CANVI DE CICLE
Política23/03/2013

Mas busca aire per al Govern obrint al PSC el pacte amb ERC

Apel·la a la responsabilitat política en una situació d'emergència nacional

Marc Colomer
i Marc Colomer

BarcelonaQuan el 26 de febrer Josep Antoni Duran i Lleida portava al Congrés una proposta de resolució que instava el govern espanyol a dialogar amb el Govern sobre el dret a decidir, ho feia sabent que s'enduria una victòria segura: o es dibuixava un front encara més ampli a favor del dret a decidir importable a Catalunya o els socialistes avantposaven la lleialtat al PSOE i CiU obria una nova via d'aigua a Pere Navarro. El PSC es va desmarcar del PSOE al Congrés, va prendre el guant de Duran i va traslladar aquell mateix text al Parlament en una votació que permetia escenificar un front democràtic d'amplíssim espectre a favor del dret a decidir que homologava el PSC en la centralitat política pel dret a decidir i calmava les aigües internes. I els sectors de CiU més partidaris de l'entesa amb el PSC -o refractaris a l'acord amb ERC- guanyaven un argument.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer un pas més ahir en aquesta direcció. Però mentre que Duran tensionava dijous a Madrid l'acord amb ERC -ahir Alícia Sánchez-Camacho ja el donava per liquidat-, Mas es mostrava "raonablement satisfet" del pacte amb els republicans. Ara bé, davant el que va definir com una situació d'emergència nacional, en una entrevista a El món a RAC1 va reiterar l'apel·lació a la responsabilitat i va tornar a convidar el PSC a sumar-se a l'entesa que manté amb els republicans. Busca aconseguir així més aire -fortalesa interna- davant l'asfíxia financera. Mas fins i tot va posar damunt la taula la possibilitat que tant Pere Navarro com Oriol Junqueras assumeixin carteres en el seu Govern. La pilota és ara damunt la teulada dels socialistes, que han atribuït en bona part al pacte amb ERC la "inestabilitat" de les últimes setmanes.

Cargando
No hay anuncios

I Navarro ja deixava entreveure la resposta abans de conèixer l'oferiment de Mas: reiterava l'aposta per un "Govern d'unitat", que, això sí, no necessàriament hauria d'estar presidit per Mas. En declaracions a Ràdio 4, Navarro interpretava que Mas i alguns consellers del Govern viren cada cop més cap als plantejaments del PSC a favor del "diàleg i l'entesa" amb l'Estat i amb els partits. Però a la vegada tancava la porta a sumar-se als pressupostos del 2013.

Erosió republicana

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que el president de la Generalitat va deixar clara la bona sintonia amb els socis republicans, ningú perd de vista, però, el neguit de sectors de CiU davant els indicadors que apunten a una tendència a la baixa en benefici d'ERC, a qui retreuen que marqui perfil propi en matèria pressupostària o la Corporació de Mitjans Audiovisuals. Els republicans interpreten la pressió com a intents de desestabilitzar el pacte i, de retruc, el procés sobiranista. Els dirigents d'ERC insisteixen que no es mouran dels acords subscrits amb CiU, però en privat els seus dirigents admeten que l'entesa "no passa pel millor moment". Alerten que el preu de l'acostament al PSC no pot ser alentir el procés. Ahir Oriol Junqueras va deplorar a Catalunya Ràdio el fet que, "impunement", Duran "constantment posa en dubte el procés, el mateix president, els consellers i el paper d'ERC".

Tot plegat cal contextualitzar-ho en un escenari de risc de fallida de la Generalitat -consellers com Santi Vila han alertat de serioses dificultats per afrontar en pocs mesos el pagament de les nòmines-, que porta els republicans i sectors de CDC a flirtejar amb la possibilitat que s'hagi d'accelerar el procés d'emancipació nacional. Després que el govern espanyol s'obrís dijous en el Consell de Política Fiscal i Financera a flexibilitzar el dèficit per a aquest any, Mas admetia que s'ha obert una "escletxa" per dialogar amb Madrid, si més no sobre pressupostos. Va tornar a situar la recuperació econòmica com a prioritat absoluta, però va insistir que la consulta és irrenunciable. Va admetre, però, que en aquest àmbit l'Estat "probablement dirà que no". "Ho hem d'intentar. El diàleg amb el govern espanyol és bàsic", va assegurar el president, que va recordar que tant el programa de CiU com l'acord d'estabilitat i les declaracions parlamentàries així ho marquen. Ara bé, també va reiterar que buscarà "tots els marcs possibles" per fer la consulta.

Cargando
No hay anuncios

A l'altre costat, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, optava per alliçonar CiU i ERC sobre prioritats i s'aferrava a la crida al diàleg de Duran, a qui agraïa la "disposició". Un oferiment, el de Duran, que va assegurar que la Moncloa "indubtablement aprofitarà".