COMISSIÓ PUJOL

Mas busca aparcar avui l’ombra de frau i deixar enrere el xoc amb ERC

El president respondrà un a un a cada grup i després en conjunt en una segona ronda

Artur Mas ja va comparèixer a la comissió d’afers institucionals el juliol del 2013 per donar explicacions sobre les acusacions de finançament irregular del cas Palau.
R.t.
09/02/2015
3 min

BarcelonaArtur Mas es convertirà des d’avui en el primer president de la Generalitat que s’ha vist forçat a comparèixer en una comissió d’investigació. Ho farà després que ERC unís els vots als de la resta de l’oposició per citar-lo aquesta tarda en la comissió sobre el frau fiscal i el cas Pujol. Una decisió que ha enrarit les relacions entre l’executiu i els republicans i que ha obligat el president de la comissió, el diputat de la CUP David Fernàndez, a innovar per idear el format en què compareixerà Mas, ja que això no estava regulat en el reglament del Parlament. Segons ha pogut saber l’ARA, només el PP s’ha oposat a la fórmula proposada, que previsiblement serà la que s’aplicarà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera, la sessió començarà amb una intervenció “relativament breu” del president català i, just després, cada grup tindrà uns cinc minuts per exposar les seves preguntes. Començarà ERC, el seguiran els grups de més a menys representació parlamentària i tancarà CiU. Després de cada intervenció, Mas respondrà a les qüestions plantejades i, en acabar la ronda, els grups tindran tres minuts cadascun per fer noves preguntes. En aquest cas, però, el president català les contestarà al final totes agrupades.

Tanmateix, és una incògnita encara quins seran els portaveus de tots els grups encarregats de formular els dubtes. ERC ja ha confirmat que, com en la resta de sessions de la comissió, serà el portaveu adjunt al Parlament, Oriol Amorós, qui les farà, mentre que ICV i C’s recorreran aquest cop als seus líders, Joan Herrera i Albert Rivera, respectivament. Com que el cap de files de la CUP és el president de la comissió, Quim Arrufat serà qui preguntarà avui a Mas, però encara no han concretat qui l’interpel·larà del PSC i del PP i qui hi intervindrà per part de CiU.

Mas ja va comparèixer a la comissió d’afers institucionals (CAI) el juliol del 2013 per donar explicacions del cas Palau. Llavors va desviar les sospites de finançament il·legal cap als extresorers de CDC i se’n va desentendre. Aquest cop, però, haurà de respondre sobre el seu paper en el cas Pujol, en què sobrevola també un possible enriquiment per comissions il·legals que podria afectar l’època en què Mas era conseller en cap, d’Economia i de Política Territorial. També se li preguntarà pel sumari del cas d’Oriol Pujol, en què el president català surt citat. Mas va confirmar contactes amb empresaris en procés de deslocalització però va defensar que eren només per evitar la pèrdua de llocs de treball.

La CAI és, de fet, l’espai on ERC defensava que havia d’explicar-se Mas, tot i que, en no fer-ho i després de votar quatre cops en contra de citar-lo a la comissió d’investigació, va canviar d’opinió. Un gir posterior a l’acord per al 27-S que va fer enfadar CiU. El conseller Francesc Homs va assegurar que la decisió anava en contra de les plebiscitàries. Per contra, l’alcaldable d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, va afirmar ahir que és una “gran oportunitat” per demostrar la “seva honorabilitat”.

Camacho veu CiU sols interessada en l’estelada

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va advertir ahir del “risc” que de les pròximes municipals en surtin ajuntaments socialistes “sense ambició i endeutats” o de CiU interessats només en “l’estelada i la ruptura”. En un acte a Castelldefels, acompanyada de l’alcalde del municipi, Manuel Reyes, va assegurar que els ajuntaments populars són els únics que no pensen en “resignacions ni estelades”. També va alertar del “risc dels populismes” i va demanar prudència a l’hora de votar.

stats