La meitat dels electors de la CUP del 27-S que van votar el 20-D ho van fer per En Comú Podem
El 31,7% dels suports cupaires van anar cap a ERC, mentre que DL va pescar més suports que els republicans entre l'electorat de Junts pel Sí
BarcelonaQuè van votar en les eleccions estatals del 20 de desembre els electors de la CUP del 27-S? Aquesta pregunta ja té resposta arran de les dades que ha fet públiques aquest dimarts TNS Demoscopia, l'empresa encarregada de fer el sondeig a peu d'urna del 20-D per a TV3, les altres televisions autonòmiques agrupades a la FORTA i per a RTVE. Així, aquest anàlisi –que ha a Catalunya s'ha realitzat amb una gens menyspreable mostra de 27.128 entrevistats– determina la destinació del vot dels electors de la CUP del 27-S, malgrat que només d'aquells que van optar per anar a les urnes, ja que l'esquerra anticapitalista formalment va cridar a l'abstenció.
D'aquesta manera, el 50,2% dels electors cupaires que van optar per votar a les estatals ho va fer per En Comú Podem. De fet, l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat va afirmar en una entrevista a l'ARA que, si votava, ho faria per aquesta formació. Com a segona opció va situar ERC, el número dos a la candidatura de la qual, Joan Tardà, va reclamar insistentment el suport dels votants cupaires. Els republicans, però, van rebre només el 31,7% dels suports dels votants de la CUP que van anar a les urnes. Un 10,4% encara va fer costat a Democràcia i Llibertat i un 2,5% al PSC.
DL s'imposa a ERC entre el votant de JxSí
Pel que fa als votants de Junts pel Sí, un 40,7% va fer confiança a la candidatura que agrupava CDC, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament, mentre que el 38% va triar els republicans. Un significatiu 13,9% va escollir En Comú Podem i un 3,3% el PSC. Per contra, el 85,6% dels votants de Catalunya Sí que es Pot van fer confiança a En Comú Podem, tot i que un 4,4% es van decantar per ERC, un 4,1% pel PSC i encara un 3% per Democràcia i Llibertat.
Així mateix, C's només va retenir el 76,3% dels vots del 27-S, ja que va patir fugues cap al PP (8,3%), En Comú Podem (6,7%) i el PSC (6,6%). Els socialistes, al seu torn, van perdre un 11,4% dels suports en benefici de la coalició d'esquerres i un limitat 2,7% cap a Albert Rivera. El PP, en canvi, va aguantar bé. Des del terra electoral assolit el 27-S, va aguantar el 90,2% dels vots i en va cedir sols un 5,9% a C's.
En Comú Podem pesca de tots els graners
Mirat al revés, En Comú Podem va assolir la victòria el 20-D perquè va rebre vots de quasi tots els graners del 27-S. Només el 39,5% dels electors provenia de Catalunya Sí que es Pot, mentre que un 17,5% ho feia de Junts pel Sí, un 15,4% de la CUP, un 6,4% del PSC, un 3,6% de C's i un 6% de l'abstenció. Només no va aconseguir pescar d'aigües populars. El segon lloc d'ERC es va forjar principalment amb un 74% dels vots provinents de Junts pel Sí i un 15% de la CUP.
Pel que fa a franges d'edat, En Comú Podem s'imposa clarament entre els més joves. Entre els menors de 35 anys, Xavier Domènech va rebre el suport del 40,1% dels votants, ERC del 17,6%, C's del 15,1%, el PSC del 9,1% i Democràcia i Llibertat del 8,3% (no apareixen dades del PP). En canvi, a mesura que les franges avancen, la proporció s'inverteix clarament, fins al punt que Democràcia i Llibertat s'imposa entre els majors de 65 anys amb el 22,3% dels vots, el PSC se situa segon amb el 21,1%, En Comú Podem en tercer lloc amb l'11,2% i, tot seguit, ERC (10,7%) i C's (9,5%).
Fractura generacional també al País Valencià
Aquest dibuix és molt similar al País Valencià. Allí, el 40,3% dels menors de 35 anys va fer costat a Compromís-Podem, el 21,4% a C's, el 17,3% al PP i el 10,8% al PSPV. Uns percentatges que es van capgirant fins al punt que els majoris de 65 anys confien clarament en el PP (55%), seguit del PSPV (25,1%), Compromís-Podem (10,3%) i finalment C's (5%). La fractura generacional és evident.