Boi Ruiz a Joan Herrera: "Digui'm una sola privatització que s'hagi produït des del 2011"
El conseller de Salut retreu a l'oposició que vulgui desgastar el Govern amb declaracions que no s'ajusten a la realitat. "Estendre el mantra de la corrupció li fa mal al país i al sector sanitari, perquè és mentida", afirma Ruiz
BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha retret a l'oposició que utilitzi afirmacions que no s'ajusten a la realitat per definir la gestió del Govern en matèria de salut i ha defensat la transparència en la presa de decisions. "Digui'm una sola privatització que s'hagi produït des del 2011", ha afirmat el conseller, dirigint-se al líder d'ICV, Joan Herrera. "Ha canviat alguna cosa en el nostre sistema de salut? Fa la impressió que en els últims anys ho hem canviat tot i que hi ha una perversa relació entre el sistema públic i el privat", ha afegit Ruiz. El conseller ha afirmat que Catalunya continua disposant "d'un dels millors sistemes sanitaris del món, agradi o no agradi a alguns", i ha lamentat que s'hagi de fer un debat al Parlament per trobar solucions al sistema quan el Pacte Nacional de Salut "ha quedat aturat".
El Pacte Nacional per la Salut, de fet, va començar a discutir-se el maig del 2013 amb la participació de tots els partits polítics, sindicats, patronals i associacions sanitàries. Finalment, i després de reunions setmanals que es van prolongar durant mesos per trobar el mínim comú denominador, es va entrar al Parlament al març del 2014, però només amb el suport polític de CiU i ERC. També se'n van despenjar els quatre sindicats -Metges de Catalunya, CCOO, UGT i Satse- i la patronal privada ACES.
El conseller, que ha fet una defensa de la gestió en matèria de sanitat de l'executiu de CiU, ha dit que el "sorprèn que algun legislador digui que hi ha opacitat". "El Barnaclínic aprova els pressupostos al Parlament", ha exposat, abans d'argumentar que les crítiques només persegueixen el "rèdit polític". Ruiz ha criticat que hi hagi acusacions generalitzades de corrupció sobre els gestors del sistema sanitari. "Estendre el mantra de la corrupció li fa mal al país i al sector sanitari, perquè és mentida. No fem una extensió generalitzada de coses que no són", ha dit. A més a més, Ruiz ha subratllat que la Generalitat té "un problema econòmic d'una alçada brutal". I, com a exemple, ha recordat que el Govern ha d'afrontar "venciments de més de 5.000 milions en inversions d'aquí a 2039".
"Si algú té altres mesures, que me les expliqui"
El titular del departament de Salut ha justificat les mesures que ha pres el Govern en els darrers anys per ajustat el pressupost. "Vam haver de fer mesures de xoc. Si algú té altres mesures, que me les expliqui", ha afirmat el conseller, que ha lamentat que "l'element amnèsic plani sobre aquest hemicicle" i que l'oposició hagi fet el "ridícul" en segons quines denúncies del funcionament del sistema. "Hauríem pogut no fer res. I tots saben que al mes d'octubre el sistema ja hauria estat insostenible. No hauríem pogut pagar les nòmines", ha raonat Ruiz, que ha recordat l'única solució que quedava al Govern era prendre mesures que afectessin als salaris, les despeses de farmàcia i les noves inversions.
El ple monogràfic sobre el sistema públic de salut van sol·licitar-lo a l'abril el PSC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP. Els grups de l'oposició han intervingut abans que Mas. Han reclamat a l'executiu de CiU més control i transparència en el funcionament del sistema sanitari, i han posat sobre la taula la reforma de la llei sanitària de Catalunya.
Reformes pendents
El conseller ha acceptat, en tot cas, que hi ha diversos reptes pendents que s'haurien d'afrontar al més aviat possible. Entre ells ha citat "recuperar la confiança del món professional" i construir un sistema centrat en l'atenció a la cronicitat i la dependència -un fenomen sanitari creixent per l'envelliment de la població.
A més a més, sense esmentar la llei sanitària catalana, sí que ha reconegut la necessitat de fer diversos canvis legislatius: una nova llei del medicament, una altra que reguli el mecenatge, una que tingui en compte les professions sanitàries i una quarta que es centri en el "règim de contractació pública". Sobre aquest últim punt hi ha aprofundit una mica més, en considerar que és un dels focus que ha generat més crítiques sobre la seva suposada voluntat privatitzadora, particularment després que s'hagi anul·lat dos cops la concessió a l'empresa privada Eulen de la gestió del CAP de l'Escala.
Boi Ruiz, que sempre ha defensat que la Generalitat està lligada de mans i peus per impedir que empreses privades es presentin als concursos per a la gestió de salut perquè això ho fixa la llei de contractes de l'Estat, ha assegurat que la reforma a nivell europeu de la directiva que ho regula obre la porta a que el Govern pugui fixar condicions que impedeixin aquesta participació. "Tenim l'oportunitat de fer-ho i treure d'un cop el debat" de la suposada privatització, ha assegurat. Aquest canvi, ha afegit, és "força urgent" perquè "venceran molts contractes molt aviat" i segons la llei de contractes de l'Estat és possible que entitats privades es presentin a aquests concursos.