LA GUERRA BRUTA DE L’ESTAT
Política10/07/2017

Més absències que compareixents per explicar l’operació Catalunya

Els socialistes i el PP torpedinen les comissions d’investigació

Ot Serra
i Ot Serra

BarcelonaJa no és estrany que els diputats que formen part de la comissió d’investigació de l’operació Catalunya esperin en va a la sala 4 del Parlament l’arribada dels compareixents. El llistat d’absències ja supera la xifra de persones que s’han avingut a explicar-se a la cambra catalana. Mentre que al Parlament els mateixos protagonistes han declinat les citacions, al Congrés, on no s’esperen més testimonis, han sigut els partits els que han vetat determinats noms. “El tripartit format per PP, PSOE i Cs ha fet pinça i ha autoritzat la compareixença de qui els convenia”, afirma el portaveu d’ERC a la comissió del Congrés, Gabriel Rufián.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els primers a girar-se d’esquena a la cambra catalana van ser els germans Cierco, màxims accionistes de la intervinguda Banca Privada d’Andorra. També l’ex conseller delegat Joan Pau Miquel i l’exadvocat dels Cierco Jaume Bartumeu, que ara sí que es plantegen assistir-hi, després de sortir “malparats” del documental Las cloacas de Interior, segonsexplica la portaveu de la CUP a la comissió, Mireia Boya. El degoteig de baixes va continuar amb els principals membres del govern espanyol: Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i Jorge Moragas, així com l’exministre Jorge Fernández Díaz, es van escudar en un informe del Consell d’Estat elaborat expressament per a aquesta qüestió que avisa que només estan obligats a donar explicacions a les Corts espanyoles. El document empara també membres de les forces de seguretat en actiu o en altres situacions. Per tant, cobreix noms essencials de la policia política protagonista de l’operació Catalunya com Eugenio Pino i José Ángel Fuentes Gago -que sí que van assistir al Congrés- o José Manuel Villarejo i Marcelino Martín Blas. A la comissió catalana hi ha l’esperança que els expolicies acceptin venir al Parlament, un cop tancat el grup de treball del Congrés.

Cargando
No hay anuncios

“No ens donaran el plaer de fer preguntes que els deixin en evidència”, adverteix Boya, que vincula les negatives a la voluntat de no donar ales al Procés. Martín Blas, però, va acceptar comparèixer i ho farà demà a les 16.30 h.

PP i PSOE, assenyalats

Cargando
No hay anuncios

“Hi ha tantes proves de la vinculació del ministeri que pel contingut del relat és irrellevant que vinguin”, opina el portaveu de JxSí a la comissió del Parlament, Lluís Guinó. “Les absències són un missatge clar”, coincideix una altra font de la coalició independentista. Si bé les incompareixences no han sigut poques, també és remarcable que dos dels sis grups parlamentaris no siguin a la comissió. El diputat de CSQP Albano Dante Fachin acostuma a començar la seva intervenció lamentant que el PSC no hi participi, decisió que el grup va prendre com a resposta al veto de JxSí i la CUP a tots els plans de treball de la comissió Santi Vidal. “La majoria separatista ha volgut que només en funcioni una”, denuncia el diputat de Cs Matías Alonso, que lamenta que “alguns grups volen fer d’acusació particular, fiscal i jutge alhora”.

A la baixa del PSC es va sumar fa unes setmanes la del PP, que sempre ha negat l’existència de l’operació Catalunya. El partit va marxar de la comissió després de la compareixença de l’exdirector de Método 3, Francisco Marco, que va acusar l’exlíder popular Alícia Sánchez-Camacho de “mentidera”. “És l’espectacle de l’insult”, va lamentar la diputada del PP, Esperanza García. Boya (CUP) té una opinió diferent: “No hi ha ni el PSC ni el PP perquè és evident que hi estan implicats”.

Cargando
No hay anuncios

PDECat i ERC critiquen el paper dels dos principals partits a l’Estat a la comissió del Congrés, fins al punt que han pactat les compareixences que acceptaven a fi de “no tacar” la gestió de Fernández Díaz ni la de Pérez Rubalcaba al capdavant d’Interior. “Haurem de fer cirurgia fina perquè les conclusions siguin contundents amb el PP”, admet el portaveu del PDECat Sergi Miquel. Rufián, que preveu un “99% de possibilitats que el nou PSOE regenerador de Pedro Sánchez veti” unes conclusions que inculpin la cúpula de Fernández Díaz ho veu magre. “Tant de bo m’equivoqui”.