Política17/11/2014

El jutge de vigilància penitenciària de Valladolid anul·la el tercer grau a Matas

Estima el recurs interposat per la Fiscalia. L'expresident balear, però, no haurà de tornar de moment a la presó de Segòvia perquè la decisió és recurrible

Europa Press
i Europa Press

ValladolidEl jutge de vigilància penitenciària de Valladolid ha anul·lat el tercer grau a l'expresident balear Jaume Matas, concedit per la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, segons fonts jurídiques. La resolució del jutge Florencio de Marc Madruga estima així el recurs interposat per la fiscalia de Valladolid, disconforme amb què Matas gaudís ja del segon grau penitenciari i que suposava que deixés la presó de Segòvia. L'expresident balear va entrar el 28 de juliol a la presó, però des de finals d'octubre que ja podia passar els caps de setmana a casa.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons explica 'El País', la decisió no implica que Matas ingressi immediatament a la presó de Segòvia. La decisió es pot recórrer en primera instància al jutjat i, en segona, al Tribunal Suprem, que va ser el que va rebaixar de sis anys a nou mesos la condemna inicial imposada per l'Audiència de Palma.

Cargando
No hay anuncios

La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, dirigida per Ángel Yuste, va adoptar la decisió de concedir-li el tercer grau en aplicació de l'article 31.1 de Reglament Penitenciari, segons el qual el centre directiu "té competència exclusiva per decidir, amb caràcter ordinari o extraordinari, la classificació i destinació dels reclusos als diferents establiments penitenciaris, sense perjudici de les atribucions dels jutges de vigilància en matèria de classificació per via de recurs".

Condemnat per tràfic d'influències

Cargando
No hay anuncios

La Secretaria General, en contra de la junta de tractament de la presó de Segòvia, que va classificar-lo en segon grau, basava la concessió del tercer grau en què Matas ja ha complert més de la tercera part dels seus nou mesos de condemna per un delicte de tràfic d'influències en el primer judici del cas Palma Arena.

Un altre dels factors que s'havien considerat és la primarietat delictiva (que només està penat per aquesta causa), l'escassa durada de la condemna (nou mesos), la bona conducta observada a la presó –ja que es va presentar voluntàriament a la presó per complir condemna– i la possibilitat d'activitat laboral a l'exterior.

Cargando
No hay anuncios

Economista i autònom

De fet, l'expresident balear es va donar d'alta a la Seguretat Social com a treballador autònom l'1 de setembre, tot just 35 dies després d'ingressar voluntàriament a la presó. Quatre dies després va escriure una carta a la direcció del centre en què assegurava que "necessitava" reprendre l'activitat com a economista, una de les causes que Institucions Penitenciàries li concedís el segon grau.

Cargando
No hay anuncios

Així, al cap de pocs dies, Matas va passar de disputar tornejos de frontó contra altres presos dins dels murs de la presó de Segòvia a reprendre les seves activitats com a llicenciat en Econòmiques. No va ser contractat per cap empresa, sinó que treballava per compte propi com a autònom. En concret, assegura haver treballat com a consultor en un despatx situat al número 105 del carrer Don Ramón de la Cruz del centre de Madrid.

"És la meva voluntat i necessitat reiniciar amb caràcter immediat aquesta activitat professional que se centra en el camp de la consultoria i del desenvolupament", demanava Matas el passat 5 de setembre al sotsdirector de tractament de la presó de Segòvia en una carta escrita de pròpia i lletra. Havien passat només 39 dies des que havia ingressat per voluntat pròpia al centre penitenciari de Segòvia el 28 juliol.

Cargando
No hay anuncios

Per a l'exercici de la seva tasca professional, Matas va ser donat d'alta a la Seguretat Social l'1 de setembre quan encara complia condemna classificada en segon grau penitenciari. Declara una base de cotització de 875,70 euros mensuals, que és la base mínima per a autònoms (la màxima és de 3.597 euros).