BALANÇ DEL 2013
Política08/01/2014

Mas promet un rumb "estable" cap al 9-N

Confirma l'ajornament del debat sobre l'entrada d'ERC al Govern i afirma que hi haurà consulta legal

Roger Mateos / Oriol March
i Roger Mateos / Oriol March

BarcelonaAmb els pressupostos del 2014 al sac, amb les constants vitals de l'economia que per primer cop en sis anys comencen a revifar i amb l'acord sobre la consulta sota el braç, Artur Mas es veu amb prou forces per encarar els reptes d'aquest any sense haver d'obrir les portes del Govern a ERC. El president de la Generalitat va comparèixer ahir, després de la primera reunió de l'any de l'executiu, per fer balanç i enumerar els objectius per a un 2014 en què confia seguir gaudint d'"estabilitat" en el camí cap a la consulta del 9 de novembre, que pensa convocar, digui el que digui Madrid, dins d'un marc legal.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Govern sense ERC. No té intenció d'ampliar l'executiu a curt termini

Mas no té cap pressa per fer entrar ERC al Govern. "L'executiu és estable", va assegurar el president, que al llarg de les últimes setmanes n'ha parlat amb Josep Antoni Duran i Lleida, cap de files d'Unió, i amb Oriol Junqueras, president dels republicans. La conclusió a què ha arribat és que la fórmula actual ha donat rèdits -els pressupostos en són el principal exemple- i que no té previst canviar-la "a curt termini", tal com va avançar ahir l'ARA que havien acordat. ¿Vol dir això que tanca definitivament la porta a la incorporació d'ERC al Govern? "Al llarg del 2014 passaran moltes coses, de manera que no descarto un govern de coalició" abans d'acabar la legislatura, va assenyalar Mas, que prendrà qualsevol decisió "sense pressa ni pressió". Tenint en compte que Mas sempre ha parlat d'esgotar el mandat, que acaba el 2016, i que la negativa de Madrid a la consulta apujarà els volts de la tensió amb l'Estat, l'escenari d'un govern de concentració pot tornar a estar damunt la taula a la tardor.

Cargando
No hay anuncios

Remuntada econòmica. Veu un "canvi de rasant positiu" que ja permet frenar l'atur

Quan Mas va aterrar al Palau de la Generalitat es va ficar entre cella i cella un objectiu: reduir l'atur a la meitat. Els estrategs nacionalistes havien basat la campanya del 2010 a emfatitzar el vessant de "bon gestor" del futur president i calia demostrar-ho amb fets un cop assolida la victòria. Lluny d'aconseguir-ho, l'atur ha anat creixent fins a les últimes xifres del 2013, que fan pensar al president que el 2014 serà el primer any amb creació neta d'ocupació des que va començar la crisi.

"Estem en un canvi de rasant positiu", va apuntar. "S'aniran obrint clarianes després de sis anys terribles i temibles des del punt de vista de la crisi econòmica", va afegir el líder de CiU, que va tornar a insistir que aquest any no hi haurà "noves retallades". No va detallar d'on sortiran els 2.000 milions d'euros en privatitzacions que serviran per quadrar el pressupost, però va aprofitar per carregar contra l'Estat per la "imposició" del dèficit públic, que aquest any ha de ser de l'1%.

Consulta dins la llei. Garanteix que no s'arronsarà malgrat els "obstacles" de l'Estat

Cargando
No hay anuncios

"Jo convocaré la consulta per al 9 de novembre, que es farà d'acord amb un marc legal". Mas va garantir ahir que no es farà enrere, malgrat els "obstacles" que hi posi l'Estat. No va parlar d'eleccions plebiscitàries ni d'avançar els comicis previstos per al 2016, perquè abans vol "exhaurir" totes les opcions de cridar els catalans a respondre a una pregunta específica sobre el futur de Catalunya.

L'acord de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP sobre la data i la pregunta de la consulta ha traslladat la pressió al govern de Mariano Rajoy, de qui Mas espera que mogui fitxa ara que les forces del dret a decidir han clarificat els seus plans. "Espero que l'estat espanyol entengui que, en un país democràtic, quan un poble vol votar, no hi ha manera d'evitar-ho", va dir Mas, que pensa seguir collant Rajoy amb aquest argument. La relació entre Catalunya i Espanya "ha arribat fins aquí", va constatar Mas, que va convidar tothom a encaixar aquest fet "sense dramatismes innecessaris ni por a la democràcia".

