Política09/06/2018

Meritxell Batet aposta per una reforma de la Constitució "urgent i viable" que tendeixi cap al model federal

Torra celebra la proposta de la nova ministra, però l'avisa que s'ha de partir del "mandat" de l'1-O

Mireia Esteve
i Mireia Esteve

Barcelona"Els astres s'han alineat i han fet que la meva primera visita com a ministra sigui a Catalunya". A Catalunya i a la seu del PSC de Barcelona. La casualitat ha volgut que el primer acte de Meritxell Batet com a ministra de Política Territorial i Funció Pública hagi sigut a la capital catalana, on fa temps que el PSC tenia previst celebrar-hi una jornada sobre 'Reforma constitucional, federal i amb drets', i on Batet hi havia d'intervenir com a ponent. I s'ha mantingut. Al local dels socialistes de Barcelona, la nova ministra ha apostat per tirar endavant una reforma de la Constitució de manera "urgent, viable i desitjable".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és la recepta que Batet vol aplicar per solucionar la "crisi territorial, social i democràtica" que, ha assegurat, fa temps que viu l'estat espanyol. Per la dirigent socialista, en aquesta reforma s'hi haurien d'implicar tots els actors parlamentaris que conformen el panorama polític espanyol. I per això ha tornat a apostar per reactivar la comissió sobre el model territorial que va impulsar el PSOE l'any passat. "Hem de renovar el pacte territorial del 78, perquè està en crisi", ha constatat Batet. Una renovació que hauria de passar, per la nova ministra, per avançar cap a un model federal de l'Estat. "Fa 40 anys que tenim la Constitució, som una democràcia consolidada i tenim prou fortalesa per afrontar-ho", ha defensat.

Cargando
No hay anuncios

Per a Batet, aquesta reforma constitucional hauria de servir per trobar un nou encaix de Catalunya dins l'estat espanyol. De fet, Batet considera que el respecte a les lleis i al marc constitucional actual és "necessari", però creu que no és l'única solució per abordar el conflicte català, sinó que també s'han d'escoltar "les raons i les propostes de totes les formacions polítiques". Les alternatives que es proposin, però, s'han de fer des del "respecte a la Constitució i han d'estar basades en el diàleg", ha defensat la ministra.

Per fer-ho, ha demanat "lleialtat" a totes les institucions per obrir un diàleg que es basi en la "confiança" entre els interlocutors. El govern de Pedro Sánchez no s'ha cansat de repetir que estan disposats a obrir un diàleg amb totes les comunitats autònomes per escoltar. Ahir el president espanyol ja va trucar a tots els presidents autonòmics, també a Quim Torra, per començar a agendar reunions. Amb el president de la Generalitat, la reunió es preveu que sigui "els pròxims dies", van explicar ahir fonts governamentals a l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

Per obrir el diàleg amb Catalunya, Batet ha insistit que a l'hora de solucionar el conflicte català hi ha marge per fer reformes, però ha evitat parlar del dret a l'autodeterminació que demana el Govern de Quim Torra i el moviment independentista. La ministra ha reiterat que Pedro Sánchez està disposat a parlar dels 45 punts que va proposar Carles Puigdemont a Mariano Rajoy –no ha fet esment al 46, que és la celebració d'un referèndum sobre la independència– i també de "reformes legislatives que recuperin part de l'Estatut d'Autonomia que van ser declarades inconstitucionals no tant pel contingut com pel fet que estaven regulades per una norma que no corresponia". Batet ha assegurat que Sánchez també està disposat a impulsar "inversions" que s'han demanat llargament i que "han estat desateses pel govern d'Espanya fins ara". "No n'hi ha prou amb la Constitució i la llei, és fonamental el respecte a les regles del joc establert, però hi ha moltes coses a fer i mesures polítiques que es poden impulsar", ha conclòs.

Torra avisa Batet que no s'ha de deixar de banda el "mandat" de l'1-O

La resposta de Quim Torra no s'ha fet esperar. El president de la Generalitat ha celebrat les "propostes concretes" de la ministra, però ha deixat clar que cal partir del "mandat popular" de l'1-O, i de la declaració política del 27 d'octubre. "Igual que la del Cercle d'Economia donem la benvinguda a totes les propostes, perquè sobre això hem de debatre", ha reblat Torra.

Cargando
No hay anuncios

El president ha explicat que encara no hi ha data fixada per la reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, però ha remarcat que no serà per "fer-se la foto", i que es debatran "continguts que importen al país". "Els dos equips estan preparant intensament la reunió i volem parlar de drets civils, polítics i el dret a l'autodeterminació", ha assenyalat.

Iceta defensa que el govern de Sánchez és una "oportunitat"

En la seva primera visita a Catalunya com a ministra, els principals quadres del PSC han volgut transmetre-li el seu suport i escalf. Hi havia Miquel Iceta, Eva Granados, Ferran Pedret o Jaume Collboni. "La nostra Meritxell", deia el primer secretari del PSC durant la seva intervenció. Tots ells han destacat la capacitat de "diàleg" de la nova ministra. Iceta, a més, ha aprofitat per reivindicar el govern que ha format Pedro Sánchez i ha assegurat que el nou president espanyol ha fet "un govern que és un aparador d'una Espanya diversa i plena de dones, i no s'ha fet per quota, sinó per vàlua". I ha aprofitat per defensar el nom de Josep Borrell: "Qualsevol partit sensat hauria d'envejar tenir un ministre amb la vàlua de Josep Borrell". Això sí, Iceta ha admès que el gir de la política espanyola de les últimes setmanes i que en una setmana els socialistes hagin arribat a l'executiu espanyol els ha "sorprès".

Cargando
No hay anuncios

Iceta s'ha mostrat confiat que l'executiu espanyol obrirà "una finestra d'oportunitat per parlar d'una Catalunya més feliç dins d'Espanya". "No volem separar-nos, no volem divisions ni fractures", ha avisat Iceta, que també ha demanat combatre la "fractura social" que ha assegurat hi ha a Catalunya. "La reforma constitucional no és per demà, sinó que culminarà un procés que engeguem des de fa temps", ha assegurat. "Espanya és una nació, però hi ha territoris que senten que la seva nació és el seu territori. Per tant, hem de fer compatible sentiment i realitat política", ha sentenciat.