Política 15/11/2014

Mas diu que el projecte català és "profundament europeista" i no "nacionalista", en un article a 'Le Figaro'

El president de la Generalitat vol marcar distàncies amb el concepte 'nacionalisme', que a França és un terme "menystingut i desprestigiat"

Carme Riera
2 min
Artur Mas, ahir durant la sessió de control al Parlament, la primera després del 9-N.

ParísArtur Mas, president de la Generalitat, explica en un article al diari francès 'Le Figaro' que el procés català "és profundament europeista" i no "nacionalista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A França, el concepte 'nacionalisme' és un terme "menystingut i desprestigiat" i per això ha volgut marcar distàncies en un article en aquest diari francès conservador, de molta difusió i que va entrevistar-lo fa uns mesos.

"La voluntat dels catalans de poder escollir el seu futur no té res a veure amb el nacionalisme", diu el president, i detalla que molts catalans tenen els orígens fora de Catalunya. "Seríem irresponsables si pretenguéssim construir, sobre aquesta realitat, un projecte polític de caràcter nacionalista", afegeix. "El projecte polític que voldríem adoptar és aquell que permetrà construir un país lliure, integrador, fraternal, unit a valors compartits i plurals dins la seva diversitat", apunta, i subratlla també que la intenció dels catalans "no és aixecar fronteres". "Al contrari", afegeix: "El catalanisme ha estat, és i serà un moviment profundament europeista".

Mas es pregunta per què tanta gent va voler votar el 9-N si era una consulta que no tenia cap efecte. "La resposta és simple", diu. "Perquè nosaltres, els catalans, volem decidir en plena llibertat el nostre futur polític", diu el president. "És sorprenent constatar que en ple segle XXI encara hi hagi gent que ha de reclamar aquest dret", afegeix abans de recordar que "el govern espanyol ha intentat bloquejar fins al darrer moment aquestes eleccions [...] sense voler comprendre que aquest moviment té un origen polític que requereix, clarament, una solució política".

Per aquest motiu reclama el mateix dret que han tingut els escocesos, els quebequesos i els lituans. Descrivint les "llargues cues" que molts catalans van fer "durant hores" per "dipositar la butlleta de vot dins l'urna", i recordant que "alguns van agafar l'avió i van travessar continents per poder-ho fer", Mas subratlla que "ni el govern català, ni els catalans tenen el més mínim problema amb els ciutadans espanyols", i afegeix que està "convençut que una part significativa dels espanyols respecta el dret dels catalans a decidir el seu futur".

stats