L’ESCENARI ESTATAL
Política08/02/2016

Més pressió del PSOE sobre Podem

Els socialistes reclamen “generositat” i adverteixen que els vetos en la negociació afavoreixen Rajoy

Oriol March
i Oriol March

BarcelonaLa partida de la investidura a Espanya és, també, una batalla pel relat en cas que totes les negociacions obertes fracassin i l’Estat s’encamini cap a unes noves eleccions que ja estan damunt la taula dels quarters generals de les principals formacions polítiques estatals. Pedro Sánchez -candidat del PSOE, a qui el rei Felip VI ha encarregat intentar formar govern després que Mariano Rajoy preferís no veure’s sotmès a una negativa segura del Congrés de Diputats- ha accelerat els contactes en els últims dies per assegurar-se arribar a la Moncloa amb múltiples suports. Un dels que necessita és el de Podem, el partit de Pablo Iglesias, que, al seu torn, ha fet saber a Sánchez que no vol participar en cap conversa que també impliqui Ciutadans. “Els votants de Podem no esperen això, busquen generositat. Els vetos condueixen directament a la continuïtat de Rajoy com a governant”, va alertar ahir César Luena, secretari d’organització del PSOE. Més pressió per a Podem.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Els electors d’Iglesias esperen responsabilitat i diàleg perquè es pugui obrir espai per al canvi. El que no pretenen són vetos excloents que l’únic que fan és beneficiar Rajoy”, va considerar Luena, envoltat d’alcaldes socialistes de la Comunitat de Madrid. El PSOE té intenció d’enviar avui la seva proposta negociadora als partits amb qui es vol entendre -Podem, Ciutadans, Esquerra Unida, Compromís i el PNB- a través d’eixos com la política econòmica, l’agenda social, la regeneració democràtica, la lluita contra la corrupció i la reforma de la Constitució per resoldre el plet polític amb Catalunya. Dissabte, després de reunir-se amb els nacionalistes bascos, Sánchez va indicar que hi ha “marge” per arribar a una entesa.

Cargando
No hay anuncios

Crítiques a banda i banda

“El PSOE no admetrà exclusions ni negociacions en exclusivitat”, va reiterar Luena, que va advertir que Iglesias podria sortir com a gran damnificat -al contrari del que diuen les enquestes- de la situació si creu que guanya “fent perdre tothom”. Les crítiques al líder de Podem també van arribar des de Ciutadans, que va qualificar l’actitud del dirigent de l’esquerra alternativa de “bastant pobra”. “Fan el mateix que el PP”, va considerar Miguel Gutiérrez, secretari general del grup parlamentari de C’s.

Cargando
No hay anuncios

El partit taronja, que el 20-D va obtenir 40 diputats, defensa que el PP ha de ser present, d’una manera o altra, en l’acord que permeti desencallar la investidura. Això no vol dir, però, que Ciutadans s’estalviï crítiques a Rajoy, a qui va acusar de fer una pinça amb Podem perquè no es puguin fer les reformes “necessàries” a l’Estat.

Tot i que els populars volen que Sánchez se sotmeti a la investidura en el termini més breu possible, els càlculs de Ciutadans passen per tres o quatre setmanes de feina intensa per negociar. El document del PSOE també inclourà l’objectiu de dèficit, tenint en compte que la Comissió Europea pot demanar retallades de fins a 9.000 mlions d’euros ben aviat. Els socialistes no descarten, de fet, presentar un paquet de mesures que explorin la possibilitat d’ampliar el termini per complir amb el dèficit marcat.

Cargando
No hay anuncios

“Serà el PSOE qui marqui els ritmes, els temps i els continguts”, va argumentar Luena. Els socialistes saben, això sí, que aquesta partida a múltiples bandes per formar govern la juguen davant d’un contrincant frontal que està fent servir tot el múscul per fer descarrilar l’alternativa. Es tracta del PP, que ahir va tornar a atacar Sánchez. “Li demanem sinceritat i responsabilitat, que no traeixi Espanya”, va assenyalar la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal.

Cospedal va insistir en la necessitat de bastir un executiu amb el suport de PP, els socialistes i Ciutadans. “Parlem de governar un país. La qüestió no és si es porta camisa blanca, cueta o esmòquing segons interessi [al·ludint a Iglesias, que va anar ben mudat a la gala dels Goya], ni d’intentar quedar bé en un programa de televisió”, va raonar la secretària general dels populars, que va acusar el PSOE de negar-se a dialogar amb ells fins a disset vegades. “Això és faltar al respecte dels espanyols que han guanyat les eleccions”, va retreure Cospedal, que va indicar que els socialistes sí que han volgut parlar amb els “independentistes”.

Cargando
No hay anuncios

Jorge Fernández Díaz, ministre de l’Interior en funcions, va fer aparèixer el fantasma d’ETA en les converses. Seria “gravíssim”, va dir, que el PNB votés a favor del candidat del PSOE a canvi d’acostar o excarcerar presos de l’organització armada. Qualsevol solució per a la investidura serà difícil de gestionar.

Puigdemont no té preferències sobre qui ha d’ocupar la Moncloa

Cargando
No hay anuncios

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir durant una visita a la Fira de la Candelera de Molins de Rei que no té cap preferència sobre qui ha de ser el futur inquilí de la Moncloa. “La història recent de les relacions entre Catalunya i Espanya demostra que és indistint qui governi: les formes canvien, però quan es tracta de tenir sensibilitat i d’atendre les demandes democràtiques de la majoria parlamentària de Catalunya, les respostes d’executius d’uns i altres són similars”, va indicar Puigdemont, que també va atacar Mariano Rajoy -amb qui encara no ha parlat- per haver fet servir la paraula treva en un discurs, dissabte, a Barcelona. “No és un llenguatge apropiat per intentar relacionar-se amb un plantejament pacífic com el de gran part de Catalunya”, va argumentar el nou president de la Generalitat.