POLÍTICA

Mas: "Les fronteres clàssiques són una peça de museu"

El president de la Generalitat posa l'Euroregió Pirineus Mediterrània com l'exemple que les relacions territorials del segle XXI han d'anar més enllà del concepte estat nació antic. Assegura que no té coneixement que l'Estat hagi creat un grup específic per fer front al repte sobiranista català

M.colomer
29/10/2012
3 min

Barcelona"Les fronteres clàssiques són una peça de museu", com ho demostra l'Euroregió Pirineus Mediterrània, formada per quatre regions europees de dos estats diferents. Així ho ha considerat aquest dilluns el president de la Generalitat, Artur Mas, en roda de premsa després del traspàs de la presidència de l'Euroregió Pirineus Mediterrània, els últims 18 mesos en mans d'Artur Mas i ara presidida pel president de la regió francesa de Migdia-Pirineus, Martyn Malvy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'acte de relleu a la presidència de l'Euroregió Pirineus Mediterrània també hi han participat els presidents de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, i el vicepresident de Llenguadoc-Rosselló, Jean Claude Gayssot. Per Mas, el "paraigua" de les regions europees ja no són només els estats, sinó Europa. I, en la línia del procés d'autodeterminació que Catalunya ha posat damunt la taula, ha defensat que en aquest marc el país ha d'apostar per una gestió de proximitat sota aixopluc europeu.

"Se'ns diu que tenim poca dimensió per a segons quines coses, però s'oblida que el nostre paraigua no són només els estats tradicionals, sinó Europa sencera. El nostre àmbit per guanyar eficàcia és la proximitat de la gent. Una Europa millor i més forta i uns territoris com els nostres amb més capacitat de decisió. Aquesta està cridada a ser la bona combinació en els propers temps", ha defensat Mas.

Cooperació regional i independència

Mas ha defensat que quan Catalunya esdevingui un estat seguirà disposada a treballar en la línia de la cooperació amb territoris més enllà dels límits fronterers clàssics. "Les fronteres tradicionals són una peça de museu, i el que podem fer nosaltres des del punt vista de la cooperació interregional és presentar-nos junts, territoris que no obeeixen a fronteres tradicionals, i ser capaços de fer coses junts". De fet, el president ha insistit en la idea que no es pot plantejar el procés cap a l'estat propi com un procés d'independència, sinó d'interdependència, perquè es projecta en un marc europeu i de l'euro en què els estats han hagut de cedir sobirania. "Hem ajudat a construir Europa, i no ens volem moure de la UE ni de l'euro". Això sí, ha reiterat que el seu interès és que Catalunya sigui tan dependent o interdependent com la resta de països d'Europa.

“La gent parla d'independència, però el que els dic és que jo, com a governant que ha de defensar aquestes idees davant d'Europa, prefereixo parlar d'estructures d'estat i d'estat propi. Som en una Europa feta d'interdependències. Si un dia hi ha els Estats Units d'Europa, volem ser un d'aquests estats", ha etzibat. El president ha evitat valorar el grup específic que, segons 'El Mundo', ha creat el govern espanyol per contrarestar el repte sobiranista català perquè assegura que no té cap coneixement que existeixi.

Malgrat que els han preguntat pel procés català –no han amagat la incomoditat que els generava–, els presidents regionals de Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló han defugit la resposta. Martin Malvuy, ara ja president de torn de l'Euroregió, s'ha limitat a dir que, en qualsevol cas, el procés "és cosa dels electors catalans". De fet, segons Mas, ni tan sols s'ha parlat de l'agenda catalana durant la reunió a porta tancada dels presidents de l'Euroregió.

“la gent parla d'independència elque els dic és que njo com a governant i ha de defensar aquestesidees davant europa, prefereixo parlar estructures estat. Ara hi hamolts més estats que fa 15 anys Aquests estats europeus són indepde deb´`o o interdependents?”

“renen estat propi però no indep entermes ckàssics”

“esteme en una europa fetad'interdependències

“si un dia hi ha EEUU d'europa, volemser un d'aquests estats”

sinó “volem mateixos instrumentsdecisió que tnen altres paísos i nacions europa tenen nostramateixa dimensió”

“no volem marxar d0'aquí” UE ieuro “hem ajudat molt a construir aixó, i d'aqui no ens volemmoure. I tampoc ens volem moure de la cooperació interregional”recorda els quatre motors europà

no trobarem respostes amb plantejamentscñlàssics”

interessos de present i futur “comuns”

ens pensem que tots es a basefronteres, aduanes i araqnzels” però “mirada s “21 ha de serdiferent”

stats