La nova legislatura

Qui té més diners, Illa o Puigdemont? El Parlament publica les declaracions de béns

Jaume Giró repeteix com el diputat més ric, i una nova diputada del PSC és qui té menys patrimoni

BarcelonaAmb la nova legislatura en marxa, el Parlament ha fet públiques les declaracions de béns dels 135 diputats. L’exconseller i diputat de Junts, Jaume Giró, repeteix com el representant més ric del Parlament amb diferència, amb un patrimoni total de 7,2 milions d'euros. Ara bé, com els van les finances als líders del país? Qui és el cap de files més ric? I entre els dos aspirants a presidir la Generalitat –Salvador Illa i Carles Puigdemont–, qui té més patrimoni?

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre els líders parlamentaris, qui té més diners al banc és el republicà Josep Maria Jové (ERC), amb 130.000 euros al compte corrent, que se sumen a 55.960 euros que té també en inversions, a més de dos habitatges per valor cadastral de 245.000 euros (un al 25% i l'altre al 50%). El segueix Carles Puigdemont (Junts), que té estalvis per valor de 120.000 euros. També té el 50% d’un habitatge que va comprar el 2004 i un préstec hipotecari pendent d’amortitzar per valor de 100.000 euros. Per la seva banda, Salvador Illa (PSC) acumula 67.343,16 euros al banc –que se sumen als gairebé 60.000 que té en un pla de pensions– i un habitatge al 50%. La líder dels comuns, Jéssica Albiach, té 51.000 euros estalviats i un habitatge propi. 

Cargando
No hay anuncios

El líder del PP a la cambra, Alejandro Fernández, té 30.000 euros al banc, però avantatja els seus rivals en propietats: té un pis, tres finques rústiques i un altre bé immoble (aquests quatre últims, resultat d’una herència). La líder de la CUP, Laia Estrada, té 25.000 euros al banc i un habitatge a mitges sobre el que encara ha de pagar 92.200 euros d’hipoteca.

Declaració de béns dels diputats
Cargando
No hay anuncios

Crida l’atenció el cas d’Ignacio Garriga (Vox), sota la lupa del Parlament per les despeses personals que va passar al seu grup parlamentari, ja que únicament declara 3.000 euros en un compte corrent (i un deute personal de 1.300). Per la seva banda, Sílvia Orriols (Aliança Catalana) assegura que té al banc 2.500 euros i dos habitatges a mitges, un d’ells amb una hipoteca pendent de 53.716,10 euros. Jové, Fernández i Garriga són els únics caps de files al Parlament que tenen cotxe propi.

Ens podem fiar de les declaracions de béns?

És un dels mecanismes de transparència de la cambra catalana, juntament amb la declaració d’activitats públiques i privades, i no és una mesura exclusiva del Parlament, sinó que altres alts càrrecs públics de l’administració l’han de fer. “Té un doble objectiu, evitar conflictes d’interès a l’hora de prendre decisions públiques i detectar enriquiments il·lícits”, explica Òscar Capdeferro, professor de dret administratiu a la Universitat de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, els diputats poden mentir en les seves declaracions? Capdeferro recorda que les obligacions de presentar aquestes declaracions són de tipus “estrictament personal”: “El que tingui un familiar o la parella, i del qual es faci ús, no es té en compte”, recorda, posant en evidència que el que no volen declarar els diputats ho poden posar a nom del seu entorn. A més, pel que fa al valor dels immobles, no es concreta si el que s’ha especificat a la declaració és el preu d’adquisició, en cas de ser una compravenda, o el valor cadastral, cosa que pot fer que es vegi reduït el valor real del patrimoni. I més enllà d’aquestes distincions, que no són exactament mentides, el control de si una declaració està mal feta recau en el mateix Parlament.

Per controlar-ho, el reglament estableix que anualment els electes han de presentar una còpia de la declaració de la renda. A més, tenen l’obligació, en cas que hi hagi canvis en la situació relativa a les seves activitats o modificacions substancials del patrimoni, de comunicar-ho  en el termini d’un mes a la Comissió de l’Estatut dels Diputats, així com de presentar-la de nou un cop acaben el mandat. L’incompliment de l’obligació, o qualsevol irregularitat que es detecti, pot comportar la suspensió dels drets econòmics per un període màxim d’un mes, si ho acorda el ple de la cambra a proposta de la comissió i després d’haver incoat un expedient i haver recollit la versió del diputat.

Cargando
No hay anuncios

“És cert que el control és de la mateixa institució –reflexiona Capdeferro–, però el fet que es faci públic almenys dona peu al control social i periodístic”. El jurista explica, a més, que aquesta, malgrat que pugui tenir encara marge de millora, és una de les mesures que al llarg de l'última dècada s’han anat impulsant a les institucions polítiques catalanes: “El registre de grups d’interès i el codi de conducta pels membres del Parlament són altres exemples que afegeixen més transparència a l’activitat pública”.

