Mas: "El que trenca la convivència és no deixar votar"

El president de la Generalitat creu que els missatges d'alerta del govern espanyol sobre els suposats efectes nefastos de la consulta formen part de la seva "guerra bruta"

R. Mateos / O. March
07/01/2014
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest dimarts que "el que trenca la convivència" no és promoure una consulta per decidir el futur polític de Catalunya sinó "no deixar votar" el poble català. En la seva roda de premsa per fer balanç del 2013 i plantejar els reptes per al 2014, Mas ha denunciat que els missatges d'alerta que llança el govern espanyol sobre les suposades conseqüències nefastes que comporta la consulta sobiranista "són un recurs més de la guerra bruta" contra el procés català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha subratllat que a la resta del món democràtic "tothom entén" el lema "deixeu-nos votar" que abanderen les forces del dret a decidir a Catalunya. A més, ha fet una crida a les institucions espanyoles a enterrar els "dimonis" del passat i que van desembocar en la Guerra Civil. Segons Mas, la relació Catalunya-Espanya "ha arribat fins a aquí". Ara cal deixar que els catalans es pronunciïn, "sense dramatismes innecessaris, sense por de la democràcia".

Diàleg amb Rajoy

Mas ha reconegut que la relació amb el govern espanyol ara per ara és "tensa", però ha ofert "mà estesa" per dialogar i arribar a acords. "Però per donar-se la mà fan falta dues mans esteses, la nostra ho està", ha garantit Mas, que voldria veure una "voluntat real" de diàleg a Madrid, "més enllà de les paraules". El govern de Rajoy, ha remarcat Mas, "no pot anar en contra de més d'un 70% de la població catalana, que aspira a poder votar sí o no".

El passat 29 d'agost, Mas i Rajoy van trobar-se a Madrid per conversar en privat sobre la consulta, i el president de la Generalitat va endur-se la sensació que arribar a un acord era "tremendament difícil" però que el diàleg "no s'havia d'interrompre i calia esgotar tots els mecanismes" per conversar. Per Mas, la línia vermella de tota negociació amb l'Estat és que la "decisió final" sobre el futur estatus polític de Catalunya ha de quedar en mans del poble català, perquè "s'està jugant el seu futur, i per molt de temps".

El president ha reiterat la seva intenció de cridar a les urnes els catalans el 9 de novembre d'enguany, i tindrà una empara legal: "Convocaré la consulta d'acord amb un marc legal", ha insistit.

Internacionalització del procés

D'altra banda, Mas ha justificat l'enviament de la seva carta als màxims mandataris europeus per explicar-los l'estat del procés sobiranista. La seva intenció, ha dit, no és acumular pronunciaments explícits de suport sinó mantenir "puntualment informats" els governs europeus sobre com evoluciona el procés, perquè "ningú no pugui dir que no sap què passa".

stats