En directe
DANA al País Valencià
Act. fa 0 min

Els socialistes ofereixen els vots al PP per triar un nou president en lloc de Mazón

El president de la Generalitat valenciana compareix 18 dies després dels aiguats, que han provocat més de 200 morts

Diana Morant: "Mazón es va amagar al darrere de la mentida"

La líder del PSPV i ministra, Diana Morant, ha acusat el president valencià, Carlos Mazón, de no haver estat a l'alçada en la gestió de la crisi de la DANA. "Els valencians van estar orfes de president, un president que no va atendre les alertes, que no va prioritzar la nostra seguretat, que no va advertir del perill i que quan ja era tard es va amagar rere la mentida", ha dit en una declaració institucional.

"La resposta no va ser prou eficaç, s'ha de demanar disculpes"

El president Carlos Mazón ha admès que "la resposta no va ser tan eficaç com es necessitava": "S'ha de demanar disculpes i jo en nom de la Generalitat ho faig", ha dit. A parer seu, va fallar "el sistema", ja que necessitaven "que fos més ràpid". Així, ha asseverat que va "faltar coordinació": "No va ser suficient, no ho va ser, i no ho vam explicar bé. Prenc les crítiques com una eina per millorar", ha conclòs.

Per això, s'ha compromès a revisar tots els protocols per millorar l'actuació en casos d'emergència. Sí que ha argumentat que ha "après del que no va funcionar bé" i ha lamentat el fet que "la mentida no ha fet més que afegir dolor al dolor" i "alimentar la foguera del dolor i l'odi". Per a l'etapa de la reconstrucció, ha demanat "no solament el suport del PP", i que tots els partits "se sumin a la tasca de la reconstrucció". "És el moment de guanyar altura de mires", ha etzibat.

Mazón anuncia una remodelació del govern amb una macroconselleria de Reconstrucció

Carlos Mazón ha anunciat una remodelació del govern valencià, amb una nova vicepresidència que s'encarregarà de la recuperació econòmica i social de la DANA, i amb una nova consellera d'Emergències i Interior, tot i que Interior ja tenia les competències d'Emergències. De fet, ha posat l'accent en la "cultura de l'emergència" que hi estarà present. "El Consell de la recuperació" ha dit. La vicepresidenta a hores d'ara és Susana Camarero i sona per aquesta macroconselleria, però encara no està clar el nom.

Aquest departament pilotarà la recuperació econòmica i social treballant perquè el territori es refaci en infraestructures i en tots els àmbits socials i d'activitat. El departament tindrà la missió que "cada persona senti que forma part del renaixement" del País Valencià. Alhora, Mazón ha destacat que aixecaran el que sigui necessari per poder "prevenir" els fenòmens extrems.

Mazón exigeix a l'Estat que s'impliqui: "El poble valencià no demana favors, demana justícia"

This browser does not support the video element.

El president valencià, Carlos Mazón, ha tornat a exigir a l'Estat que s'impliqui en la reconstrucció de les zones afectades per la DANA i col·labori amb la Generalitat valenciana. "No hauria de ser res que haguéssim de sol·licitar o negociar, hauria de fluir", ha dit Mazón davant de les Corts. En aquest sentit, el president del PP ha assegurat que l'Estat ha d'invertir ara al País Valencià uns recursos que són "de tots". "El poble valencià no demana favors, demana justícia. Demana un suport merescut", ha reblat, després d'una setmana en què s'han succeït les enganxades amb el govern espanyol per la responsabilitat i les competències de cada administració en la gestió de la tragèdia.

Mazón diu que no vol "assenyalar ningú" i contrasta la "rapidesa" de la Generalitat amb l'actuació de l'Estat

Malgrat el cúmul de retrets de Carlos Mazón, el president ha insistit a defugir la batussa: "No busquem assenyalar ningú, busquem solucions". "La nostra comunitat mereix una col·laboració àgil i sincera", ha recalcat, i ha contraposat "la voluntat d'actuar amb rapidesa" de la Generalitat Valenciana amb la col·laboració de l'Estat. De fet, ha reivindicat "la via dels fets i no promeses" de l'autonomia i ha criticat una altra vegada que els governs "debatin de competències i responsabilitats".

