Mas considera una "vergonya" que la fiscal general de l'Estat qualifiqui el procés català de "tirania"
El president de la Generalitat defensa que si la voluntat popular no hagués pogut canviar democràticament les lleis les dones no votarien i "estaríem a l'Edat Mitjana"
Móra d'EbreEl president de la Generalitat, Artur Mas, considera una "vergonya" que la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, identifiqués el procés sobiranista de Catalunya amb el concepte de "tirania". "És una vergonya que es digui tirania a l'essència de la democràcia i al fet que la gent pugui prendre decisions", ha assegurat el president en una acte preelectoral de la candidatura de CiU de Móra la Nova (Ribera d'Ebre). Segons ha explicat, si el poble, a través de les urnes, no hagués pogut canviar les lleis "la humanitat no hauria progressat": "les dones no podíeu ni votar" i "estaríem encara a l'Edat Mitjana".
Mas s'ha mostrat indignat amb les declaracions de Madrigal en què carregava frontalment contra el procés sobiranista i el situava a l'altra banda de la democràcia sorgida dels principis de la Il·lustració. "Escoltar la gent, escoltar-la bé, traduir això en votacions a les urnes, deixar la decisió a la població, actuar en conseqüència i jugar-se-la, ara resulta que això és tirania", ha argumentat, contrariat. "Els demòcrates mai definirien com a tirania escoltar la gent i actuar en conseqüència", ha reblat.
En el context de la precampanya de les eleccions municipals, Mas ha advocat per "la defensa de la dignitat del poble trepitjada per l'estat espanyol" com un dels elements centrals del debat, amb prioritat, però, per la qüestió de l'economia i la "batalla pels instruments de decisió" del país que haurien de permetre transformar-la. Ha reconegut que la greu crisi econòmica dels últims anys ha deixat "ferides profundes" i confia que el "canvi de tendència" serveixi per curar-les. "Aspirar que Catalunya sigui un estat no és fer una Catalunya de cartó pedra", ha afirmat, i ha situat el país com a equiparable a altres estats d'Europa de la mateixa mida, que es troba condicionat per aquesta falta d'"eines de decisió".
Monedero i Podem
Durant el seu discurs, el president també ha furgat, mitjançant les seves habituals metàfores marineres, en el malestar intern a Podem, després de l'anunci de la marxa del seu número dos, Juan Carlos Monedero, just abans de la campanya electoral de les municipals, crític amb el rumb de la formació. "Alguns que volen ser capitans però no tenen experiència, abans de començar la navegació ja es barallen entre ells", ha arrencat. "Que després de molts anys de matrimoni tinguis alguna baralla és normal. Però si abans de començar la vida en comú ja hi ha batusses i baralles i uns critiquen els altres, mal senyal. Això en formacions polítiques de nova creació i que diuen que estan de moda, que se'n parla molt i surten molt a la televisió", ha tancat.