Els més rics

Dels 135 diputats, Jaume Giró és qui més diners té en dipòsits, 4.350.000 euros, i qui té unes propietats immobiliàries de més valor. Concretament té quatre habitatges en propietat, al 50%, per un valor d'1.681.905 euros en total, a més de dos garatges per poc més de 43.000 euros. A més, qui va ser director general de la Fundació La Caixa també acumula 470.000 euros en participacions i accions de Telefónica i el Banc Sabadell i plans de pensions per 712.000 euros. Des del juliol del 2015, quan va entrar en vigor la llei de transparència a Catalunya, que els diputats tenen l’obligació de fer saber quantes propietats tenen, si disposen d’accions o plans de pensions, quants diners tenen al banc i quins deutes han d’eixugar.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al líquid, qui segueix l’exconseller és el fitxatge estrella de Junts, l’empresària Anna Navarro, amb 398.942 euros. Completen el podi Carme Renedo, del mateix partit, amb 200.000, i la diputada de Vox Mónica Lora i la vicepresidenta en funcions, Laura Vilagrà, que tenen respectivament 147.500 i 133.000 euros al banc.

A l’altra banda de la llista, els tres diputats amb menys diners al banc no sumen ni 2.000 euros en total. Qui menys en té, amb només 600, és la diputada del PSC Susana Martínez, seguida de Pilar Castillejo, de la CUP, i Sabrin Araibi, del PSC, que en tenen 1.000 i 1.200, respectivament. Declaren tenir 2.000 euros l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, dels comuns; la diputada més jove, Júlia Calvet (Vox), i Elena Díaz (PSC), Andrea Zapata (PSC) i la número 2 de la CUP, Laure Vega.

Cargando
No hay anuncios

Només 28 diputats sense casa en propietat

Qui té més habitatges és Mercè Esteve, diputada de Junts: en té cinc, tres dels quals al 50%. La segueix Giró, la socialista Eva Candela, que en té quatre –un al 50%–, i el també representant del PSC Alberto Bondesio, amb quatre habitatges –dos al 50%, un al 100% i un altre al 10%–. Hi ha set diputats que tenen tres habitatges com ara la republicana Laura Vilagrà, el popular Jaume Veray i la juntaire Anna Erra. 32 disposen de dos habitatges, mentre que només 28 no en tenen cap.

Cargando
No hay anuncios

Però els habitatges també parlen pel seu valor –alguns diputats indiquen el cadastral, mentre que d’altres el valor d’adquisició–. Entre els cinc primers amb més valor acumulat tots són juntaires, ja que a Giró el segueix Navarro (1.143.900 euros), Noemí Nieto (770.109 euros), Carme Renedo (685.000 euros) i Jordi Fàbrega (683.000 euros). És en el sisè lloc on apareix algú d’un altre partit, en concret del PP: es tracta de la diputada Rosa del Amo, que també és tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Badalona (651.656,64 euros).

I qui és el més estalviador per preparar-se per a la jubilació? Torna a liderar el rànquing Giró (amb 712.000 euros en el seu pla de pensions). A continuació hi ha els diputats juntaires Navarro (645.000 euros), que ha treballat en multinacionals, Noemí Nieto (608.231 euros), Carme Renedo (185.123 euros) i Jordi Fàbrega (143.500 euros). Fins al sisè lloc no s’arriba a un altre partit, Vox, amb Andrés Félix Bello (138.000 euros).

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, en accions en empreses, fons d’inversió o compra de deute públic torna a encapçalar la llista el més ric del Parlament, Jaume Giró (470.000 euros), els també juntaires Agustí Colomines (412.816 euros) i Salvador Vergés (319.531,58), la republicana Montserrat Bergés (179.208,42 euros) i la popular Àngels Esteller (177.597 euros).

Els més endeutats

Tot i ser una de les diputades amb més patrimoni del Parlament, Navarro també figura al rànquing dels electes amb més deutes: en té un que ascendeix a 785.562 euros a compte d’una hipoteca. Per darrere seu, Mercè Esteve (Junts) deu 600.000 euros al banc per una hipoteca, igual que Ferran Pedret, que encara ha de pagar 355.900 euros per un deute hipotecari i un préstec que va demanar a un familiar per comprar casa seva.

Entre els diputats de la nova legislatura hi ha aficionats a la navegació: Jordi Viñas, alcalde de Salt d'ERC; Jaume Giró (Junts); Joan Garriga (Vox), i Antoni Castellà (Junts) tenen cadascun una embarcació. L'inventari deixa altres curiositats: la diputada del PSC Neus Comes declara tenir bestiar boví i cavalls per un valor de 45.000 euros, i la seva companya de files Concepción Jiménez és l’única que té un terreny en un càmping.