meu compromís i el d'Aurora Madaula. És el compromís de Junts amb la ciutadania, amb la democràcia i amb el conseller Lluís Puig. Per això votem, per això vota", ha afirmat Borràs en una piulada a Twitter. També ha tret pit de l'acord assolit el secretari tercer de la mesa, Carles Riera (CUP): "Ens plantem davant la repressió de l'Estat i assumim totes les responsabilitats polítiques i jurídiques per garantir el dret a vot del diputat Lluís Puig. Avui la mesa del Parlament hem signat un acord per passar del simbolisme als fets". Els que no han piulat, de moment, han sigut els representants d'Esquerra a la mesa: Alba Vergés i Ruben Wagensberg.

Si aquesta fórmula funcionarà o no és ara mateix una incògnita. "Estem en terreny desconegut", asseguren fonts parlamentàries, ja que fins ara no s'havia provat mai: en el cas de l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà, a qui la Junta Electoral Central va retirar l'acta, el seu vot no es va comptar. I en la passada legislatura el president del Parlament, Roger Torrent, va retirar l'acta de diputat al llavors president de la Generalitat, Quim Torra, i tampoc li va comptar el vot per ordre de la Junta Electoral.

De fet, no se sabrà si la nova via funciona fins d’aquí unes setmanes, quan s’enllesteixin les actes de la sessió plenària i les certifiquin la presidenta de la cambra i el secretari tercer de la mesa del Parlament. Serà la prova del cotó per veure si Puig ha votat amb efectes jurídics o ha sigut un acte simbòlic per part de la majoria independentista. Tanmateix, fonts parlamentàries asseguren que en els esborranys de transcripció del ple, que són la base per fer les actes de les sessions, ja apareix de manera oficial el vot del diputat de JxCat.

El mateix exconseller Lluís Puig ho ha reconegut aquest dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio. Ha admès que si no apareix en les actes de sessions plenàries no tindrà efectivitat, però ha afegit que, "si queda recollit després, de simbòlic no en té res". També ha descartat deixar la seva acta de parlamentari: "Algun dia em poden retirar l'escó per una sentència judicial, però jo renunciar-hi, mai".

Avís de la CUP

La CUP havia afegit pressió al llarg d'aquest dijous a Junts i Esquerra reclamant que s'anés fins al final amb el vot de Lluís Puig. Segons afirmaven els anticapitalistes en una carta a la militància, aquesta no era la intenció inicial de Borràs, que volia "assumir la imposició" de la sentència del Tribunal Constitucional. Un extrem que des de Junts neguen, ja que diuen que la seva voluntat sempre ha sigut mantenir el vot de Puig i defensar els "drets polítics" de tots els diputats malgrat que pugui implicar conseqüències penals.

L'extrema dreta de Vox ja ha anunciat una querella contra els membres de la mesa independentista per desobediència i Ciutadans, al seu torn, ha remès un escrit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè considera que la mesa està cometent prevaricació. La mesa del Parlament, doncs, com en les anteriors legislatures, torna a situar-se al punt de mira dels tribunals.

stats