Crònica

El matí més difícil de Cuca Gamarra i Cayetana Álvarez de Toledo

La presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, acompanyada del coronel Pérez de los Cobos, els estira les orelles per "l'error" que afavoreix presos d'ETA

La número dos del PP, Cuca Gamarra, en un esmorzar informatiu de la presidenta de l'AVT, Maite Araluce
3 min

MadridMentre Fernando Grande-Marlaska inaugurava unes jornades sobre terrorisme a la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra, dos dels seus principals detractors s'han ajuntat a Madrid per parlar de les víctimes d'ETA. De ben segur que al ministre de l'Interior no l'haurien rebut amb la mateixa cordialitat a l'esmorzar informatiu en què han intervingut el coronel Diego Pérez de los Cobos, que va iniciar la seva trajectòria al País Basc en ple conflicte, i la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Maite Araluce, que ha aprofitat per carregar un cop més contra Marlaska. "Ens torna a mentir a la cara", ha criticat en referència a la reforma legal que afavoreix presos de la banda terrorista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més mesurat ha estat Pérez de los Cobos, conegut a Catalunya pel seu rol en la repressió de l'1-O, que s'ha limitat a lamentar que "es facin manyagues als dolents i es menyspreï els bons". Tampoc va citar ningú en concret fa pocs dies en un discurs davant d'agents de la Benemèrita, l'últim que feia en una celebració del Dia del Pilar, patrona del cos, perquè està a punt de jubilar-se pel fet que no ha aconseguit que l'ascendeixin a general. Ara bé, el seu enfrontament públic amb Marlaska, a qui ha portat fins i tot als tribunals per haver-lo cessat i per negar-li aquest ascens, va fer que s'interpretés que li enviava un missatge: "Marxo amb el cap alt i la consciència tranquil·la", va reivindicar entre aplaudiments.

La sala de l'Hotel Ritz en què han intervengut Pérez de los Cobos i Araluce s'ha convertit per una estona en el paradigma de la bel·ligerància de la dreta contra Pedro Sánchez, ja que només hi faltava alguna cara visible de la cúpula judicial, com podria ser Manuel Marchena, president del tribunal que va jutjar l'1-O i també de la sala que ha decidit investigar el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, nomenat per Pedro Sánchez. Ara bé, "l'error" de PP i Vox en la votació de la modificació legal que afecta exmembres d'ETA també els ha convertit en blanc de crítiques.

Araluce els ha estirat les orelles. "Ficar la pota en un tema com aquest és molt greu", els ha retret, advertint que van "multiplicar el seu dolor". Han hagut de passar aquest tràngol la número dos del partit, Cuca Gamarra, o diputats al Congrés com Cayetana Álvarez de Toledo, que han assistit a l'acte. També hi han anat membres de Vox com són els portaveus al Congrés, Pepa Millán, i a l'Ajuntament de Madrid, Javier Ortega-Smith, que ha aprofitat per preguntar a Araluce per la possibilitat d'il·legalitzar EH Bildu. "És un partit totalment immoral que no hauria de tenir veu en res, però veiem com porta el timó del govern", ha reblat la presidenta de l'AVT.

Araluce ha incidit també en el distanciament amb les formacions de la dreta i l'extrema dreta afirmant que la seva associació se sent sola. "Ens diuen que estan amb nosaltres, però estan passant coses que per a nosaltres són incomprensibles", ha lamentat. A qui ha criticat obertament és al portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, per haver tret una fotografia d'assassinats per ETA a l'hemicicle del Congrés. "Em sembla terrible. Una falta de respecte a les víctimes", ha sentenciat. A la mateixa hora Tellado, qüestionat també pel seu propi partit, rebia l'oprobi de Federico Jiménez Losantos a esRadio per haver portat Marimar Blanco al ple: "Va ser una instrumentalització innecessària [...]. Quina necessitat hi ha d'exagerar? Últimament no els entenc".

stats