Política27/08/2020

El Govern estudia sancionar Bosch i Salvat pel presumpte cas d'assetjament sexual a Exteriors

Els serveis jurídics valoraran les possibles accions contra ells per no haver activat el protocol

A. Moldes / A. Mascaró
i A. Moldes / A. Mascaró

BarcelonaEl Govern ha deixat en mans dels serveis jurídics de la Generalitat estudiar possibles accions contra l'exconseller d'Exteriors Alfred Bosch i l'exsecretària general de la conselleria Mercè Salvat, després de la investigació interna duta a terme per Funció Pública sobre el presumpte cas d'assetjament sexual a Exteriors, destapat per l'ARA el març passat. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha assegurat en la roda de premsa posterior al consell executiu d'aquest dijous que en funció del pronunciament dels serveis jurídics decidiran si "procedir o no a obrir un expedient sancionador".

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, Budó no ha aclarit quin tipus de sancions podrien caure sobre Bosch o Salvat, tenint en compte que Bosch ja no forma part de l'administració pública. Salvat, per la seva banda, treballa ara per a la conselleria de Salut, un cop va decidir posar punt final a la seva etapa a Exteriors el novembre de l'any passat.

L'informe conclou que tant Bosch (que va dimitir el mateix dia que es va publicar la informació) com Salvat (que ara tampoc ocupa aquest càrrec) coneixien, tot i que ells ho neguen, la situació de presumpte assetjament sexual, i proposa al Govern estudiar sancionar-los per no haver iniciat el protocol establert a l'administració pública. Una falta que suposaria, assegura l'escrit, "una vulneració dels principis ètics i les regles de conducta dels alts càrrecs".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a Carles Garcias, el cap de gabinet de Bosch, la investigació va concloure que la seva conducta pot ser constitutiva "d'assetjament sexual tipificat com a falta disciplinària molt greu o greu". Garcias va ser cessat el gener passat per decisió d'ERC, que va ser coneixedor del presumpte cas d'assetjament sexual i va iniciar una investigació interna pel seu compte. En l'informe, Funció Pública retreu al partit que indagués en el tema al marge dels protocols de la Generalitat. Donat que va ser cessat, no es poden exigir responsabilitats a Garcias des de l'administració. Només se'l podria sancionar si tornés a treballar-hi.

Segons el document, nombrosos alts càrrecs del departament als quals es va demanar informació sobre el cas no van respondre als requeriments. Budó ha confirmat que un alt càrrec del Govern té "l'opció" de no col·laborar amb una investigació interna. Amb tot, ha rebutjat "valorar-ho" o donar més informació sobre la qüestió.

Cargando
No hay anuncios

Fonts d'Exteriors critiquen la publicació de part de l'informe als mitjans

Fonts d'Exteriors interpreten que la confidencialitat de l'informe s'ha pogut veure compromesa amb la publicació de part del contingut als mitjans de comunicació. Ara bé, la informació que han recollit els mitjans, almenys pel que fa a l'ARA -que va ser el diari que va avançar el cas-, no ha fet referència mai a la identitat de les víctimes, tampoc en aquesta ocasió. Fonts republicanes critiquen en tot cas la manera com s'han fet públiques les conclusions -que veuen similars a les que va arribar la compliance d'ERC ara fa uns mesos- i subratllen que la tolerància zero amb l'assetjament sexual és una de les màximes del nou conseller d'Exteriors.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dijous el tema ha generat tensió entre els representants d'Esquerra i JxCat, segons ha pogut copsar aquest diari. De la seva banda, fonts del departament de Polítiques Digitals defensen que han estat pulcres en el tràmit i que han intentat garantir la confidencialitat de l’informe. També que abans d’anar a Govern es va traslladar a Exteriors. Pel que fa a les conclusions asseguren que no ha intervingut el conseller Jordi Puigneró sinó que tot el tràmit l'ha fet la Inspecció General de Serveis de Personal, tal com marca la normativa.