En ser preguntat per les declaracions del ministre Jorge Fernández Díaz en què assegurava que algunes famílies catalanes ja no s'han reunit per Nadal perquè el debat nacional les ha dividit, Mas va aprofitar per tornar-s'hi. "El que trenca la convivència és no deixar votar", va denunciar el president, que emmarca el discurs de la por dins la "guerra bruta" de l'Estat. Exercir el dret a vot, va argumentar, no pot ser motiu de divisió. "Estem al segle XXI, no en els temps de la Guerra Civil", va afegir. I va fer una crida a les institucions espanyoles a superar els "dimonis" del passat i afrontar el procés amb un enfocament democràtic, tenint presents les conseqüències de les "lluites fratricides" que van marcar Espanya dècades enrere.

Diàleg amb Rajoy. Mà estesa per buscar acords malgrat la relació "tensa"

Cargando
No hay anuncios

El clima actual no és el més òptim per a una solució negociada amb Madrid. Mas va admetre que la relació és "tensa". Manté la "mà estesa" a Rajoy per arribar a acords, amb una única línia vermella: que la decisió final sobre el futur de Catalunya quedi en mans del poble català.

La consulta no serà moneda de canvi per assolir, per exemple, un finançament millor. El sistema s'haurà de revisar a mitjans d'any, però el govern del PP encara no ha fet cap oferta a la Generalitat, que es manté "a l'expectativa". En canvi, ahir el Govern va acordar reclamar a Hisenda 2.019 milions d'euros com a deutes de la disposició addicional tercera de l'Estatut, pas previ a interposar un recurs judicial.

Pedagogia a l'exterior. No espera suports explícits al 'procés', però vol informar-ne

Quan Mas va enviar una carta als màxims mandataris europeus per explicar-los les últimes novetats del procés sobiranista, volia mantenir-los "puntualment informats". És conscient que, tractant-se de governs d'estats reticents a qualsevol focus d'inestabilitat, difícilment aconseguirà suports "explícits" a la independència, però sí que aspira a convèncer-los que no es pot impedir que els catalans, com els escocesos, s'hi pronunciïn en un referèndum democràtic.

Cargando
No hay anuncios

Incògnita a les europees. CiU i ERC decidiran abans que acabi el mes si fan llista unitària

Tal com va avançar aquest diari, el gener és la data límit que es posen CiU i ERC per decidir si van junts a les europees. "Es resoldrà en quinze dies o tres setmanes", va detallar Mas. Segons fonts consultades, hi ha prevista una reunió els pròxims dies per decidir si hi ha coalició sobiranista o hi van per separat amb punts comuns en els programes.

Els set propòsits del president per al nou any

Consulta

Cargando
No hay anuncios

El 9 de novembre és la data pactada per celebrar el referèndum sobiranista. "És una data fixa", va puntualitzar ahir Mas.

Lluita contra l'atur

Després d'una llarga etapa de crisi econòmica, el president va assegurar que el Govern treballa amb l'objectiu de fer del 2014 el primer any de creació neta d'ocupació des de l'inici de la recessió.

Lluita contra el fracàs escolar

Cargando
No hay anuncios

L'executiu vol mantenir "l'ofensiva a favor de l'èxit escolar i l'impuls a la formació professional".

Transparència

Mas vol que la Generalitat sigui l'administració "més transparent" de tot l'Estat. A finals d'any ja es van fer públics els sous i les dietes dels alts càrrecs catalans.

Polítiques socials

Cargando
No hay anuncios

El Govern es proposa aprovar el pla de lluita contra la pobresa, el pla pel dret a l'habitatge, el pla interdepartamental de salut pública i el pla integral de salut mental.

Administració pública

Mas seguirà aprovant lleis per reformar l'administració catalana.

Recerca

Cargando
No hay anuncios

El Govern presentarà el projecte de llei de ciència i reorganitzarà la xarxa de centres de transferència tecnològica del país.