Governabilitat a l'Estat

Més complicacions per a Sánchez: Ábalos amenaça amb deixar de votar com el PSOE

El diputat del grup mixt es desmarca del seu antic partit després de l'auditoria sobre el cas Koldo

ARA
2 min
José Luis Ábalos, a la comissió Koldo del Senat.

MadridMés problemes per a Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. La seva fràgil majoria a la cambra baixa penja encara més d'un fil després que l'exdirigent i exdiputat del PSOE José Luis Ábalos —ara al grup mixt— hagi amenaçat amb deixar de votar com el seu antic partit. Deixarà de ser "tan seguidista" del govern espanyol, ha assenyalat en una entrevista a El Español, en la qual adverteix que a partir d'ara votarà "en consciència". Una de les hipotètiques votacions que podrien quedar en l'aire, esmenta Ábalos, té a veure amb el finançament singular de Catalunya en cas que arribi una reforma de la llei orgànica del finançament de les comunitats autònomes (Lofca) al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'avís d'Ábalos es produeix arran de l'auditoria que el ministeri de Transports va fer pública la setmana passada sobre els contractes amb l'empresa Soluciones de Gestión, sospitosa d'haver-se enriquit de manera fraudulenta durant la pandèmia amb el proveïment de material sanitari a administracions espanyoles en el que es coneix com el cas Koldo. L'esclat del presumpte episodi de corrupció va propiciar la seva expulsió del partit i que ell fes el salt al grup mixt. Ábalos va recórrer contra la suspensió de militància que va ordenar la direcció del PSOE i ara denuncia que la formació manté "congelat" l'expedient.

El vot d'Ábalos és molt important en l'aritmètica parlamentària. La llei d'amnistia, per exemple, va tirar endavant amb 177 vots, només un per sobre de la majoria absoluta requerida quan es volen modificar lleis orgàniques, com seria el cas de la Lofca. "Ho pensaré. Anirem veient cas a cas", afirma amb relació a aquesta qüestió. El problema s'agreuja tenint en compte que Junts ha passat a votar al costat del bloc de la dreta que formen el PP i Vox, de manera que la situació és encara més delicada per a Sánchez.

Crítiques a l'auditoria

Ábalos es mostra molt crític amb l'auditoria de Transports sobre la compra de mascaretes i que va provocar la destitució de dos alts càrrecs del ministeri la setmana passada. Deixa en mal lloc el departament mentre ell el liderava perquè només acredita la destinació final d'1,2 milions de mascaretes de les 8 que es van comprar. A més, deia que en 38 minuts es va duplicar de 4 a 8 milions les mascaretes que calia comprar a Soluciones de Gestión. En l'entrevista, Ábalos qualifica l'auditoria d'il·legal pel fet que hi hagi oberta una investigació judicial i per haver-se presentat com una "mena de tribunal de l'honor". A més, qualifica de "jutge i part" la persona que va fer l'auditoria, atès que en el moment de la pandèmia era la responsable d'executar els contractes, segons Ábalos.

stats