POLÍTICA
Política06/04/2014

Mas, a les portes del 8 d'abril: "No es pot aturar la voluntat del poble de Catalunya"

Durant l'acte central de celebració del centenari de la creació de la Mancomunitat de Catalunya, el president de la Generalitat reivindica la "voluntat de pacte i entesa" amb què la delegació del Parlament anirà al Congrés a demanar la transferència de la capacitat de convocar referèndums

M.colomer
i M.colomer

BarcelonaEl dimarts 8 d'abril al Congrés no acaba res. Almenys això és el que es desprèn de la intervenció, aquest diumenge al migdia, del president de la Generalitat, Artur Mas, en el marc de l'acte central de commemoració del centenari de la creació de la Mancomunitat de Catalunya. Mas ha advertit que la majoria de partits espanyols podran rebutjar la cessió a la Generalitat de la capacitat de convocar la consulta del 9 de novembre, però "no podran aturar la voluntat del poble de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Perquè si el 1914 "uns pocs van fer molt amb molt poc", cent anys després, el 2014, la voluntat d'autogovern de la majoria social del país es manté, però ha canviat una cosa fonamental: "Ara no som pocs que volem fer molt, sinó que som molts que volem fer molt". El procés sobiranista ha planat damunt de l'acte commemoratiu al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat en totes i cadascuna de les intervencions, des de les dels quatre presidents de les diputacions provincials, fins a la de Mas, que ha definit el moment actual com el de la "simbiosi entre Enric Prat de la Riba i el president Macià). Això és, la combinació de la construcció del país a partir d'unes eines limitades i, d'altra banda, la definició de l'ideal.

Cargando
No hay anuncios

Voluntat de pacte i d'entesa

Mas ha reivindicat que, com van fer els de Prat de la Riba fa un segle, la representació del Parlament acudirà al Congrés amb "voluntat de pacte i entesa". A Mas l'han precedit els presidents de les quatre diputacions provincials, que el 1914 es van mancomunar en el primer intent insipient des de la derrota del 1714 de posar els fonaments d'una articulació administrativa unificada per a Catalunya. Mas ha destacat el paper que històricament ha tingut el món local en l'avenç social i nacional de Catalunya. Des del Consell de Cent de Barcelona, que el 1714 va assumir l'últim intent de resistència davant les tropes borbòniques, fins a l'Estatut del 1979, que el cop d'estat del 23-F va tornar a intentar fer descarrilar, o en última instància l'Estatut del 2006, escapçat pel Tribunal Constitucional malgrat que ja havia estat ratificat en referèndum vinculant, passant per la Mancomunitat o l'impuls dels dos estatuts de les dues repúbliques, avortats tots dos per cops feixistes.

Cargando
No hay anuncios

El president de la Generalitat ha acabat la intervenció amb una cita de Prat de la Riba que mostrava que l'horitzó d'aquella generació no acabava amb els poders administratius de la Mancomunitat sinó que anava més enllà. Una cita que entronca amb l'actual moment polític del país: "Tots volem per a Catalunya un cos d'estat".