ELECCIONS 20-D
Política04/12/2015

Mas crida a mobilitzar el sobiranisme per no “regalar” vots a PP i C’s

Democràcia i Llibertat s’erigeix en hereva del 9-N i de l’esperit de Junts pel Sí

Oriol March
i Oriol March

BarcelonaA cada campanya electoral Artur Mas augmenta els decibels de les seves intervencions. El president en funcions va obrir ahir la ruta de Democràcia i Llibertat cap als comicis del 20-D amb un discurs inusualment alterat en què va demanar al sobiranisme que es mobilitzi per no “regalar” vots als que volen “enfonsar” Catalunya, en referència al PP i a Ciutadans (C’s). “Si algú es queda a casa i no vota, està regalant el vot”, va considerar Mas, que va vincular la independència als drets econòmics i socials dels catalans en plena ofensiva recentralitzadora de la maquinària del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Francesc Homs, cap de llista de la coalició que aplega CDC, Democràtes de Catalunya i Reagrupament, va defensar que a Madrid toca “fer possible” la independència. La candidatura s’erigeix com a hereva del 9-N -“Ens deien que ens cagaríem a les calces”, va dir Mas sobre la jornada de participació- i de l’esperit de Junts pel Sí, que va vèncer amb 62 escons a les catalanes. La revelació de la nit va ser el cap de llista al Senat, Miquel Àngel Escobar, que va considerar que en un país com Catalunya “hi cap tothom, també l’Anna Gabriel”. Les negociacions amb la CUP, en un moment incert, planen amb força sobre una campanya decisiva. Escobar va considerar que Mas és un conductor que “té carnet” i que cal un resultat “que tapi boques” i no obligui a canviar el lideratge a la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Són les segones eleccions que afronta CDC després del trencament amb Unió, i són també les segones a les quals es presenta en coalició i sense la marca pròpia al capdavant. En els comicis del 2011 CiU va obtenir un resultat excepcional: 16 diputats i més d’un milió de vots amb el pacte fiscal com a proposta estrella. La majoria absoluta incontestable del PP va fer que el nou model de finançament s’estavellés contra el mur de Mariano Rajoy. La federació va promoure acostaments, però no se’n va sortir.

A l’altre costat

Cargando
No hay anuncios

El candidat del 2011, Josep A. Duran i Lleida, estarà aquesta vegada a l’altre costat del ring. Els estrategs de Democràcia i Llibertat s’han avingut a fer un debat entre Homs i el líder d’Unió, que no mantenen precisament una relació fluïda. També n’han demanat un a Rajoy per debatre sobre Catalunya, però no hi ha pràcticament cap possibilitat que se celebri. En certa manera, forma part de l’estratègia de col·leccionar negatives de Madrid. “El diàleg, per nosaltres, no deixarà d’intentar-se”, raonen a Convergència, que es juguen el lideratge en el camp sobiranista en dura pugna amb ERC.

De fet, en precampanya -coincidint amb un augment de la duresa del missatge contra la CUP en plena negociació- Homs va assenyalar que després del 20-D s’obriria un escenari de “pacte, negociació i diàleg” a Madrid. Més endavant, arran de les suspicàcies que va generar la frase en sectors del sobiranisme, va matisar que el propòsit de Democràcia i Llibertat seria pactar la independència amb l’Estat. De fet, l’exconseller de la Presidència sosté sovint que Espanya és la primera interessada a acordar els termes de la secessió amb la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

És la primera vegada que Homs encapçala una candidatura. El seu entorn assenyala que coneix Madrid de la negociació de l’Estatut -en va ser ponent per part de CiU- i que la seva “fidelitat” a Mas farà que la interlocució al Congrés sigui molt millor que durant l’última legislatura, amb Duran al capdavant del grup nacionalista al Congrés.

Democràcia i Llibertat no serà el nom del futur partit que impulsarà CDC abans de dissoldre les sigles actuals, però sí que en serà la “llavor”, segons va explicar Mas en la presentació de la candidatura. Els dirigents del partit veuen “desgastada” la marca i la dinàmica interna per definir la nova estructura que s’accelerarà quan acabi la campanya. La celebració de primàries i l’entrada de cares noves -sota el lideratge, això sí, del mateix Mas- seran l’emblema de la nova Convergència que començarà a prendre forma quan hagi passat el 20-D.