Mazón reclama al govern espanyol ajudes pels 100.000 vehicles que han acabat desballestats

La Generalitat valenciana calcula que la DANA ha inutilitzat 100.000 vehicles al País Valencià i reclama a l'Estat que ampliï les ajudes als seus propietaris. L'executiu estatal ja ha anunciat 834 milions en ajudes, però el president valencià, Carlos Mazón, ho veu insuficient. "No és ascceptable que els propietaris de 100.000 vehicles que han acabat desballestats no tinguin una resposta per part del govern", ha lamentat. La Generalitat Valenciana també ha demanat l'exempció de les taxes de trànsit i duplicats del permís de conduir per als afectats.

"Som aquí per comprometre'ns des del dolor"

"Som aquí per comprometre'ns des del dolor", ha assegurat Carlos Mazón. De fet, ha dit que el compromís ha de ser "des de la buidor de la pèrdua per convertir-ho en la unitat que se'ns exigeix". "Estem compromesos amb la recuperació", ha rematat, i ha afegit que "ningú serà oblidat".

Mazón: "La societat valenciana espera respostes i que aparquem les nostres diferències"

"La societat valenciana espera de nosaltres respostes, espera de nosaltres unitat", ha assegurat Mazón, que ha afegit que cal "apartar les nostres diferències". De fet, ha reivindicat que el seu és "un poble que busca tirar cap endavant". De fet, ha detallat que s'han d'activar 2.091 milions de la UE per a les "defenses hídriques, que ja haurien d'estar fetes". "Necessitem aquesta tecnologia perquè el dia de demà ens pugui anticipar quanta aigua arribarà", ha sentenciat.

Mazón insisteix en reclamar 31.000 milions a l'Estat: "No ho podem fer sols"

This browser does not support the video element.

El president valencià, Carlos Mazón, ha insistit en els 31.000 milions que assegura que, d'entrada, la Generalitat valenciana necessita per fer front a la catàstrofe de la DANA al País Valencià. "No ho podem fer sols. Necessitem el govern i que no ens deixi als valencians a la nostra sort en aquesta obra tan amarga", ha dit davant de les Corts. Segons ha dit, aquesta xifra neix d'un "càlcul rigorós" dels tècnics i no és un "capritx".

Mentre escolten Mazón, els diputats...

... No es desenganxen de la xarxa X (antic Twitter). La diputada de Compromís María José Calabuig Vanyó acaba de fer aquesta publicació en què demana la dimissió de Mazón, que segueix parlant (una hora i mitja després) al faristol de les Corts valencianes.

3.305 animals morts per la DANA

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha assegurat que els cossos de seguretat van recollir 3.305 animals morts a causa de la DANA.

Protestes fora de les Corts Valencianes

Tensió a les portes de les Corts Valencianes, on els manifestants reclamen a Mazón que dimiteixi.

Mazón s'explica per l'alerta tardana: una trucada des de Colòmbia i un sistema "que no s'ha fet servir mai"

Carlos Mazón s'ha explicat: per què va trigar tant a enviar l'avís a la ciutadania a través d'ES Alert? Més enllà de les nombroses crítiques a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer pels seus avisos per correu i suposadament inexactes, Mazón ha dit que l'alerta és "una eina que no s'ha fet servir mai a la Comunitat Valenciana" i que "no està present en els protocols", però que "donada la gravetat de la situació es pot considerar el seu ús". I encara afegeix un altre element: la trucada des de Colòmbia del secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, a les 20 hores, una telefonada a la qual s'ha aferrat per justificar l'alerta a les 20.11 hores, tot i que tenien la informació des de feia hores.

Mazón torna a responsabilitzar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer de no advertir del risc de desbordament del barranc del Poio

El president valencià, Carlos Mazón, ha tornat a responsabilitzar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) de no advertir del risc de desbordament del barranc del Poio: "La Confederació no ens va trucar, només va enviar un correu a les 18.43 hores per dir-nos que augmentava brutalment el cabal del barranc del Poio", ha denunciat. Així mateix, ha afegit que el president de la CHX i els altres membres no van alertar-los de la situació a la reunió del Cecopi de les cinc de la tarda. "La CHX tenia l'obligació d'informar i d'avisar del risc de desbordament. El mínim que es pot demanar és que la informació vingués acompanyada d'una alerta", ha criticat, tot i que aquest organisme anava actualitzant periòdicament la informació i la seva tasca no és emetre alarmes, com ha anat rebatent aquests dies per respondre a les acusacions del govern valencià.

