LES CONSEQÜÈNCIES DE L’1-O
Política14/10/2017

Màxima pressió a Puigdemont perquè reactivi la DUI

El president prepara la resposta a Rajoy amb una ronda de trobades amb tots els agents independentistes

Gerard Pruna / Núria Orriols
i Gerard Pruna / Núria Orriols

BarcelonaMàxima pressió sobre Carles Puigdemont. La treva que va decretar el president de la Generalitat dimarts quan va deixar suspesa la declaració d’independència per donar una última oportunitat al diàleg ha durat dos dies. La negativa de l’Estat a negociar -ratificada amb l’activació dels primers tràmits per poder aplicar l’article 155- i la tebior fins ara de la resposta internacional han fet créixer en les últimes hores les veus dins de l’independentisme que reclamen a Puigdemont que reactivi la declaració d’independència que va guardar al calaix. Una pressió que el president de la Generalitat prova de gestionar mentre prepara com fer front al requeriment fet pel govern espanyol, que marcarà dilluns l’inici d’una setmana trepidant un cop més.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que no preveu donar a conèixer fins al mateix dilluns al matí -quan s’esgota el termini fixat per Mariano Rajoy- la seva resposta a la pregunta de si dimarts va declarar la independència o no, Puigdemont va aprofitar la jornada d’ahir per escoltar l’opinió de tots els actors del sobiranisme. El Palau de la Generalitat va ser durant tot el dia un anar i venir de dirigents independentistes. A primera hora una reunió amb representants de Junts pel Sí i la CUP obria la ronda de trobades, que va continuar al migdia amb l’assistència dels consellers i a la tarda amb la convocatòria de l’anomenat sanedrí, que inclou també les entitats sobiranistes i els líders del PDECat, ERC i la CUP. Una marató de reunions en què Puigdemont, però, no va concretar quina seria la resposta a Rajoy. Tanmateix, diverses fonts apuntaven ahir a la possibilitat d’una resposta ambigua, que podria passar per enviar a la Moncloa la transcripció del discurs del president dimarts al Parlament i, fins i tot, una còpia de la declaració d’independència signada després pels diputats de JxSí i la CUP.

Cargando
No hay anuncios

La CUP vol la DUI abans del 155

Més enllà de la resposta a Rajoy, però, la ronda de trobades a la Generalitat buscava també recompondre la unitat de l’independentisme, que havia trontollat després de dimarts. Ahir mateix, la CUP feia arribar a primera hora una carta a Puigdemont en què li reclamava proclamar la independència abans que l’Estat apliqui l’article 155. La missiva s’afegia així al comunicat fet públic la nit de dijous per l’ANC que exigia també aixecar de seguida la suspensió de la declaració d’independència, i arribava gairebé al mateix temps que se sentissin les primeres veus dins de Junts pel Sí -en concret des de MES i Demòcrates de Catalunya- que demanaven també activar la declaració d’independència com a resposta a Rajoy. Una pressió que, de forma menys explícita, havia abonat també el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, que a través del seu Twitter va mostrar-se “totalment d’acord” amb un tuit d’Ernest Maragall que demanava “assumir ja el risc de la llibertat”. També la JNC -joventuts del PDECat- apostava ahir per proclamar la independència si l’Estat respon amb un “atac a les institucions catalanes”. A l’altra banda, l’expresident Artur Mas rebutjava a TV3 fixar terminis per a la suspensió de la DUI, alertava d’una possible reacció violenta de l’Estat i avisava que “ni la CUP, ni l’ANC, ni cap altra entitat presideix el Govern”.

Cargando
No hay anuncios

L’escenari, però, empeny Puigdemont a reactivar la declaració d’independència aviat. La resposta que dissenya el president al requeriment de Rajoy faria que el govern espanyol activés la segona fase del seu ultimàtum i donés fins dijous al Govern per revertir els seus plans abans d’activar el 155. Evidenciant que treballa en aquest escenari, el govern del PP seguia ahir abonant el terreny per a una suspensió de l’autonomia que tindria com a principal objectiu els Mossos i Ensenyament. D’una banda, el líder del PP, Xavier García Albiol, afirmava que convocar només eleccions -com demana Ciutadans- seria insuficient; de l’altra, el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, assegurava en una entrevista a la televisió francesa CNews que “l’espanyol està discriminat a les escoles catalanes”. A més de l’amenaça de la suspensió de l’autonomia, tampoc ajuda a ser optimista sobre el diàleg l’absència d’un mediador internacional amb autoritat. El Govern segueix buscant aquesta figura, però ahir el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va rebutjar exercir aquest paper si Rajoy no l’hi demana i va advertir que és contrari a la independència perquè podria provocar un efecte dòmino a Europa.

El que passi dilluns, doncs, condicionarà els pròxims dies: tant la reacció de la Moncloa a la resposta de Puigdemont com el que pugui passar a l’Audiència Nacional, on tornaran a declarar els presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero. La vista coincideix en el temps amb el termini que té Puigdemont per dir si va declarar o no la independència, i fonts sobiranistes temen que, en funció de la resposta, el jutge pugui dictar mesures dràstiques com ara la presó cautelar per als presidents de les entitats. Això, segons les mateixes fonts, sumat a la imminència de l’aplicació de l’article 155, podria precipitar la reactivació de la DUI.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de les diferents forces independentistes discrepaven ahir sobre si, davant d’aquest escenari, caldria treure del calaix la declaració d’independència abans que dijous acabés el termini donat per l’Estat i s’iniciessin els tràmits per suspendre l’autonomia o si, per contra, seria convenient esperar a l’actuació del govern espanyol per carregar-se de raons. Si s’optés per la primera opció, serà clau el ple del Parlament que, segons Europa Press, hi ha intenció de convocar dimecres. Un ple que es preveu ordinari però que podria acabar convertint-se en l’escenari on reactivar la DUI, en el qual encara falta saber si hi serà la CUP, que dimarts va amenaçar de deixar l’activitat parlamentària ordinària.

Els anticapitalistes afronten avui el consell polític en què abordaran l’estratègia que caldrà seguir el pròxim mes, tant a escala institucional com al carrer. Els cupaires ja van advertir dimarts, després del ple de la DUI suspesa, que la confiança en el Govern havia quedat “tocada”. “No és la nostra estratègia”, insistien ahir fonts de la formació, que no veuen bé que s’hagi optat per frenar la DUI sense establir un termini màxim de temps per al diàleg. Segons les fonts consultades, la proposta que avui porta el secretariat al consell polític és que la formació suspengui l’activitat parlamentària “autonòmica” i no assisteixi a les comissions o als plens si s’hi aborden qüestions en el marc de les competències autonòmiques. Tanmateix, encara s’ha de consensuar com es concretaria aquesta retirada de l’activitat parlamentària perquè no s’afectés la viabilitat de la legislatura, que la CUP vol que s’acabi amb l’aplicació dels resultats de l’1-O. També s’abordarà la possibilitat de futures mobilitzacions, ja sigui per reclamar la DUI o per respondre a l’aplicació de l’article 155 o a la repressió de l’Estat. Fonts cupaires avancen també que alguns sectors posaran damunt la taula la possibilitat de formar part d’un “govern d’unitat nacional” per aplicar la declaració d’independència. Una opció, però, que l’ala més dura, encarnada per Endavant, no veu amb bons ulls.

Cargando
No hay anuncios

La decisió de la CUP avui se sumarà, doncs, als factors que Puigdemont -que demà participarà en l’homenatge a Lluís Companys- tindrà sobre la taula abans que dilluns respongui definitivament a Rajoy.