Política03/12/2015

Mas: "La voluntat del Parlament no es pot anul·lar"

El president de la Generalitat deixa entreveure que no aturarà res del procés sobiranista per una sentència del tribunal constitucional que, això sí, admet que "anul·la jurídicament" la declaració rupturista

Marc Colomer
i Marc Colomer

BarcelonaLa sentència del Tribunal Constitucional "anul·la jurídicament" la declaració rupturista del Parlament, però en cap cas suposa un punt final per al procés sobiranista. Ras i curt, així s'ha expressat el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha advertit que "la voluntat del Parlament no es pot anul·lar" a cop de tribunals,perquè es tracta d'un afer de naturalesa política que, com a tal, s'ha de resoldre no per la via jurídica, sinó per la via política del "diàleg", per bé que ha deplorat que el govern espanyol "ni tant sols vol seure a parlar".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així s'ha expressat el president de la Generalitat aquest dijous en declaracions a la SER després que el Tribunal Constitucional liquidés de dalt a baix i en un temps rècord la declaració d'inici del procés d'independència que va aprovar el Parlament per majoria absoluta el 9 de novembre d'enguany, un any després del procés participatiu del 9-N. Mas ha assegurat que, si és investit president, seguirà desenvolupant políticament allò que recollia la declaració malgrat la sentència del TC.

Cargando
No hay anuncios

Lleis a punt, però no opetarives

"Políticament hem de seguir endavant, perquè hi va haver eleccions, hi ha majoria absoluta al Parlament, i això obliga a complir el mandat democràtic, que no ens permet declarar independència perquè no passa del 50% dels vots, però sí que permet iniciar el procés, que és el fons de la resolució del Parlament", ha afirmat. Però això vol dir que se saltarà el veto del TC a allò que recull la declaració rupturista? Sí, impulsarà, en cas que l'investeixin, diu, els textos legals de la llei de transitorietat, de la seguretat social, de la Hisenda pròpia i del procés constituent, sense que això, argumenta, impliqui desobeir. Perquè les lleis no seran operatives fins al moment efectiu de la desconnexió jurídica, que ha insistit que vol fer de forma negociada i acordada amb l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Però sigui com sigui, ha alertat que en qualsevol cas, el contenciós Catalunya Espanya no es resoldrà a cop de recursos al Tribunal Constitucional i querelles per la via penal, sinó per la via política del diàleg, la negociació i l'acord, que ha subratllat que ell vol que sigui per a la desconnexió per a la fundació d'un estat independent.