Mas afirma que és el moment de ser "eficaços" i "generosos"
El president de la Generalitat envia un missatge a Oriol Junqueras sense referir-se al líder d'ERC. "Espero que trobarem aquesta doble manera d'enfocar la realitat actual", ha raonat
Barcelona“Escoltar sempre va bé”. Va ser la resposta, breu i de compromís, del president de la Generalitat després d'haver escoltat, al Palau de Congressos, la conferència d'Oriol Junqueras. El líder d'ERC acabava de tancar la porta a la llista unitària de Mas i havia proposat un full de ruta sensiblement diferent. Gairebé 24 hores després, el president ha verbalitzat una resposta al trajecte dibuixat per Junqueras, amb les llistes separades de paraigua comú i el govern d'unitat com a fonaments. Mas ha afirmat, en un acte a l'Arts Santa Mònica, que és el moment d'adoptar actituds i instruments nous. Per Mas, és el moment de ser "eficaços" i "generosos". "Espero que trobarem aquesta doble manera d'enfocar la realitat actual", ha afegit el president.
Mas ha fet una reflexió sobre la situació política que viu el país. "Si entenem que calen actituds i instruments nous, aleshores ens en podem sortir", ha raonat el president, que ha detallat com interpreta que s'ha de mostrar aquesta actitud nova. "Hem de ser eficaços, des del punt de vista dels objectius i traçar bé els itineraris. Un país lliure, no vol dir un país aïllat. Hem de tenir clar unes regles de joc", ha afirmat. "Ens hem de conjurar per ser eficaços", ha reblat sense referir-se a Oriol Junqueras. El missatge al líder d'ERC hi era implícit.
El segon ingredient que, segons Mas, defineix la nova actitud que reclama, és la generositat. "Hem de ser generosos. I això no és fàcil en política. És difícil però no és impossible. És molt humà en les actituds de les persones, que primer t'hi posis tu, després el col·lectiu proper, pot ser un partit polític, i finalment el conjunt de tot, el país. Un actitud nova i generosa és invertir els termes: primer el país, després el col·lectiu proper, que podria ser el partit, i en últim terme el jo", ha reflexionat Mas davant d'un auditori expectant. "Si no és així, haurem perdut una ocasió històrica d'aconseguir la llibertat", ha afegit.
El president de la Generalitat, acompanyat del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit l'acte de presentació de la 'Història de la humanitat i la llibertat', una obra de Sàpiens Publicacions. "L'anhel de llibertat ha estat una constant històrica", ha reflexionat Clàudia Pujol, de Sàpiens, que també ha dedicat una frase a Artur Mas, per referir-se a l'actualitat política. "Sense un president que no hagués sabut interpretar els anhels del seu poble, avui no estaríem tan a prop de la llibertat", ha afegit Pujol. L'obra, la primera història de la humanitat en català que té com a fil conductor la llibertat, tindrà 20 volums i es podrà trobar els quioscos a la primavera.
En la presentació del treball que proposa Sàpiens, l'historiador Josep Maria Solé i Sabaté ha fet un repàs històric als personatges que han construït espais de llibertat. Ha acabat la seva intervenció fent una referència al 9-N. "És el triomf de la llibertat individual i col·lectiva d'un poble, i és la fi de la por a l'Estat", ha expressat. "Al segle XXI, els catalans ens hem mirat a nosaltres mateixos, per fer de la llibertat el motor de la nostra història", ha sentenciat.