L’ESCENARI ESPANYOL
Política15/01/2016

Podem vol més d’un grup per combatre el procés

Errejón demana que s’evidenciï la pluralitat de l’Estat al Congrés per frenar l’independentisme

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridLa unitat de l’Estat està marcant els primers compassos de la nova legislatura al Congrés de Diputats. Després d’haver aconseguit arraconar l’Espanya plural en la mesa de la cambra baixa, el PP, el PSOE i Ciutadans tenen com a pròxim objectiu evitar que les tres aliances territorials de Podem -En Comú Podem (Catalunya), Compromís - Podem - És el Moment (País Valencià) i En Marea (Galícia)- tinguin grup propi. Avui es reuneix per primer cop la mesa del Congrés amb el debat encara d’on seurà cada grup a l’hemicicle. Del que ja no hi ha dubte és que Esquerra i Democràcia i Llibertat (DL) tindran finalment veu pròpia. Tal com va avançar l’ARA, els dos partits tenen el vistiplau de populars i socialistes per constituir-se com a grup propi, tot i no complir el 100% del reglament: si es fila prim, haurien d’arribar al 15% dels vots a la demarcació de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un gest del PP i PSOE que Podem considera un greuge comparatiu. El número dos de Podem, Íñigo Errejón, va alertar ahir que tancant la porta que En Comú Podem tingui grup propi s’està alimentant l’independentisme. “Si fessin això estarien llançant un missatge de tancament i immobilisme, que és el missatge que ha fet que molta gent pensés que és millor un procés de desconnexió”, va insistir des dels passadissos del Congrés.

Cargando
No hay anuncios

Però el PP, el PSOE i C’s ja han pres partit, tot i que la data límit per conformar els grups és dilluns que ve. Amb el tripartit d’ordre que regeix la mesa del Congrés, els taronges van voler anar ahir un pas més enllà i acabar de tensar la corda per intentar posar els socialistes davant del mirall. Rivera es va estrenar a la cambra baixa amb el registre d’una proposició de llei per aturar el procés. En la iniciativa, demana que el Congrés doni suport a l’executiu de Mariano Rajoy per desplegar totes les mesures legals possibles per garantir la unitat d’Espanya, inclosa l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que preveu la suspensió de l’autonomia. Una manera de retratar la posició de tots els grups amb el procés. “Volem deixar clar al senyor Puigdemont que tot i tenir un govern en funcions tenim un Parlament que ja funciona”, va assenyalar Rivera.

El pacte que va tancar Pedro Sánchez amb C’s per la mesa ha tensat les relacions entre Podem i el PSOE. El líder socialista va carregar contra Pablo Iglesias per traslladar-li la pressió. “Té rebequeries de nen petit, si no fas el que ell vol deixa de respirar”, va dir després que el líder de Podem hagués parlat del PP, C’s i el PSOE com “els tres del búnquer”. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va replicar-li que encara té “l’oportunitat de rectificar buscant aliances amb les forces del canvi”.

Cargando
No hay anuncios

Margallo colla per la coalició

En un to més conciliador, Sánchez va retreure a Felip VI que no rebés la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. El rei ja ha recapacitat i inclourà en la seva ronda de contactes amb els nous grups del Congrés Esquerra i DL.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, els populars agiten la fórmula de la mesa del Congrés per intentar forjar un tripartit a Espanya. El ministre d’Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, va apel·lar ahir a la reforma constitucional per intentar seduir els socialistes. Tot i tancar la porta a una reforma en sentit “federal asimètric”, va assegurar que modificar la carta magna “pot resultar una solució a la qüestió catalana”. És la carta que la direcció del carrer Génova juga des del 20-D. Tot i que es nega a parlar de nova Transició, ja accepta “actualitzar el pacte de convivència del 1978”. El missatge del ministre és ben clar: es pot parlar de canvis però sense el referèndum a Catalunya que defensa Podem.