FINANCES PÚBLIQUES
Política30/10/2014

Mas s’obre a negociar els comptes amb el PSC

El Govern presentarà abans de final d’any els pressupostos del 2015 tot i no tenir lligat cap suport

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaDe la sessió de control d’ahir al Govern se’n va poder treure una conclusió clara: l’executiu presentarà abans d’acabar l’any al Parlament el projecte de pressupostos per al 2015. Ho van confirmar tant el president de la Generalitat, Artur Mas, com el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell. Ara bé, el que encara no té el Govern és la garantia que els comptes s’aprovaran, perquè de moment no té lligat cap acord amb els grups de l’oposició.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A hores d’ara, Mas ja és conscient del rebuig frontal d’ERC a prestar els seus vots. Ahir el cap de files dels republicans, Oriol Junqueras, va reiterar que no participarà en l’elaboració d’uns nous “pressupostos autonòmics”. En la rèplica, Mas va recordar-li que Catalunya encara no té estat propi i pateix les conseqüències d’un sistema de finançament “injust”. ERC està disposada a donar suport a una pròrroga pressupostària a canvi que el Govern anticipi eleccions, dissenyi un full de ruta clar cap a la independència i recuperi la paga doble als funcionaris.

Cargando
No hay anuncios

L’opció de prorrogar els comptes del 2014 no convenç, però, el Govern. “És millor presentar un pressupost que anar a una pròrroga. Això està decidit i la maquinària funciona a tota intensitat”, va assegurar ahir Mas-Colell. Per donar llum verda als comptes, l’executiu haurà de buscar els suports -encara que sigui en forma d’abstenció- que li donin la majoria necessària. Després del nodels de Junqueras, Mas no es tanca a parlar-ne amb el PSC, que amb el vot dels seus 20 diputats podria validar els pressupostos i que ja s’ha ofert a negociar. Mas va suggerir al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que, si vol abordar aquesta negociació, abans se sumi al 9-N, perquè “si hi són serà més fàcil parlar de tota la resta”.

Iceta, des dels passadissos del Parlament, va replicar: “Si canvien la pregunta [del 9-N], estem disposats a parlar del que sigui”. Va fer notar que Mas “és en un atzucac”, perquè “amb qui organitza el 9-N no pot governar [en al·lusió a ERC]”. “I els que el podríem ajudar a governar no estem al 9-N”, va dir. Però no va descartar negociar els comptes: “Si els vol presentar en un marc d’un mínim de discussió, potser que en comencem a parlar abans que sigui tard”.

Cargando
No hay anuncios

Després d’explicar que el Govern “ha hagut de recompondre l’estratègia” pressupostària després de l’esquerda en el pacte amb els republicans, Mas va admetre que presentar el projecte pressupostari sense tenir lligat encara cap suport “és una operació de risc”. Però està decidit a debatre’l a la cambra. Un dels objectius del Govern és intentar abonar totes les pagues als treballadors públics. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va evitar encara aclarir si es retornarà la paga extra als funcionaris i es va limitar a dir que el Govern està preparant uns pressupostos “amb la ferma voluntat” de recuperar la paga doble i el 15% de sou i feina dels interins. No va concretar què passarà si ni ERC ni cap altre grup s’avé a votar uns nous comptes. Ortega va emplaçar ICV-EUiA a donar suport als pressupostos per fer possible el pagament de totes les nòmines. “Donin suport a aquests pressupostos. La voluntat del Govern és recuperar aquesta paga i revertir les retallades”, va respondre a una pregunta d’un diputat ecosocialista.

Uns pressupostos “difícils”

Cargando
No hay anuncios

Tot i reafirmar que l’executiu ja els està preparant, Mas-Colell va admetre que seran uns “pressupostos difícils” per tres motius. El conseller va criticar que l’objectiu de dèficit imposat pel ministeri d’Hisenda -ara el 0,7% del PIB-“no té ni cap ni peus”. “És un exercici d’asfíxia de les autonomies”, va lamentar el conseller, que va avançar que “ni aquest any ni el que ve” les comunitats autònomes el compliran. Els altres esculls que veu als comptes són els ingressos i la despesa, “que ja no pot reduir-se més”. A preguntes d’una diputada del PSC, el conseller va demanar “negociació política” per aprovar els comptes. “O se’ns dóna més flexibilitat per al dèficit o incrementem els ingressos o abaixem la despesa”, va resumir. La diputada socialista Alícia Romero també va manifestar la predisposició del seu grup a donar suport als comptes si asseguren una reforma fiscal. Amb la seguretat que els comptes es debatran a la cambra, ara falta veure si tindran prou suports -i sota quines condicions- perquè s’aprovin.