Espinàs: "Cal resistir amb la duresa del ferro si volem aconseguir el premi de l'or: la independència"
L'escriptor ha rebut la Medalla d'Or de la Generalitat, juntament amb Joan Rodès i Neus Català, centenària supervivent d'un camp nazi, que ha proclamat: "No oblidem mai el nazisme. Preservar la memòria és un deure cívic"
Barcelona"No ho oblidem mai. Preservar la memòria és un deure cívic". És la crida que ha volgut fer la gairebé centenària Neus Català, supervivent d'un camp d'extermini nazi, després de ser distingida amb la Medalla d'Or de la Generalitat per la seva lluita per les llibertats democràtiques i per la memòria dels deportats pel nazisme, en un discurs llegit per la seva filla Margarita.
El Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat ha acollit aquest dilluns a la tarda l'acte de lliurament de la Medalla d'Or de la Generalitat a Neus Català, Josep Maria Espinàs i Joan Rodés, que han rebut el guardó de mans del president de la Generalitat, Artur Mas. L'escriptora Carme Martí, autora de la novel·la 'Cel de plom', ha estat l'encarregada de glossar la figura de Neus Català. En el discurs d'agraïment per la distinció, que ha llegit Margarita Català Von Amsterdam, Neus Català ha dedicat el guardó a totes les seves "companyes de lluita".
A continuació, el periodista Toni Soler s'ha encarregat de la glossa dedicada a l'escriptor Josep Maria Espinàs, a qui ha elogiat per la seva capacitat per despertar "una alenada de respecte transversal" entre la gent de lletres, escrivint "un article cada dia des de 1976", i de qui ha destacat la seva bona traça per retratar la quotidianitat i el seu "compromís amb la llengua i el país". Un "home normal", ha dit, que no obstant això passa a rebre, en virtut de la Medalla d'Or, el tractament oficial d'"excel·lentíssim".
En el seu torn de paraula, Espinàs s'ha definit com "un home de fer feines", proveït de "tenacitat, una característica que per sort tenen tants catalans". "És una virtut modesta amb la qual em sento molt còmode", ha afegit. Ha expressat la seva "passió" per l'ofici d'"explicar amb paraules" allò quotidià. Se sent "un home ferm, mai nostàlgic", que estima "la incertesa de cada hora". I ha clos el seu discurs amb una referència al seu últim llibre i amb un missatge amb càrrega política, agraint al "govern de la meva nació" que "em recordi i m'exigeixi que hem de resistir amb la duresa del ferro si volem aconseguir el premi de l'or, que és com dir la independència".
Després de la glossa a càrrec del doctor Miquel Bruguera, també ha adreçat a les autoritats presents unes paraules el tercer guardonat, el doctor Joan Rodès, distingit per la seva trajectòria en els àmbits de la medicina, la docència i la investigació.
Catalunya, "un nan amb un gegant a dins"
En el seu discurs de clausura, Mas ha proclamat que "Catalunya és un supervivent", a qui han intentat esborrar molts "enterradors il·lusos, molt poderosos i decidits", al llarg dels segles, però que no se n'han sortit davant d'un "poble capaç de lluitar, resistir, sobreviure, existir, progressar i fer una aportació al conjunt de la humanitat". Mas ha receptat al país "el talent, la constància i l'optimisme" dels tres guardonats, en un moment en què Catalunya, amb el seu moviment sobiranista, està fent "una aportació a la cultura democràtica a Europa i al món".
L'expresident de la Generalitat José Montilla, nou consellers de l'actual Govern, l'arquebisbe Lluís Martínez Sistach i representants dels diferents grups parlamentaris catalans, a més de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que acompanyava Mas i els tres guardonats en la mesa presidencial, han assistit a l'acte celebrat al Palau de la Generalitat.