Política31/07/2013

Mas es blinda contra tota sospita i desafia l'oposició a presentar una moció de censura

El president es refia "al cent per cent" dels extresorers del seu partit, tot i que tenien "plens poders" sobre les finances convergents i podien actuar "sense consultar" la direcció política

Roger Mateos
i Roger Mateos

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha intentat blindar aquest dimecres contra tota sospita pel cas Palau, perquè tot i haver ocupat el càrrec de secretari general de CDC mai va tenir el control de les finances del partit. Mas ha explicat que a mitjans dels anys noranta el partit va decidir concedir "plens poders" al tresorer. Es va "separar la direcció de les finances de la direcció política del partit", de manera que el tresorer podia fer "el que cregués, sense consultar res a ningú, només havia de retre comptes als òrgans del partit sobre la liquidació de l'any".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que alguns portaveus de l'oposició li hagin demanat que es comprometi a plegar si la justícia demostra que CDC es va finançar irregularment a través del Palau de la Música, Mas ha considerat "absolutament desproporcionada, exagerada i partidària" la petició, i els ha desafiat a presentar una moció de censura. "Presentin-la i guanyin-la. Jo no em comprometré a plegar com a president de la Generalitat. No he estat imputat ni he estat el responsable de les finances del partit", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

En la seva compareixença en comissió al Parlament per donar explicacions pel cas Palau, s'ha defensat d'aquells que el posen en el punt de mira com a secretari general, durant molts anys, de Convergència. "Mai vaig intervenir en les finances del partit", ha subratllat. Carles Torrent –tresorer fins a la seva mort, el 2005– i Daniel Osàcar –que el va succeir i que està imputat pel cas Palau– "es podien arribar a vendre tot el patrimoni del partit sense consultar-ho", ha assegurat Mas, que malgrat tot ha considerat "un encert" aquest mètode organitzatiu i ha remarcat que es refia "al cent per cent" de tots dos. Amb tot, ha evitat posar-hi la mà al foc: "Sempre et pots equivocar".

Reunions amb Millet

Cargando
No hay anuncios

Ha reconegut haver-se reunit, fins i tot "a Menorca", amb l'antic responsable del Palau de la Música i principal implicat en la trama corrupta del cas, Fèlix Millet, però "mai" va comentar amb ell res relatiu a les finances de CDC. Davant la remor de comentaris dels portaveus de l'oposició presents a la sala, ha ironitzat sobre les relacions que mantenia Millet amb dirigents de colors polítics molt diferents: "Ara resulta que haver-se reunit amb el senyor Millet era pecat mortal". Mas ha recordat que a Millet "tothom li donava medalles" i fins i tot "hi havia competència entre els partits" per ser els primers a demanar al Congrés subvencions públiques per al Palau.

Mas també s'ha compromès a prendre mesures si es demostra que CDC es va lucrar il·legalment en l'anomenat cas Palau. Mas, que ha comparegut davant la comissió d'afers institucionals acompanyat de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i del conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha rebatut les acusacions de finançament irregular de CDC mitjançant presumptes comissions il·legals cobrades de la constructora Ferrovial, a través del Palau de la Música, per l'adjudicació d'obra pública. En la seva intervenció inicial, ha negat qualsevol "tracte de favor" a Ferrovial.

Cargando
No hay anuncios

El president ha assegurat que, si al final del procés judicial arribés a la conclusió que Convergència va cobrar comissions irregulars a través del Palau de la Música, ordenarà al seu partit que torni "fins a l'últim cèntim d'euro". "Estic convençut que no passarà, però si no fos així, actuarem com hem actuat en el passat" per tornar aquests diners, ha afegit. Mentre no hi hagi una "sentència definitiva" ha demanat que es respecti el principi de presumpció d'innocència i que la defensa pugui gaudir d'un tracte igual que l'acusació. Especialment molest s'ha mostrat amb el portaveu socialista, Maurici Lucena, de qui ha rebatut les crítiques rememorant que el seu partit va ser condemnat pel cas Filesa.

A més, ha posat en relleu que ni ell, ni cap conseller del Govern, ni cap membre de l'actual direcció de CDC es troba imputat en el cas. Els dos únics imputats convergents són l'extresorer Daniel Osàcar i l'exdiputat Jaume Camps. Davant les peticions de l'oposició perquè faci net dins del seu partit, s'ha preguntat: "Com volen que depuri responsabilitats de gent que ja no té càrrecs?". Si de la sentència es desprenguessin més implicats, mirarà si se'n poden depurar responsabilitats.