RELLEU NACIONALISTA
Política24/07/2014

Mas prepara una sacsejada a CDC

El president se cita amb la cúpula mentre Rull i Turull segueixen com a favorits pel relleu de Pujol

Oriol March

BarcelonaEl despatx que Artur Mas té al Parlament es va convertir ahir en una desfilada d’alts càrrecs de Convergència. El president de la Generalitat -i de CDC- ha assumit el control del relleu d’Oriol Pujol a la secretaria general de la formació i dels canvis que té previst introduir a la direcció del partit. “Les modificacions no tindran a veure només amb qui se situï al capdavant de l’executiva, sinó que s’esperen entre quatre i cinc canvis més”, indicaven ahir a l’ARA fonts coneixedores dels plans de Mas. La gran incògnita, tanmateix, segueix sent qui ocuparà la secretaria general adjunta de CDC, la fórmula tècnica més probable que se seguirà per succeir Pujol, tenint en compte que el càrrec de secretari general només es pot substituir en un congrés i la direcció ja ha descartat que se’n celebri un. Jordi Turull, president del grup parlamentari, i Josep Rull, secretari d’organització, són els dos dirigents més ben situats per dirigir la maquinària.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Tot segueix obert i tots dos mantenen les opcions”, assenyalaven ahir fonts coneixedores dels contactes. Mas es va reunir una hora i mitja al seu despatx amb Rull i Lluís Corominas, vicesecretari de coordinació institucional, els dos dirigents que han comandat la interinitat a CDC des de fa setze mesos, els que fa que Pujol està imputat pel cas de les ITV. Irene Rigau, consellera d’Ensenyament i presidenta del consell nacional de Convergència, també va ser rebuda per Mas, igual que Joan Ramon Casals i Laura Costa, membres de la direcció encarregats de la política municipal. Al vespre va ser el torn de Marta Pascal, presidenta de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC). “Mas no es limitarà a un canvi per dalt”, insisteixen dirigents de Convergència consultats.

Cargando
No hay anuncios

Canvis per “agafar impuls”

CDC s’ha pres l’adéu definitiu de Pujol -segons un sector notable del partit, ha arribat “excessivament tard”- com una oportunitat per agafar impuls de cara a la tardor decisiva que encara el país. Per aquest motiu, Mas vol introduir canvis a la direcció que afectaran entre quatre i cinc posicions. L’hermetisme del president és elevat, però, segons diversos membres de la direcció consultats, hi ha un nom que guanya posicions per obtenir més pes a la cúpula del partit. Es tracta de Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, que aquest dimarts va rebre l’escalf de Mas en la seva presentació com a candidata a la reelecció.

Cargando
No hay anuncios

“És un lideratge que va més enllà de Sant Cugat. Quan la Mercè Conesa parla, la gent escolta. I això és una virtut excepcional”, va considerar Rull en aquest acte de presentació. A la direcció de Convergència s’assumeix que falten dones amb projecció pública -al Govern només n’hi ha tres: Joana Ortega (Unió), Neus Munté i Irene Rigau- i assenyalen Conesa com a opció de futur. L’alcaldessa de Sant Cugat, que governa amb majoria absoluta, forma part de l’executiva de CDC com a membre triat per la comissió nacional de política municipal, òrgan intern d’alcaldes presidit per l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias. No es descarta que més cares locals del partit presents a l’executiva siguin promocionades en la sacsejada.

Dilluns, data límit per decidir

Cargando
No hay anuncios

Aquests canvis se seguiran treballant avui al Parlament i està previst que la decisió definitiva es prengui a finals de setmana. “Com a màxim, dilluns vinent, quan es reunirà el secretariat permanent”, apunten fonts nacionalistes. Dilluns també hi ha programada una reunió de quadres del partit que se celebra cada sis mesos i que s’havia de fer -i es va ajornar- en dates de la campanya de les europees del 25-M.

Els canvis a la direcció de CDC coincideixen amb el relleu a la secretaria general de CiU, que ocuparà Ramon Espadaler després de la dimissió de Josep A. Duran i Lleida. La federació encararà la tardor -el consell nacional de CDC es reunirà el 6 de setembre per ratificar els canvis- amb cares noves i amb el procés sobiranista a alta temperatura.