Mas fitxa un expert de la Hisenda estatal
Jordi Boixareu, delegat de l'Agència Tributària a Girona, ajudarà a bastir l'estructura fiscal catalana
Barcelona.En menys d'un mes, la Generalitat ha arrabassat dos especialistes de l'administració tributària espanyola per incorporar-los a l'equip encarregat de bastir la futura Hisenda catalana. El 16 d'abril, el Govern nomenava Juan Iglesias, un experimentat inspector d'Hisenda de la delegació de Barcelona, com a responsable del programa per definir el futur model d'administració tributària de Catalunya. Un perfil similar té el segon fitxatge, Jordi Boixareu, que exercia de delegat de l'Agència Estatal d'Administració Tributària a Girona des del 2002.
Boixareu -de qui ja s'ha publicat el nomenament al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya- s'ha posat al capdavant del "programa per a l'aplicació i desenvolupament dels tributs de Catalunya", una pota més de l'operació per posar en marxa una Hisenda pròpia que s'encarregui de recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar tots els tributs generats a Catalunya, substituint l'ens espanyol. Boixareu contribuirà a desplegar el conveni signat l'any passat entre l'Agència Tributària de Catalunya i les quatre diputacions catalanes, embrió del que el Govern vol convertir en la Hisenda pròpia, una estructura d'estat clau per fer viable el projecte sobiranista.
Donada la transcendència del repte de la sobirania fiscal i els recels que pot generar a Madrid, els treballs es desenvolupen amb discreció, tot i que l'objectiu és tenir-los enllestits a mitjans de l'any vinent, en paral·lel a l'horitzó de la consulta d'autodeterminació prevista per al 2014. La feina es coordina des de la conselleria d'Economia, però també des del departament de la Presidència, d'on parteix l'encàrrec de dissenyar un model de recaptació tributària diferent de l'espanyol. A més de no disposar dels diners per copiar la mastodòntica estructura estatal, el Govern no vol imitar un model que arrossega el llast d'entre un 20% i un 25% de frau fiscal.
Segons fonts coneixedores del projecte consultades per l'ARA, l'objectiu és emmirallar-se en sistemes de gestió tributària d'altres indrets d'Europa amb índexs de frau molt inferiors, on en lloc de basar-se en el "principi de la repressió" -creuant dades a la caça dels defraudadors, com fa la Hisenda espanyola- s'aplica el "principi de la transparència", de manera que tothom pugui saber si el seu veí, client o proveïdor ha pagat els seus impostos.
Insubmisos fiscals
Una de les tasques per als pròxims mesos és fixar un mecanisme que empari amb la màxima seguretat jurídica aquells ajuntaments, empresaris o particulars que liquidin els seus impostos estatals -com l'IRPF, l'IVA o l'impost de societats- directament a la finestreta de la Generalitat. Prop d'una dotzena de municipis ja s'han adherit a aquesta iniciativa de la plataforma Catalunya Diu Prou. I el Govern es prepara per poder absorbir més insubmisos fiscals a partir de la tardor, amb un engranatge que n'automatitzi la gestió. Per ara es tracta d'una acció simbòlica, però no deixa de ser un assaig per quan l'Agència Tributària de Catalunya pugui volar sola.