Mazón defensa per què va mantenir la seva agenda i s'aferra al trànsit

"Vaig mantenir la meva agenda sabent que la consellera s'havia desplaçat a zones afectades i que s'estava en contacte amb la delegació del govern [espanyol]". Aquest ha estat l'argument de Carlos Mazón per justificar les múltiples reunions que va mantenir, com ara amb sindicats i patronals, tot i que no ha fet referència a un dinar fora de l'agenda que va durar més de tres hores amb la periodista Maribel Vilaplana, a qui va oferir la direcció d'Àpunt sense èxit. Sí que ha dit que va arribar tard a la reunió operativa per culpa del trànsit, tot i que el dinar va acabar a les 18 hores.

Mazón diu que el govern espanyol no l'avisa del desbordament tot i les dades descontrolades que sí que tenia

Més contradiccions de Carlos Mazón. El president ha dit que el govern espanyol no el va avisar del desbordament del barranc del Poio tot i que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) li va proporcionar les dades descontrolades pròpies d'un cabal desbordat, que va superar els 1-800 litres per m2. De fet, ha lamentat que "ningú pensés que n'hi ha prou amb un correu" i que no fes "ni una trucada ni una paraula d'avís, un simple correu entre 200".

"La informació era fragmentada, inexacta i tardana"

"La informació era fragmentada, inexacta i tardana". Aquesta ha estat la crítica al govern espanyol i els organismes que en depenien. "Abans de les 12.30 Emergències avisa tots els municipis afectats amb la informació de la Confederació [Hidrogràfica del Xúquer]", ha afirmat. També ha afegit que en els múltiples correus de la confederació "hi ha tres correus que indiquen descensos consecutius". També ha avisat que en nombrosos avisos es diu que cal "precaució", però que els cabals podrien absorbir l'aigua.

Mazón retreu al govern espanyol una reunió matinal sense la Generalitat

Mazón ha repassat l'evolució dels avisos de l'Aemet al vespre de la vigília de la catàstrofe, ja que no és fins al matí del mateix dia que l'agència de meteorologia activa l'avís vermell. Ha dit que el dia abans l'alerta es comunica als ajuntaments per correus i a agències i organismes per si els consistoris suspendre les classes. Ara bé, el retret és per al govern espanyol: lamenta que es produís una reunió al matí a la delegació del govern i amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l'UME, Renfe i altres organismes a la qual no hi ha convocat cap responsable de la Generalitat. En aquesta reunió tampoc es va decidir el tancament de cap carretera o de Rodalies malgrat els talls.

Mazón justifica que esborrés el vídeo on deia que el temporal amainaria a les 18 h: "La informació era obsoleta"

This browser does not support the video element.

El president valencià, Carlos Mazón, ha admès que va ser "un error" retirar el vídeo de la seva compareixença el dimarts 29 al migdia on deia que el temporal amainaria a les sis de la tarda, però ha justificat que eliminés el tuit amb aquestes declaracions. "Era una informació confusa que resultava obsoleta per la revifada del temporal". Així mateix, Mazón ha afirmat que es va traslladar al Cecopi quan va ser advertit del risc de trencament de la presa de Forata i que va arribar a dos quarts de vuit el vespre, dos i mitja després de l'inici de la reunió per "la densitat de trànsit", sense esmentar que va estar més de tres hores dinant amb la periodista Maribel Vilapalana. També ha assegurat que no va demorar la presa de decisions en l'enviament de l'alerta per arribar tard, com han afirmat alguns tècnics davant del desconeixement de la situació que hi havia per part del president. "No vaig endarrerir les tasques es portaven a terme", ha assegurat.

Mazón defensa que sí que va avisar la ciutadania els dies previs

El president valencià ha defensat que es van fer avisos els dies previs com "no agafar el cotxe o no acostar-se a rambles i barrancs" per intentar demostrar que sí que es va alertar la ciutadania. En aquest sentit, Mazón ha afirmat que es van repiular les advertències de l'Aemet el diumenge 27 d'octubre o el dilluns 28 d'octubre davant de les informacions que li feia arribar aquesta institució. "Es feia seguiment a partir de la informació que ens anava arribant", ha afirmat Mazón.