Màxima tensió per Rodalies a tres dies de la campanya
Aragonès va fins a Gavà per carregar contra el govern espanyol i la ministra l'acusa d'electoralisme
BarcelonaQuan només falten tres dies perquè comenci la campanya electoral de les municipals, ja es pot dir sense gaire risc d'equivocar-se que hi ha un tema que influirà segur en aquests 15 dies de mítings i retrets entre partits: els problemes de Rodalies. Els ingredients que ho han fet possible són bàsicament dos. El primer, que les incidències a la xarxa de trens no només no cessen, sinó que s'han intensificat en les últimes setmanes. El segon, i més decisiu, és que alguns partits han vist la manera de treure'n un rèdit polític i a d'altres no els queda més remei que entrar en la batalla. Aquest dilluns el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha desplaçat a una de les estacions més afectades pels problemes, la de Gavà, per carregar contra el govern espanyol. Des de la Moncloa l'han acusat d'electoralista.
El primer partit que va posar Rodalies en campanya va ser ERC. És un tema que li funciona perquè li permet desgastar el PSC, ja que els socialistes lideren el ministeri de Transports, i perquè li permet pressionar per aconseguir el traspàs integral a la Generalitat. La setmana passada el president del partit, Oriol Junqueras, ja va fer una ruta per algunes estacions per denunciar la situació, i aquest dilluns li ha seguit el camí Aragonès. El president ha anat fins a l'estació de Gavà, l'epicentre de l'última gran incidència que ha tingut la xarxa. Des d'allà ha criticat les "dècades de manca d'inversions" per part de l'Estat i ha lamentat que "no ha sigut una prioritat política dels governs espanyols, ni els d'abans ni els d'ara".
Que l'estació escollida hagi sigut Gavà no és una casualitat. És el punt clau de l'última gran avaria que hi ha hagut al servei, però a la vegada també és el municipi del qual va ser alcaldessa la ministra Raquel Sánchez abans de fer el salt al govern espanyol i, en concret, al ministeri que s'encarrega dels trens. "Ho té al costat de casa", ha recordat Aragonès. El president de la Generalitat aquest cap de setmana ja va reclamar, a través d'un article a l'ARA, "una aliança de país" entre institucions per exigir a l’Estat les inversions que Rodalies necessita per posar-se al dia, i també el traspàs del servei.
Que per als republicans aquest és un tema sucós a explotar ho demostren sovint. Aquest mateix matí el candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, l'ha aprofitat per carregar contra el candidat del PSC a la ciutat, Jaume Collboni: "Ell és el delegat a Barcelona del caos". A la tarda la conselleria de Territori s'ha reunit amb representants de Renfe per demanar que s'estengui a tota la línia R2 Sud el sistema alternatiu d'autobusos per l'avaria de la xarxa ferroviària.
Però Rodalies també és una carpeta que pot passar factura a Esquerra, o com a mínim això és el que intentarà Junts. L'argument dels de Laura Borràs és que les incidències en el servei també són responsabilitat dels republicans perquè "han votat els quatre darrers pressupostos del govern espanyol sense que s'hagi fet efectiu el traspàs", informa Núria Orriols. El portaveu del partit, Josep Rius, ha dit que els republicans han de deixar d'"apuntalar" l'executiu de Pedro Sánchez i fer un "front comú" per exigir el traspàs definitiu de Rodalies d'una vegada. "No es pot posar catifes vermelles a qui maltracta els catalans en la qüestió de Rodalies", ha conclòs.
El govern espanyol es defensa
El govern espanyol, per la seva banda, es pren seriosament que aquest pot ser un tema clau de campanya. Aquest dilluns, de fet, ha entrat al xoc la mateixa ministra Sánchez. Ho ha fet per assegurar que el seu govern ha invertit com "mai" en Rodalies, però que si hi ha incidències és perquè els problemes no es poden canviar "ni en quatre dies ni en quatre anys". Ara bé, els socialistes també tenen munició contra Aragonès, a qui acusen d'"utilitzar la incidència per fer campanya electoral" i per tapar "el caos de les oposicions". Si Esquerra ataca pel caos dels trens, el PSC hi respon amb el caos que hi va haver en els exàmens a funcionari de la Generalitat de fa deu dies. És a dir, un clàssic "i tu més".
El líder del PSC, Salvador Illa, ha acusat Aragonès de fer "safareig" en campanya i li ha recriminat no complir amb el pacte de pressupostos, ja que encara no hi ha acord per a la construcció de la carretera B-40, informa Anna Mascaró. "El president va amb retard i compromet la seva credibilitat", ha conclòs. Els socialistes i els republicans tenen diversos fronts oberts en matèria d'infraestructures i tots i cadascun d'ells són per tirar-se els plats pel cap: a les discrepàncies per la B-40 i Rodalies cal sumar-hi la que tenen per l'aeroport de Barcelona. El PSC parla inequívocament d'ampliar la seva capacitat, mentre que ERC no vol ni sentir a parlar de la paraula ampliació. Això sí, tots dos van pactar crear una comissió per acostar posicions que, vistos els precedents, no tindrà un camí planer.
Aquest dilluns s'ha escenificat que Rodalies ja és oficialment una arma llancívola entre partits i així ho han constatat els comuns: "Tirar-se Rodalies pel cap durant campanya no serveix de res", ha dit el portaveu de la formació, Joan Mena. Ara bé, res fa pensar que desaparegui del discurs polític en els pròxims dies, ans al contrari.
Els problemes del govern espanyol per donar solucions a Rodalies no seran un obstacle perquè hi hagi un desembarcament de ministres a Catalunya durant la campanya de les eleccions municipals. Només el candidat de Barcelona, Jaume Collboni, espera comptar amb el suport d’una desena de membres del gabinet espanyol. Entre ells, la ministra d’Hisenda i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero –serà present al míting d’obertura de dijous al barri del Carmel–; la vicepresidenta Nadia Calviño, i la ministra de Defensa, Margarita Robles. A més, el president espanyol, Pedro Sánchez, i l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero protagonitzaran l’acte de tancament del dia 26. Aquesta aposta del PSOE per Catalunya no és casualitat. Fa temps que al quarter general del PSOE, quan es parla del 28-M, una de les places marcades en vermell és Catalunya i, més concretament, Barcelona. Els socialistes veuen possibilitats de recuperar la capital catalana. La demoscòpia no ho descarta, però també diu que serà una lluita complicada.