ENTREVISTA
Política13/11/2015

Meritxell Batet: “Parlar de reformes normalitzarà una situació que a Catalunya s’ha degradat”

Milita al PSC de Gràcia i fa tres legislatures que és diputada al Congrés. Pedro Sánchez l’ha situada de segona a la llista per Madrid i li ha confiat la reforma constitucional

Ferran Casas
i Ferran Casas

BarcelonaMeritxell Batet milita al PSC de Gràcia i fa tres legislatures que és diputada al Congrés. Ara, però, “en una prova de bona entesa”, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que aquest cap de setmana aprova el seu programa, l’ha situada de segona a la llista per Madrid i li ha confiat la reforma constitucional.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es compleixen 40 anys de la mort de Franco. La Transició va generar un sistema bipartidista que ara s’esquerda. Com ho afronten?

Cargando
No hay anuncios

Sí, però és també un sistema plural i amb poques majories absolutes. Les minories han tingut pes qualitatiu en debats importants com el de la Constitució. Ara anem a un sistema incert i volàtil. Nosaltres sempre hem tingut capacitat de diàleg i hem sigut versàtils, i ho seguirem sent sense renunciar als principis. Podem parlar amb tots però ara no ens volem comprometre.

El PP exigirà respecte per la llista més votada. No ho accepten.

Quan això no passa és perquè el més votat no pot formar govern. I estem en un sistema parlamentari i no presidencial. A vegades les majories fruit del pacte són més coherents que un govern en minoria sense capacitat de liderar consensos. No liquidarem el parlamentarisme.

Cargando
No hay anuncios

Estan acabant d’ajustar el programa. El miracle econòmic de Rajoy no qualla, però a vostès encara els pesa la gestió inicial de la crisi. Com ho combatran de cara al 20-D?

Ens hem renovat en la fiscalitat, les reformes... El moment és molt diferent del 2011, hi ha vent de cua a favor. El PP diu “creixem i ja atendrem necessitats”. Però cal créixer corregint desigualtats i apostant per sectors estratègics com el turisme, l’agroalimentació o la cultura. Ens preocupa repetir vells errors. Zapatero va tenir molt de bo, però hi ha temes que no es van abordar, com la bombolla incentivada per Rato.

Té encomanat liderar els treballs de la reforma constitucional. Què proposen, per exemple, per garantir un poder judicial independent?

Cargando
No hay anuncios

L’elecció del CGPJ és un problema que ve marcat per la Constitució. No poden ser institucions colonitzades per la política. El volem més petit, els candidats hi han d’arribar per mèrits i després ser escollits pel Parlament per assegurar la pluralitat.

Una pota important de la reforma és la territorial. Pedro Sánchez no concreta perquè l’objectiu és que el PP en vulgui parlar. ¿La incertesa els resta credibilitat pensant, per exemple, en el moment català?

Partim de la premissa que volem que la resta en parli i no anem amb propostes tancades. Hi ha coses clares com el finançament, clarificar competències, el Senat, la llengua...

Cargando
No hay anuncios

Concreti’n quatre. ¿Catalunya ha de ser reconeguda com a nació?

Ha de tenir reconeguda la seva singularitat fruit de l’acord. El PSC va votar amb l’Estatut que ho érem i el PSOE va admetre-ho. Nacionalitat es va plantejar a la Constitució com a sinònim de nació però ha acabat més a prop de regió, ho admeto.

El plurilingüisme pot consistir en una hora més de català en un Institut Cervantes o a utilitzar-lo al Congrés i blindar la immersió. On són?

Cargando
No hay anuncios

Defensem l’ús ple al Senat (al Congrés no em caldria) i una llei de pluralitat lingüística. La immersió és un model d’èxit i s’ha de garantir.

Finançament. L’Estatut preveu una agència tributària consorciada Estat-Generalitat. Arribarà?

Defensem un model federal i hem de veure com s’articula. Hi cabria.

Cargando
No hay anuncios

Quarta i última. L’Estat no ha complert la disposició addicional tercera de l’Estatut sobre infraestructures. Pagarien retroactivament?

Ho hem demanat, les lleis les ha de complir tothom, tot i que no és comparable amb el que passa a Catalunya. La recuperarem en funció de la disponibilitat pressupostària.

Se l’ha presentada com el pont del PSOE entre Catalunya i Espanya. No és poca responsabilitat.

Cargando
No hay anuncios

Una majoria de catalans vol entesa i continuar al projecte espanyol, com havia fet el catalanisme. Per a la política sempre hi som a temps. No concebo un trencament.

Una gran majoria vol decidir i dos milions independitzar-se. ¿El PP i el PSOE pensen a reenganxar-los?

El PP gens i el PSOE és als antípodes del PP, encara que la situació pugui esborrar aparentment les diferències. Rajoy no ha fet res i nosaltres volem fer complir la llei i fer política, reformes. El federalisme combina unitat i reconeixement de la diversitat. Cal un acord sotmès a referèndum vinculant a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Anant bé passaran dos anys...

Pot ser, però acceptar el marc i començar a parlar ajudarà a normalitzar la situació, que s’ha degradat.

¿El PSC pot aparèixer al rescat de la situació per evitar noves eleccions o la supressió de l’autonomia?

El PSC sempre ha sigut responsable, mentre que Mas enfronta. No ens han vingut a buscar i no entrarem en el joc de la investidura. Malgrat tot, res és irreversible, tot i que, fins que no s’accepti complir la llei, res.

¿A Espanya la independència és defensable però no realitzable?

Hi ha una via legal, però l’independentisme no té una majoria política. Si la tinguessin per modificar l’Estatut... La majoria pel dret a decidir no ha sigut atesa però se’n pot seguir parlant. Però hi ha uns procediments i cal respectar-los.

Podem promou un referèndum sobre la independència. ¿Si hi han de pactar què els diran?

L’independentisme ja no vol això, crec. Volem sotmetre a referèndum un acord, no una fractura. Si reformem la Constitució farem un país més atractiu. I la reforma donarà peu a poder fer un nou Estatut adaptat a aquest marc.