Mas prepara l'endemà de la consulta
Encarrega als experts que defineixin les estructures necessàries per arribar amb èxit a l'estat propi
BarcelonaEl Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), reunit ahir en sessió constituent, ja té definit el seu encàrrec principal: dibuixar l'endemà de la consulta. Així ho van confirmar ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i diverses fonts presents a la reunió d'aquest consell assessor, que integra representants del món acadèmic i de la societat civil catalana. El seu president, que també ho és de l'Institut d'Estudis Autonòmics, Carles Viver Pi-Sunyer, va ser explícit en el seu parlament i va deixar clar que hi hauria "molta feina" aquest 2013. De fet, es preveu que emetin fins a vint informes al llarg de l'any. El que farà referència a la consulta i a les múltiples vies per exercir el dret a decidir estarà llest abans de l'estiu, segons Homs.
"De documents sobre models de finançament en tenim molts. En canvi, sobre la transició nacional no", va reflexionar el conseller de la Presidència, que va ser un dels quatre membres del Govern que van assistir a la primera reunió de l'organisme que ha d'ajudar a fer realitat el gran objectiu de la legislatura. També hi van ser el president Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i el conseller de Justícia, Germà Gordó. Tots van ser testimonis de l'exposició dels plans de Viver Pi-Sunyer en quatre àmbits: la creació d'estructures d'estat, la definició dels processos cap a l'estat propi, l'àmbit econòmic i altres aspectes com la doble nacionalitat i les llengües oficials de l'estat català. Els informes seran periòdics i s'acumularan a finals d'any, tenint en compte la feina prèvia d'elaboració.
Repartiment d'actius i Europa
En el seu discurs a porta tancada, Mas va tornar a comprometre's amb la consulta i amb l'estat propi. Per arribar-hi, els experts hauran de tractar assumptes tan concrets -i decisius- com el repartiment d'actius amb Espanya en el procés d'independència, el marc jurídic necessari -a nivell penal i mercantil, per exemple- de la Catalunya sobirana, o bé la creació d'un banc central i la creació d'agències reguladores. El banc central, per exemple, ja està inclòs en el pacte CiU-ERC per a aquesta legislatura, de la mateixa manera que la Hisenda pròpia està inclosa entre les prioritats de l'actual Govern.
Un dels informes del CATN estarà centrat en la pertinença a la Unió Europea (UE), "un assumpte que va suscitar molt debat durant la campanya", va afegir Homs. Això inclourà les relacions amb Espanya després de l'assoliment de l'estat propi i els vincles amb la comunitat internacional. "S'avaluaran les conseqüències de cadascuna de les vies per al dret a decidir", va afegir el conseller de la Presidència.
De tots aquests àmbits ja existeixen informes, alguns dels quals elaborats per membres del CATN. Malgrat això, Viver Pi-Sunyer va ser molt explícit en el seu discurs: "Cal documentació nova". Aquesta documentació nova, segons va reiterar Homs, estarà farcida "de notes a peu de pàgina", en un intent d'aportar rigor al debat sobiranista perquè la ciutadania arribi com més informada millor a la consulta.
Els membres de l'organisme no podran fer declaracions en tant que integrants del CATN, i ahir només el sociòleg Salvador Cardús va atendre els mitjans a l'entrada de la reunió. "La nostra feina serà fer un full de ruta i dibuixar camins precisos", va afirmar. Tres dels membres del consell assessor -Germà Bel, Àngel Castiñeira i Carles Boix- no van assistir a la reunió perquè estaven a l'estranger. Sí que hi va acudir Rafael Grasa, director de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que va ser confirmat ahir mateix com a catorzè membre del CATN.
La sessió constituent va servir per nomenar vicepresidenta de l'organisme Núria Bosch, catedràtica d'economia pública de la UB. El pla definitiu de treball del consell assessor es definirà al llarg de les pròximes tres setmanes, segons va explicar Viver Pi-Sunyer. Els informes trigaran una mica més.