Crònica

La 'mascletà' a Madrid: aperitiu d'una paella amb allioli

A Puente del Rey hi ha hagut tensió amb les entitats ecologistes

Madrid"Vosaltres aneu a la mascletà o a la concentració?", pregunta una senyora a un grup de fallers que acudeixen a la mascletà de Madrid, amb indumentària inclosa. Esclaten a riure: "A la concentració, diu! Quina concentració?" A Puente del Rey, a la vora del riu Manzanares de la capital espanyola, comencen a aplegar-s'hi centenars de persones una hora abans de l'espectacle pirotècnic, i des de primera hora algunes desenes d'activistes protesten per aquesta iniciativa dels ajuntaments de Madrid i de València. "Assassins!", "Vergonya!", "Per als animals no és una festa", criden. Tot i que l'associació Salvando Peludosha intentat paralitzar la mascletà, la delegació del govern espanyol i un jutge han autoritzat que se celebri, encara que es pugui posar en risc la fauna d'aquesta zona.

"Que la facin davant de l'ajuntament!", es queixa una senyora. Un noi valencià, el Vicent, li respon que "qui no vulgui pols, que no vagi a l'era" i que si no vol veure la mascletà que se'n vagi davant de l'ajuntament. De fet, més enllà que s'estiguin dedicant recursos públics a una festivitat que no té res a veure amb Madrid, el motiu de la protesta és bàsicament la ubicació escollida. "Si no s'hagués celebrat en aquest espai on ni tan sols es pot construir habitatge de protecció oficial per no malmetre l'ecosistema i es fes, per exemple, a la Castellana, mira...", admet el Rodrigo Gonzalo, membre de la Unió d'Estudiants Progressistes i que es presenta com a "activista de moltes causes". Sembla saber-ho prou bé un senyor que s'hi enfronta: "Són els de sempre. Es fiquen amb els toros, amb tot. Llibertat! S'ha de regular la llibertat, oi? Com Putin", li recrimina.

Cargando
No hay anuncios

El debat és ben encès en els minuts previs a la cita. N'hi ha que se senten ofesos per les crítiques i s'ho prenen com un atac al poble valencià. De la mateixa manera que a Madrid es podria cantar bingo cada vegada que Isabel Díaz Ayuso esmenta ETA en els seus discursos, aquí de seguida se sent un dels clàssics del blaverisme: "Renegats!", retreu el Vicent a qui protesta. L'acompanyen l'Isaac i el Vicent, de Canals (Costera), que entén perfectament que les entitats ecologistes que volen fer-se un nom busquin repercussió en un dia com avui. "Han de fer propaganda", anota. Expliquen que a Canals les Falles es fan al costat del pantà i que els ànecs s'ho miren tranquil·lament, així que els "pardalets" que hi pugui haver per la zona del Manzanares, creuen, com a molt canviaran d'un arbre a un altre per allunyar-se dels explosius. Hi ha algú que recorda que sota el mandat de Manuela Carmena com a alcaldessa es van fer focs artificials en aquest espai.

'Como el ave que escapó de su prisión'

El repertori de cançons és prou indicatiu del nivell de caspositat de la festa que ha organitzat el PP, amb l'alcaldessa María José Catalá i el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, com a principals convidats. Sonen Madrid, Madrid, Madrid, de Plácido Domingo, Vivir así es morir de amor, de Camilo Sesto i Un beso y una flor i Libre, de Nino Bravo. Té mala llet perquè la lletra d'aquesta darrera cançó diu: Libre, como el ave que escapó de su prisión y puede, al fin, volar. A la una en punt, les falleres majors de València donen l'ordre al senyor pirotècnic que "ja pot començar la mascletà" i engeguen set minuts de petards que culminen amb una traca eixordadora. "M'he emocionat!", reacciona una senyora amb llàgrimes als ulls. La Carolina, que ha vingut amb el marit a veure la seva filla, que viu a la capital espanyola, ho té clar: "Espectacular. La millor que he vist a la meva vida!". A un home que parla amb accent llatinoamericà li han d'explicar per què les falleres han dit "pirotècnic" i no "pirotécnico".

Cargando
No hay anuncios
Mascletà a Madrid

This browser does not support the video element.

Entre el públic, els valencians que han omplert autobusos i trens guanyen per poc els madrilenys que no s'han volgut perdre la mascletà de José Luis Martínez-Almeida, una promesa que va fer a Catalá si els dos guanyaven l'alcaldia. El madrileny, que no ha assistit a l'acte com a mostra de dol a la mort de dues dones grans en un incendi, no s'hi ha estat per poc i ha gastat 46.000 euros per 300 quilos de pólvora, gairebé cinc vegades més que la mascletà convencional de València. "Otra, otra, otra!",criden a la sortida alguns assistents quan passen per davant dels concentrats. Es va fent l'hora de dinar i mentre ja enfilen cap a casa un grup de joves discuteix si se li posa allioli a la paella.

Cargando
No hay anuncios