Política11/12/2015

Mas crida a exhaurir fins a l’últim moment les possibilitats d’entesa

Sosté que està “obligat” a negociar amb la CUP abans d’anar a nous comicis

O.m.
i O.m.

BarcelonaArtur Mas no amaga que hauria preferit obtenir 68 diputats la nit electoral del 27-S. La majoria folgada que esperaven els membres de Junts pel Sí es va traduir en un resultat “d’aritmètica diabòlica” -una expressió que ha fet fortuna en privat entre els dirigents de Convergència- que feia dependre la coalició sobiranista de la CUP. “¿Vostè creu que a mi m’il·lusiona estar pendent de la negociació per a l’acord?”, preguntava ahir de manera retòrica el president de la Generalitat en funcions durant una entrevista a 8TV conduïda pel periodista Josep Cuní.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si aquest escenari és tan complicat de gestionar políticament, ¿per què no es va directament a unes eleccions al març que permetin un nou repartiment d’escons al Parlament? La resposta, segons Mas, és que ell està “obligat” a exhaurir els terminis -la investidura no pot passar en cap cas del 10 de gener si no es vol anar cap a nous comicis- per no defraudar els pràcticament dos milions de votants que van optar per forces independentistes a les eleccions catalanes. “No tenim més remei que exhaurir les vies per a un acord”, va considerar el líder de Convergència, que aquests dies està plenament implicat en la campanya de Democràcia i Llibertat cap a les eleccions espanyoles del 20-D.

Cargando
No hay anuncios

Mas no va amagar en cap moment les dificultats que envolten l’entesa amb la CUP. No és cap secret que l’ideari de CDC i el de l’esquerra alternativa mantenen diferències notables, i per això el president en funcions va demanar al grup liderat per Antonio Baños al Parlament que “entengui” que no pot aplicar el seu programa “al 100%”. “Si els termes de l’acord són raonables per a tothom, i tothom entén on hi ha la prioritat i que superada aquesta prioritat tots els partits tindran instruments per defensar el seu programa de país, ens en sortirem. Si són prioritàries la resta de coses, seguirem com estem i ens seguirem barallant per les engrunes”, va determinar el president català en funcions.

Un argument que ja va fer servir tot just fa una setmana en un míting a Reus, en què va considerar que en aquesta negociació s’està decidint l’arquitectura de l’edifici i no pas “el color de les parets”. “L’acord no serà a qualsevol preu”, va prometre Mas, en la línia del que assenyala en privat el sector més reticent a l’entesa que habita dins de CDC, que encara està a l’espera d’un “gest” de la CUP a favor d’investir el seu líder. El president en funcions va reconèixer que l’esquerra alternativa està fent “moviments” per propiciar una entesa que faci revifar la legislatura.

Cargando
No hay anuncios

Motius per renunciar

Per què Mas considera que no ha de renunciar a ser el presidenciable de Junts pel Sí? “De motius per marxar en tinc uns quants”, va reconèixer el líder de Convergència. Ara bé, també va defensar que un hipotètic pas enrere deixaria la imatge que el procés està en mans de la CUP. “Si ells posen aquest preu [que el president no sigui ell] i es compleix aquesta condició, ¿el procés pot tirar endavant?”, es va preguntar. Tot i assenyalar que les mesures del pla de xoc social “ja s’estan fent” des del Govern -després d’anys de retallades pressupostàries en àmbits que s’estan negociant en aquests moments, com la renda mínima d’inserció-, Mas va voler advertir que les privatitzacions -un dels esculls- no es poden revertir.

Cargando
No hay anuncios

“Una de les directrius més bàsiques és que no enganyem la gent més vulnerable que necessita les mesures socials”, va assenyalar el president en funcions. “No hi ha res més immoral que dir a la gent vulnerable que faràs una cosa que no pots fer”, va considerar el líder de Convergència, que va mantenir-se en la línia del gir social iniciat pel partit amb la confecció de Junts pel Sí i que ara cristal·litza a mesura que s’ha de negociar amb la CUP i, en paral·lel, comencen els moviments per bastir un nou partit sobiranista.

La nova formació beurà de l’esperit de Democràcia i Llibertat, que el 20-D es juga l’hegemonia catalanista a les urnes amb ERC. En aquests comicis només hi ha un partit estatal que defensi el referèndum, Podem, i ahir Mas es va comprometre a celebrar un debat amb Pablo Iglesias. Sense gaire confiança, això sí, que el partit morat pugui tenir força per convocar-lo.