La meitat dels catalans creuen que hi ha massa immigrants

Els votants d'Aliança Catalana i Vox són els més contraris al fenomen, segons una enquesta del CEO

Alumnes fent classe a l'institut Miquel Tarradell del Raval
ARA
04/07/2024
3 min

BarcelonaEl 48% dels catalans consideren que hi ha massa immigrants a Catalunya, mentre que només un 24% creuen que el volum és adequat, i un 4% creuen que en calen més. És el que es desprèn de l'enquesta que ha publicat aquest dijous el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) sobre immigració i educació, que assenyala que el 60% creuen que les persones immigrants reben més o molt més del que aporten. Amb tot, la meitat admeten que les persones immigrants fan les feines que els catalans no volen fer, i que la immigració contribueix al desenvolupament econòmic de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'estudi va més enllà i també concreta que els catalans discriminen els immigrants segons el seu origen. A l'hora de valorar en una escala de l'1 al 10 si l'arribada d'un tipus concret d'immigració fa de Catalunya un lloc millor on viure, es dona una valoració de 7 o més en el 45% dels casos quan es tracta de l'arribada de persones d'altres països europeus. Aquesta valoració només es dona en el 32% dels casos pel que fa a persones de països llatinoamericans, i en el 20% en el cas de països de majoria musulmana. L'enquesta s'ha fet a prop de 7.000 persones, tant en línia com en paper.

Pel que fa a la política migratòria d'entrada i permanència a l'estat espanyol, el 51% dels enquestats veuen que les lleis que regulen les fronteres i les condicions d'estada són massa o més aviat tolerants, mentre que només un 12% les veuen més aviat o massa intolerants. Amb tot, hi ha una àmplia majoria a favor de garantir els drets de les persones immigrades: un 87% defensen que cobrin l'atur si es queden sense feina, un 77% creuen que han de poder votar a les eleccions municipals, i tres de cada quatre són partidaris que puguin accedir a la nacionalitat. A més, per al 81% dels enquestats, que parlin català és un factor important d'integració.

Aliança Catalana i Vox

Aliança Catalana i Vox, les dues formacions d'extrema dreta del Parlament, són les que tenen els votants més contraris a la immigració. El 97% dels electors del partit de Sílvia Orriols i el 88% dels de Vox creuen que hi ha massa immigrants, seguits dels del PP i Junts (62%). Els dels comuns (22%) i la CUP (24%) són els que tenen una visió més positiva del fenomen, i els del PSC (43%) i ERC (45%) també se situen per sota de la mitjana.

Un dels fenòmens que també reflecteix l'estudi és que els joves d'entre 16 i 24 anys són els que tenen més relacions d'amistat amb la població immigrant: un 61% diuen que tenen amics nascuts fora de l'Estat, mentre que la mitjana general és de poc més del 30%.

Sistema educatiu

Les opinions dels catalans són més optimistes amb relació a l'educació: quatre de cada cinc enquestats –més concretament, un 82%– aproven el sistema educatiu del país. Ara bé, pel que fa al nivell de confiança, li atorguen una nota d'un 6,2 sobre 10. A això hi contribueix el fet que més de la meitat dels enquestats estan molt d'acord o bastant d'acord que els mestres i professors fan una feina rellevant (78%), s’esforcen per oferir el millor servei públic (58%) i estan ben preparats per fer la seva feina (55%).

L'estudi també revela que, de forma gairebé unànime (93%), els catalans estan d'acord amb l'existència de les escoles públiques. Així mateix, un 74% valoren favorablement l'existència de les escoles privades, mentre que les concertades perden suport: un 60% estan d'acord amb el fet que hi hagi centres privats finançats amb diners públics, davant d'un 35% que hi estan en desacord.

En aquest mateix sentit, un terç de la població considera que la qualitat de l'educació és millor a les escoles concertades que a les públiques –i assenyala com a principals motius els recursos disponibles i la implicació dels docents–, mentre que un altre terç pensa que és igual a les escoles públiques i a les concertades. El percentatge que considera que la qualitat de l'educació és millor a la pública que a la concertada recula fins a un 14%, i ho atribueixen a la implicació i la preparació del professorat.

Competències i projectes

Sobre el model pedagògic, els enquestats aposten pel que se centra en competències i treballs en projectes, en comptes de posar el focus en la transmissió de coneixements i en l'estudi memorístic. Així, un 58% prefereixen el primer model a infantil i primària, mentre que un 63% aposten per aquest mateix model a l'escola secundària.

D'altra banda, l'estudi revela que la meitat dels enquestats creuen que és un problema molt greu la concentració d’alumnat d’un nivell socioeconòmic baix o alt. En el cas de l’alumnat d’origen immigrant, també és percebut com un problema molt greu, tot i que amb un percentatge lleugerament inferior. Un 25% creuen que l’acumulació d’alumnat d’origen immigrant no és un problema. 

stats